Kde žije zajíc hnědý?

Jedna z nejoblíbenějších postav lidových pohádek je obyčejná zajíc zajíc. Je trochu zbabělý, vychloubačný, ale zároveň neuvěřitelně rychlý a důvtipný. Lidé nevzali všechny tyto vlastnosti „z čistého nebe“, ale vyzkoušeli je ze samotné přírody. Zajíc je totiž skutečně chytré a čiperné zvíře, které je sice chutným terčem velkých predátorů, ale stále není tak neškodné, jak se zdá.

Původ druhu a popis

Foto: Zajíc polní

Foto: Zajíc polní

Řád zajícovců je starý téměř 65 milionů let, protože vznikl na samém počátku třetihor. Odbočila ze savčí větve. Mnoho vědců se domnívá, že pochází od předků moderních kopytníků. Zajíc polní spolu se svým nejbližším příbuzným zajícem horským kdysi představoval jeden původní druh. Později se ale vlivem rozdílných životních podmínek rozdělil na dva druhy.

Zajíc polní je členem čeledi Leporidae, z rodu Leporidae. Má několik poddruhů, které mají některé vnější vlastnosti:

  • zajíc středoruský (L. e. hybridus);
  • Zajíc stepní (L. e. tesquorum);
  • Zajíc polní (L. e. europaeus).

Zajíc je poměrně velkým zástupcem zajíců. Jeho hmotnost je v průměru 4-6 kg, někdy dosahuje 7 kg. Na severu a severovýchodě jsou velcí jedinci mnohem běžnější. Délka těla je 58-68 cm Tělo zajíce je štíhlé, štíhlé, ze stran poněkud stlačené.

Přední nohy zajíce jsou kratší než zadní. Navíc je na nich různý počet prstů: vzadu jsou 4, vpředu 5. Zajíc má na ploskách tlapek hustý kartáč vlny. Ocas je krátký – od 7 do 12 cm dlouhý, špičatý na konci. Délka uší je v průměru 11-14 cm, výrazně přesahují velikost hlavy a uši tvoří u základny trubku.

Video: Zajíc hnědý

Oči zajíce jsou červenohnědé barvy, jsou hluboko posazené a hledí do stran, což zlepšuje jeho vidění. Krk je slabý, ale pružný, díky čemuž může zajíc dobře otáčet hlavou různými směry. Toto zvíře má 28 zubů.Žvýkací aparát zajíce je poněkud podobný hlodavcům.

Zajíci jsou tichá zvířata a obvykle nevydávají žádné zvuky. Křičí pouze bolestí, když jsou zraněni, nebo zoufalstvím, jsou-li chyceni. Pomocí tichého pištění může samice přivolat zajíce. Když jsou vystrašeni, vydávají cvakání svými zuby.

Rusáci se mezi sebou dorozumívají poklepáváním tlapek. Tyto zvuky jsou velmi podobné bubnování. Zajíci jsou výborní běžci – v přímém směru dokážou dosáhnout rychlosti až 60 km/h. Tato mazaná stvoření vědí, jak zamotat své stopy. Dělají také dlouhé skoky a dobře plavou.

Vzhled a vlastnosti

Foto: Zvířecí zajíc

Foto: Zvířecí zajíc

Barva zajíce hnědého je v létě a v zimě velmi odlišná, samozřejmě ne tak radikálně jako u zajíce, ale přesto významná. Srst zajíce je velmi hustá a mírně drsná. V teplém období se barva hřbetu mění od červenošedé až po téměř hnědou.

Různé odstíny hnědé a hnědé jsou proloženy tmavými pruhy, které se tvoří kvůli různě zbarveným konečkům srsti na podsadě. Zároveň mají ochranné chloupky na koncích hnědý odstín. Celá srst zajíce je lesklá, hedvábná, podsada je tenká, se zkadeřenými chloupky. Boky zajíce jsou světlejší, břicho téměř bílé, prakticky bez inkluzí.

Špičky uší jsou vždy černé. Ocas je zespodu světlý a nahoře hnědý nebo ještě tmavší. Srst tvoří v blízkosti očí bílé kroužky. V zimě srst ještě zhoustne, barva se změní na světlejší, ale na rozdíl od zajíce není zajíc nikdy úplně bílý. Nejen špičky uší zůstávají trvale tmavé, ale také celá hlava a přední část zad. Samice a samci se barevně neliší.

READ
Proč lístky máty zbělají?

Ale barva a struktura srsti se mohou u různých poddruhů lišit:

  • Středoruský zajíc se vyznačuje zkadeřenou srstí na hřbetě. V létě má jílovitě červenou barvu s černohnědými pruhy a v zimě má hřbet a boky našedlé;
  • Srst zajíce evropského v zimě prakticky nezesvětluje;
  • Zajíc stepní nemá na hřbetě výraznou zkadeřenou srst.

Zajíci línají dvakrát ročně. Na jaře tento proces nastává v druhé polovině března a trvá asi 80 dní. Zvláště intenzivně začíná srst vypadávat v dubnu, vypadává doslova na cáry a v polovině května je zcela obnovena. Zajímavé je, že línání má směr. Ta jarní jde od hlavy k ocasu a ta zimní naopak.

Podzimně-letní chloupky začínají vypadávat ze stehen, proces se přesouvá na hřeben, přední nohy a pohybuje se směrem k hlavě. Kolem očí později roste nadýchaná zimní srst. Podzimní svlékání začíná v září a končí v listopadu, ale může trvat až do prosince, pokud je teplé počasí.

Kde žije zajíc hnědý?

Foto: Zajíc polní v létě

Foto: Zajíc polní v létě

Zajíc miluje stepi a lze jej nalézt v různých částech světa. Ještě v polovině čtvrtohor migroval na sever. Proto dnes obývá stepní a lesostepní pásma, tundru a listnaté lesy Evropy.

Jeho hlavní stanoviště:

  • Evropa;
  • Západní a Malá Asie;
  • Severní Afrika.

Na severu se zajíc polní rozšířil až do Finska, kde se zmocnil Švédska, Irska a Skotska. A na jihu jeho stanoviště zasahuje do Turecka, Íránu, severní části severní Afriky a Kazachstánu. Fosilní pozůstatky zajíce se dodnes nacházejí na Krymském poloostrově a v Ázerbájdžánu, v místech pleistocénních ložisek.

V Severní Americe byl zajíc vysazen uměle. Byl tam přivezen v roce 1893 a později, v roce 1912, byl odtud zajíc přivezen do Kanady.

Dnes tam však zůstává pouze v oblasti Velkých jezer. Stejně tak se zajíc objevil ve Střední Americe a Jižní Americe. V Austrálii se zajíc úplně proměnil ve škůdce, tolik se tam aklimatizoval.

V Rusku žije zajíc v celé evropské části země až k Oněžskému jezeru a Severní Dvině. Dále se populace šíří přes Perm a Ural a poté do oblasti Pavlodar v Kazachstánu. Na jihu zajíc obývá Zakavkazsko, Kaspickou oblast a všechna území až po Karagandu. Jediné místo, kde zajíc hnědý nezakořenil, je Burjatsko.

V řadě ruských regionů byl zajíc také uměle vypuštěn:

  • podhorské oblasti Altaj;
  • Salair;
  • Kuzněck Alatau;
  • Oblast Altaj;
  • Krasnojarská oblast;
  • Novosibirská oblast;
  • Irkutská oblast;
  • region Chita;
  • Khabarovsk region;
  • Primorye Territory.

Co jí zajíc hnědý?

Foto: Zajíc polní

Foto: Zajíc polní

Zajíc má záviděníhodně pestrou stravu. Tento rozsáhlý seznam zahrnuje téměř 50 druhů rostlin. V teplé sezóně zvíře aktivně konzumuje obiloviny: timothy, oves, proso, pšeničná tráva. Miluje také luštěniny: vojtěšku, seradellu, hrách, jetel, lupinu. Mezi chutné rostliny pro zajíce patří také mléč, jitrocel, pampelišky, quinoa a pohanka.

S nástupem srpna zajíci přecházejí na pojídání obilných semen a především luštěnin. V tomto ohledu zajíci, stejně jako ptáci, přispívají k šíření rostlin, protože ne všechna semena jsou strávena a znovu se dostávají do prostředí.

V mnoha zemědělských oblastech jsou zajíci považováni za škůdce a skutečnou katastrofu. Protože v období podzim-zima se živí kůrou a výhonky stromů: jabloně, hrušky, vrby, topoly a líska. Za jednu noc mohou zástupci tohoto druhu zahradu výrazně poškodit.

Kromě kůry se zajíci nadále živí semeny, zbytky uschlé trávy a dokonce i zahradní plodiny, které vyhrabávají zpod sněhu. Tato rozrytá místa často navštěvují koroptve šedé, které samy nedokážou vyhrabat sníh, aby si pochutnávaly na zbytcích.

READ
Jaké jsou nejchutnější odrůdy okurek?

Zajíci špatně tráví hrubou potravu, proto často požírá vlastní exkrementy. To jim dává možnost lépe absorbovat živiny. V některých pokusech byli zajíci o tuto možnost zbaveni, což mělo za následek prudký pokles hmotnosti, nemoci a dokonce i smrt jedinců.

Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Zvířecí zajíc

Foto: Zvířecí zajíc

Zajíc polní je zastáncem otevřených prostranství, i při výběru lesního území usiluje o usazení na mýtině nebo v místě rozsáhlého paseku. Velmi vzácně se vyskytuje v jehličnatých houštinách, preferuje listnaté lesy. A ze všeho nejvíc milují zajíci lidskou zemědělskou půdu, kde jsou malé rokle, mlází nebo houštiny keřů.

Zajíci hnědí se často vyskytují v záplavových oblastech a v oblastech, kde se pěstují obilniny. Pokud se lesostep, kde zajíc žije, nachází v podhůří, může v létě vystoupat do výšky až 2000 m. A v zimě odtud sestupuje, blíže k obydleným oblastem. Zajíci žijící v horách v zimě sestupují do niv řek, ale na jaře mají tendenci se vracet do vrchovin.

Rusové zpravidla žijí sedavým životem. Pokud je na území dostatek potravy, mohou žít v rozmezí 40–50 hektarů po mnoho let. Jinak zajíci denně urazí desítky kilometrů z podestýlky do krmiště a zpět. Migrace Rusů závisí také na ročním období, například v jižních oblastech se pohybují se začátkem setí.

Zajíci preferují noční život, ve dne jsou aktivní pouze v období říje. Při nepříznivých podmínkách nemusí zajíc vůbec opustit svůj úkryt – postel. Nejčastěji se jedná o obyčejnou díru vykopanou v zemi, někde pod keřem nebo schovanou za padlým stromem.

Ale ještě častěji zajíc prostě sedí v křoví, schovává se na hranici nebo v hluboké brázdě. Může snadno využít prázdné díry jiných zvířat: lišek nebo jezevců. Ale zajíci si zřídka kopou vlastní díry, pouze dočasné, pokud je počasí velmi horké. Výběr místa pro pokládku přímo závisí na ročním období. Na začátku jara si tedy zvířata vybírají nejteplejší místa.

Za vlhkého počasí zajíci vyhledávají vyvýšená místa a za sucha naopak nízká. V zimě hřadují hluboko ve sněhu, na místě chráněném před větrem. Pokud je sníh hodně hluboký, hloubí do něj díry dlouhé až 2 m. Oblíbeným místem pro nocoviště jsou kupky sena na okrajích vesnic.

Sociální struktura a reprodukce

Foto: Zajíc ve stepi

Foto: Zajíc ve stepi

Pohlavní zralost samic a samců zajíce nastává rok po narození, obvykle na jaře. Tento druh je rychlý chovatel. Začátek období říje a počet snůšek za rok závisí na klimatických podmínkách. Za příznivých podmínek začíná období páření již v lednu.

Stopy vyjetých kolejí jsou zvláště patrné na sněhu. Jde o stopy oranžové moči samic a navátého sněhu, který šlapou rozzlobení samci ve sporu o ženské pohlaví. Za každou samicí následují 2-3 samci. Vedou poměrně tuhé boje, které doprovází jejich ječivý jekot.

Boj se zastaví v okamžiku, kdy samice zaujme pářící pozici. Nejsilnější samec ji kryje a zbytek v tuto chvíli přeskakuje tento pár a snaží se samce srazit tlapami. V takových podmínkách se jen ti nejšikovnější a nejsilnější jsou schopni stát pokračovatelem zaječí rodiny. Další říje začíná v dubnu a třetí v polovině července.

První zajíci se objeví v dubnu, 45-48 dní po oplodnění. Obvykle se rodí 1 až 9 dětí. Rodí se vidoucí, slyšící a pokrytí srstí. Hmotnost každého zajíčka je cca 100 g. Množství a kvalita steliva přímo souvisí s povětrnostními podmínkami. Čím je rok teplejší a výživnější, tím jsou zajíci větší a početnější.

READ
Jaký pohled by měla mít zrcadla?

První dva týdny miminka jedí pouze mléko, ale když jejich váha vzroste 4x, začne jim zajíc nosit trávu. Samice se nevzdaluje od potomků, připravena v případě nebezpečí ochránit svou rodinu. Rodina zůstává pohromadě do 2 měsíců věku zajíců. Matka je pak nechá, aby se věnovala dalšímu potomstvu.

Celkem mohou být 3 nebo 4 mláďata ročně. Čím dále na jih je stanoviště, tím větší je šance na čtvrtý plod.Zajíc má záviděníhodnou plodnost. Ze všech dětí však přežijí pouze 1-2 ročně. Jejich úmrtnost na špatné počasí, nemoci, lidskou činnost a predátory je velmi vysoká.

Zajíci žijí v průměru ne více než 8 let, ve vzácných případech mohou žít 10-12 let. Mají spoustu potenciálních nepřátel. Zpravidla jsou to samotáři a společnost vyhledávají pouze v době říje.

Přirození nepřátelé zajíce polního

Foto: Velký zajíc hnědý

Foto: Velký zajíc hnědý

Obrovský vliv na jeho populaci mají přirození nepřátelé zajíce. Za rok jsou dravci schopni zničit až 12 % z celkového počtu zajíců. Tento údaj je přímo závislý na počtu predátorů žijících v konkrétní oblasti, stejně jako na dostupnosti další potravy a počtu samotných zajíců.

Nejnebezpečnější zvířata pro zajíce:

  • Lišky; ;
  • rys; ; ;
  • okřídlení dravci: orli, výři, jestřábi.

Rusům zbývá jen maskování, rychlý běh a nepřehledné stopy. Šedohnědá barva pomáhá zajíci schovat se nejen mezi větvemi a padlými stromy, ale také uprostřed zasněžených plání. Vychytralý člověk se může vydávat za pařez nebo pařez pokrytý sněhem. Rychlost i schopnost plavat zachraňují zajíce – v boji o život může zajíc přeplavat řeku.

Stav populace a druhů

Foto: Zvířecí zajíc

Foto: Zvířecí zajíc

Počet zajíců v normálních letech je několik milionů jedinců. Může se měnit pod vlivem různých faktorů, například kvůli nedostatku potravy. Ne však tak výrazné jako u jiných druhů. Zajímavé je, že tyto výkyvy v jižních oblastech jsou ostřejší než v severních.

Zajíc polní je oblíbeným předmětem lovu, neboť se jedná o cennou lovnou zvěř. Těží se pro dietní maso a měkké, nadýchané kůže, které se používají na kožichy a klobouky. Kromě kožešinových výrobků se ze zaječí vlny vyrábí příze a plsť.

V mnoha zemích je zajíc považován za škůdce. Jeden jedinec dokáže za noc ohlodat kůru z 10-12 stromů. Je také přenašečem nemocí, i když na rozdíl od zajíce je méně infikován červy a motolicemi. Zajíc však přenáší toxoplazmózu a některé infekce: brucelózu, pasteurelózu a tularémii.

I přes velké ztráty zaječích dětí do 5 měsíců před predátory, nemocemi a silnými mrazy je počet zaječích zvířat neuvěřitelně velký. Snadno zakořenily v mnoha částech světa. Druh není považován za ohrožený nebo ohrožený.

Zajíc hraje důležitou roli ve světové a ruské kultuře. Jeho obraz v pohádkách je spojen buď se smrtí, nebo s plodností a rodinnou pohodou. Zajíc je zobrazen jako zbabělý a slabý. A v reálu dokáže způsobit tržné rány i velkému dravci! V některých zemích byly tomuto zvířeti vztyčeny pomníky a v Bělorusku je po něm dokonce pojmenována peněžní jednotka. Tak zajíc – zvíře ve své podstatě nejednoznačné, ale rozhodně milované mnoha národy.

Jedním z nejběžnějších zvířat téměř ve všech koutech planety je zajíc hnědý. Vyskytuje se všude kromě Antarktidy. Toto zvíře se proslavilo svou opatrnou povahou, obratným útěkem před pronásledováním a rychlým zamotáváním stop.

Savec je samostatný druh a patří do rodu velkých zajíců. V mnoha zemích je to jedna z nejoblíbenějších lovných zvířat. Tomu napomáhá vysoce vyvinutý reprodukční systém zajíců, který může plodit ovoce několikrát do roka, přičemž produkuje nejméně 8 mláďat najednou.

READ
Co se stane, když vás kousne chroust?

Zajíc polní-Životní styl a stanoviště zajíce polního-10

Nikdo neví, jak si splést jejich stopy lépe než zajíc. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších pohádkových a kreslených postav, kterou děti milují. Až do XNUMX. století jimi nebyla obydlena všechna území. Situace se ale napravila v důsledku přesídlení zajíců polních v Severní Americe a na Novém Zélandu.

Vlastnosti a lokalita

Soudě podle popis zajíce hnědého – Toto je jedno z největších ušatých zvířat mezi všemi svými bratry. Dosahuje délky až 70 cm.Jeho hmotnost dosahuje až 6 kg.

V létě za účelem maskování srst zajíce hnědého šedne s příměsí hnědých barviv. V zimě je poněkud světlejší. Pod ní se tvoří teplá podsada.

Zajíce rozeznáte od všech ostatních zvířat díky jeho dlouhým odstávajícím uším. Není to jen orgán sluchu zvířete, ale také ideální prostředek, jak zachránit chlupatého před přehřátím v příliš horkém počasí. Pomocí míst na uších, která nejsou pokryta srstí, se z těla zvířete uvolňuje přebytečné teplo.

Zajíc polní-Životní styl a stanoviště zajíce polního-9

Je zajímavé sledovat, jak se zajíc kryje před deštěm. Opatrně si přitiskne uši k hlavě a pečlivě je chrání před vodou. Mají totiž ještě jedno velmi důležité poslání – zachránit zvíře před možným nebezpečím, které uši jako lokátoři detekují na velkou vzdálenost.

Jejich průměrná délka je obvykle asi 15 cm.Ocas zajíce hnědého je černý a malé velikosti. Oči jsou červené s hnědým nádechem. Na špičkách uší je celoročně vidět černá srst.

Zajíc polní dokáže dosáhnout vysoké rychlosti, někdy dosahuje až 50 km/h. Tato a barva srsti je považována za hlavní rozdíl mezi hnědým zajícem a bílým zajícem. Podle barvy srsti nelze odlišit samce od samice.

Hlavním stanovištěm těchto rychlých zvířat jsou stepní a lesostepní zóny. Zajíci preferují teplé a suché podnebí se spoustou slunečných dnů.

Zajíc polní-Životní styl a stanoviště zajíce polního-8

Zajíce můžete potkat téměř v celé Evropě, kromě Španělska a Skandinávie. Dlouho se vyskytuje v Asii, Kazachstánu a na Altaji. V poslední době byli zajíci přivezeni do Austrálie, Ameriky a na Nový Zéland a zde úspěšně zakořenili.

Zvířata se cítí dobře v otevřené stepi s řídkými keři a lesními plantážemi. V zimě je lze často nalézt v blízkosti lidských obydlí. To jim usnadňuje vstřebání krutého chladu.

Vzhled zajíce tak jasně vyjádřil, že každý, kdo se s ním vůbec poprvé v životě setkal, chápe, že je to on, a ne nějaký jiný zástupce plemene zajíc.

Zajíc polní-Životní styl a stanoviště zajíce polního-7

Jedna ze samozřejmých známky hnědého zajíce je jejich tendence zůstávat v otevřených prostorách. Jejich nejoblíbenějším biotopem jsou zemědělské půdy. Místa, kde zvířata nikdy nemají problémy s jídlem.

Charakter a životní styl

Zajíci hnědí raději žijí sami. Pouze v období páření mohou najít partnera. Je pro něj výhodnější vést noční způsob života. Jakmile padne soumrak, zajíc hnědý vyráží na lov potravy. Zbytek času zvíře odpočívá na odlehlém místě, daleko od možných nepřátel, kterých má kosa dostatek.

Zajíc polní-Životní styl a stanoviště zajíce polního-6

Zvířata ovládají úžasné umění maskování. Někdy se dokážou schovat natolik, že si jich není možné vůbec všimnout, i když jsou velmi blízko.

Zajíci nemají jeden konkrétní domov. Neustále pro sebe hledají nové bydlení. V létě se jejich útočištěm stávají nepříliš hluboké díry umístěné v křoví nebo vysoké trávě. S velkým štěstím dokáže ušatý najít opuštěnou noru jezevce nebo lišky. S menším množstvím se může jednoduše usadit pod keřem.

V zimě se jejím útočištěm stává malá díra vyhrabaná přímo ve sněhu. Místo si vybírá tak, aby nefoukal vítr. Zajíci by měli být opatrní. Dokážou být tak tiché a nenápadné, že si jich občas nevšimne ani ten nejpozornější predátor. Chlupaté nikdy nevydávají zbytečné zvuky.

READ
Jak kultivovat půdu pro mrkev?

Ale v době nebezpečí mohou všichni kolem, včetně jejich bratrů, slyšet jejich hlasité a pronikavé skřípění. Zajíci kromě prskání varují před nebezpečím ještě jedním unikátním způsobem – začnou intenzivně bubnovat tlapkami o zem. Tato Morseova abeceda pomáhá mnoha zajícům uniknout před jejich nepřáteli.

Zajíc polní-Životní styl a stanoviště zajíce polního-5

V podstatě zajíci žijí na jednom místě. V zimě preferují místa s malým množstvím sněhu. Teprve s vytvořením ledové krusty se zajíci hromadně stěhují na jiná místa. Aby si našel jídlo pro sebe zimní zajíci a zajíci musíte cestovat na vzdálenosti desítek kilometrů.

Kromě rychlého zaječí rychlost A ještě jeden talent má na nepřehledné tratě – umí perfektně plavat. Danger nutí zajíce hlasitě cvakat zuby. A ten, kdo byl chycen, vydává neuvěřitelně hlasitý a pronikavý výkřik.

Zvíře má dobře vyvinutý nejen sluch, ale i zrak a čich. Tak se k němu připlížte a udělejte to fotografie s hnědým zajícem téměr nemožné. Je také velmi obtížné jej dohnat, protože ve zděšení vyvine vysokou rychlost.

Zajíc polní-Životní styl a stanoviště zajíce polního-1

Pokud porovnáte rychlost zajíc hnědý a zajíc bílý, pak rychlost prvního je poměrně rychlejší. Také skáče a plave lépe než jeho bílý protějšek. Tato zvířata byla vždy považována za objekt pro lovce. Mají velmi chutné maso a měkkou, teplou kůži.

Jídlo

Tento savčí býložravec není v jídle příliš vybíravý. Pro zajíce je hlavní, že tam je. Jakákoli polní rostlina jim slouží jako pochoutka. Zajíci ji navíc mohou sežrat vcelku, i s kořeny. Dlouhoušáci žijící v blízkosti obydlených oblastí často útočí na zahrady lidí a jedí jejich oblíbenou mrkev a zelí.

Zajíc polní-Životní styl a stanoviště zajíce polního-4

V zimním období se využívá kůra stromů, semena rostlin a různé zbytky ovoce a zeleniny. Před hladem je zachraňuje i ozimá pšenice, kterou najdou pod sněhem.

Při návštěvě zahradních pozemků někdy zajíci způsobují zahradníkům nenapravitelné škody. Jejich oblíbeným stromem je jabloň, která vždy trpí více než všechny ostatní ovocné stromy.

Zajímavostí je, že ne vždy jsou zajíci nuceni hlodat jabloně hladem. Zvířatům neustále rostou zuby, které se snaží obrousit na tvrdý povrch. Můžete si tak zároveň dát svačinu.

Zajíci často špatně tráví hrubou potravu, proto se často živí vlastním trusem, který jim pomáhá lépe vstřebávat potřebné látky.

Reprodukce a délka života

Začátkem jara začíná období páření u zajíců polních. Vydrží až do začátku zimy. Za celou tuto dobu může mít zajíc asi 4 vrhy. Je zajímavé sledovat pářící hry zajíce a zajíce.

Zajíc polní-Životní styl a stanoviště zajíce polního-2

To se u nich děje poněkud nezvykle. Nejčastěji u mnoha zvířat dochází ke konkurenci o samici mezi samci. U zajíců hnědých se vše děje trochu jinak.

Mezi samcem a samicí stojícími na zadních nohách dochází k tzv. „králičímu boxu“, při kterém se samice snaží vychovat partnera. Svou připravenost k páření ukazuje útěkem. Slabší samec většinou v maratonu zaostává. Silný vítězí a jemu se dostává té cti stát se otcem rodiny.

Těhotenství trvá až 42 dní. Maximální počet narozených králíků dosahuje až 8 jedinců. Objevují se v mechem obrostlé díře, kterou vyhloubila sama samice. Měsíc zajíc krmí mláďata mlékem.

Někdy může na několik dní zmizet. V takových případech se o zajíčky stará jiný zajíc, stejná kojící matka. Přibližně v 8 měsících věku zajíci pohlavně dospívají.

Zajíc polní-Životní styl a stanoviště zajíce polního-3

Samice se snaží nedržet celý plod na jedné hromadě. Podnikne takový mazaný manévr, aby predátor nemohl napadnout všechny její potomky. Délka života zajíce hnědého ve volné přírodě trvá 6-15 let.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: