Kolik váží dospělý bažant?

Obyčejní nebo kavkazští bažanti představují největší ptáky z řádu kuřat. Tento druh zahrnuje 32 poddruhů bažantů, kteří se liší barvou peří.

Внешний вид

Tento pták je charakterizován následujícími údaji v závislosti na pohlaví:

  • Celková délka těla spolu s ocasem je od 50 do 90 cm.
  • Ptáci váží v rozmezí 1-2 kilogramů.
  • Délka ocasu se pohybuje v rozmezí 20-60 centimetrů.

Křídla jsou krátká, oválného tvaru, zatímco ocas je poměrně dlouhý, klínovitý. Končetiny jsou vyzbrojeny ostruhami. Není těžké rozeznat samici od samce, protože samice jsou menší a nejsou tak pestře zbarvené jako samci.

Zajímavé vědět! Oblasti kolem očí a na tvářích jsou bez opeření, což je jeden z charakteristických rysů vzhledu těchto ptáků. Během období rozmnožování se tyto části těla zbarví jasně do červena.

Samci se vyznačují tak jasnou, rozmanitou a atraktivní barvou, která naznačuje jedinečné možnosti přírody. Zpravidla je hlavní tón barvy proveden ve zlatočervené s fialovým odstínem. Křídla jsou světle hnědé barvy a oblast hlavy je natřena smaragdově-kovovými odstíny. Přední část krku a hrudníku jsou fialové, s kovovým leskem. Oblast šíje se vyznačuje inkluzemi dlouhého zlatého peří a jejich vrchol má zelený okraj. Oblast krku vzadu má tmavě modrou barvu s fialovým nádechem. Přední opeření je charakterizováno přítomností tmavých skvrn ve formě šupin. Horní část těla se vyznačuje přítomností červeného lemování. Spodní část těla je lehčí. Oblast břicha je tmavě hnědá a končetiny a zobák jsou žluté.

V závislosti na poddruhu se barva těchto ptáků může výrazně lišit. Gruzínští bažanti se vyznačují přítomností hnědé skvrny v oblasti břicha, lemované zlatým peřím. Japonský bažant se vyznačuje zářivě zelenou barvou opeření a barva poddruhu Khiva je více měděně červená.

Samice nemají světlé, atraktivní zbarvení peří, díky čemuž jsou v přirozeném prostředí téměř nepostřehnutelné, protože musí vajíčka inkubovat a poté krmit kuřata. V jejich zbarvení jsou přítomny především pískově hnědé tóny, zatímco na obecném pozadí je umístěn černohnědý vzor ve formě šupin. Oblast krku a oblast hlavy se vyznačuje přítomností pruhů, proto jsou tyto části těla odlišeny tmavší barvou. Kromě toho si můžete všimnout, i když s obtížemi, přítomnosti fialového odstínu. Horní část hrudníku a spodní tváře se vyznačují přítomností skvrn půlkruhového tvaru hnědých odstínů. Nohy a zobák jsou šedé.

READ
Kterou meruňku je lepší zasadit?

Charakter a životní styl

Takové barevné opeření takových ptáků má také negativní stránku, protože vám umožňuje všimnout si takových ptáků ve značné vzdálenosti, což je v rukou různých predátorů. Ze stejného důvodu jsou bažanti považováni za velmi plaché a opatrné ptáky. Bažant se zpravidla neustále schovává v hustých křovinách nebo v husté trávě. Pokud je to možné, bažant šplhá po stromech a odpočívá ve výšce, schovává se v korunách a listí stromů. Než sestoupí na zem, ptáček pečlivě prozkoumá prostor na zemi. Pokud nehrozí žádné nebezpečí, spadne jako kámen a pak prudce roztáhne křídla, aby klouzal, čímž měkké přistává.

Zajímavý moment! Bažant má ve srovnání s ostatními členy rodiny kuřat vysokou rychlost běhu. Při běhu natahuje krk a hlavu dopředu a také zvedá ocas do stejné úrovně, což při běhu vytváří minimální odpor.

V zásadě se tito ptáci drží ve skupinách stejného pohlaví, s výjimkou období rozmnožování. Nutno podotknout, že skupiny samců mají více jedinců ve srovnání se skupinami samic, které nejsou tak početné. Hlavní vrchol aktivity připadá na ranní a večerní hodiny, kdy se tito ptáci vydávají hledat potravu. Jejich povaha chování se výrazně mění s příchodem jara, kdy tito ptáci tvoří skupiny – rodiny. V takových skupinách se bažanti snaží zdržovat v blízkosti vodních ploch, kde je vždy z čeho profitovat. Taková místa jsou zpravidla vždy bohatá na rostlinnou a jinou potravu. Jejich oblíbená místa jsou spojena s houštinami trnité vegetace, která je spolehlivě chrání před přirozenými nepřáteli. Preferují také houštiny tugai nebo husté houštiny rákosu. Hnízda si staví na zemi, co nejblíže vodním plochám. Vydávají zvuky především během letu, přičemž je nelze nazvat jedinečnými, ale v období rozmnožování je soubor zvuků rozsáhlejší.

Jak dlouho žije bažant

Tito ptáci, kteří žijí v přirozeném prostředí, zřídka žijí až 7 a půl roku, ale v zajetí se průměrná délka života těchto ptáků zvyšuje dvakrát.

Kde bydlí

Bažant je v přírodním prostředí poměrně běžný, lze jej tedy nalézt na otevřených prostranstvích od Pyrenejského poloostrova po Japonské ostrovy. Tento pták žije na Kavkaze, v Turkmenistánu, na Dálném východě, v Evropě a Severní Americe. Tito ptáci se cítí skvěle v oblastech, kde v zimě není tloušťka sněhové pokrývky větší než 20 centimetrů. Vyskytuje se i v horských podmínkách, ve výškách do 2 metrů nad mořem.

READ
Kolik stojí jedna sekce brány?

Co jí

Strava bažanta obsahuje více než sto složek potravy rostlinného původu, ale i složky živočišného původu v podobě různého hmyzu, bezobratlých a jejich larev. A přesto bažanti preferují rostlinnou potravu ve formě semen, plodů, bobulí a výhonků. Potomci, kteří se narodili, se měsíc živí potravou živočišného původu, ale s přibývajícím věkem téměř úplně přecházejí na potravu rostlinného původu.

Dobré trávení zajišťují oblázky, takže ho ptáček kromě složek potravy také polyká. Bažant si v podstatě najde potravu pro sebe v zemi, přičemž její povrch hrabe díky silným končetinám a ostrému zobáku. Kromě země si tito ptáci nacházejí potravu také na keřích, kde skáčou vysoko. Když je strava vzácná, živí se plody, které zůstaly na stromech.

Rozmnožování a potomci

S nástupem jara se povaha chování těchto ptáků mění. Jestliže se předtím drželi skupin stejného pohlaví, nyní se muži raději oddělují od své skupiny, aby si našli území pro sebe a aktivně je bránili.

Tato oblast o velikosti až pěti tisíc metrů čtverečních je neustále hlídána. Samci tím dávají najevo, že území je obsazené, ale zároveň samice aktivně lákají. Samice, na rozdíl od samců, preferují pobyt ve skupinách několika jedinců. Samec z této skupiny se snaží vybrat si partnerku sám.

Важный момент! Bažanti žijící v přirozeném prostředí vykazují monogamii, ale v zajetí vykazují tito ptáci polygamii.

Při hlídkování okupovaného území musí samci samice nejen zvát, ale také je aktivně chránit před svými druhy. Při výběru samice se samec chová poměrně aktivně.

Pářící tanec bažanta je založen na tom, že se zvedne a začne tlouct křídly ve vzduchu, přičemž se nedotýkají země. V tuto chvíli se jeho ocas otevře, zvedne se o 50 stupňů, samec navíc aktivně používá zobák, kypří jím půdu a nachází semena, která vyhazuje do vzduchu, doprovází to klapkami na křídlech a také předvádí vibrace hlasu . Ve chvílích nejvyššího vzrušení a přiblížení se k samici začne bažant vydávat trochu jiné, tlumené zvuky.

U samců jsou v tomto období části těla, na kterých není žádné peří, natřeny červeně. Před kopulací samec partnerku obchází a vydává syčivé zvuky. Po oplodnění přechází samice k tvorbě hnízda. Samice se zabývá stavbou hnízda, stejně jako výchovou potomků, bez účasti samce. Průměr hnízda je zpravidla v průměru kolem 20 centimetrů a jeho hloubka dosahuje hodnoty 2 až 12 centimetrů. Hnízdo je umístěno na zemi, na dobře chráněném místě před přirozenými nepřáteli.

READ
Je možné oříznout kořeny avokáda?

Od poloviny března do začátku dubna kladou samice hnědá vajíčka. Za jeden den se jí podaří naklást až tucet těchto vajíček, poté na vajíčka sedne a inkubuje je po dobu 3 týdnů. Prakticky neopouští kladení vajec a chrání ji před malými predátory, kteří nemají odpor k zisku z vajec. Může opustit hnízdo na krátkou dobu, aby něco snědla, a pak až když cítí, že jí docházejí síly. Během těchto tří týdnů ztratí téměř polovinu své tělesné hmotnosti, ačkoli někteří samci jsou poblíž a nosí potravu pro samici.

Zajímavý moment! Mnohdy jsou bažantí snůšky i na podzim, i když samice snáší vejce jen jednou ročně. Zpravidla se tak děje, když z nějakého důvodu snůška nebo snůška odumře, což donutí samičku znovu naklást vajíčka.

Potomek, který se narodil za pár hodin, může následovat svou matku, aby se sám nakrmil. Po několika týdnech mohou bažanti létat, ale potřebují ochranu po dobu 2 a půl měsíce. Je na zodpovědnosti samice, aby naučila mládě získávat vlastní potravu, zvláště proto, že kuřata potřebují potravu s vysokým obsahem bílkovin, a to především živočišnou. Bažanti jsou připraveni k chovu někde ve věku sedmi měsíců, což naznačuje jejich úplnou nezávislost.

Mnoho jedinců se začne aktivně množit po 9 měsících života, i když je to charakteristické hlavně pro samce, protože samice mohou příští jaro klást vajíčka. V zajetí se samice sjednocují a pomáhají si při péči o potomstvo, které může čítat až padesát kuřat. Samci a v takových podmínkách se nijak neúčastní procesu výchovy potomků, ale zároveň mohou tvořit rodiny, které zahrnují 2-3 samice, které každý rok kladou vejce.

Přírodní nepřátelé

Tito ptáci žijící v přirozeném prostředí mají dostatek nepřátel v podobě dravých zvířat a dravců.

Важный момент! V prvním roce života zemře až 80 procent mláďat.

Člověk představuje hlavní hrozbu pro život takových ptáků, protože mají velmi cenné maso a tito ptáci slouží jako předmět lovu. V procesu lovu bažantů se lovečtí psi používají k tomu, aby donutili ptáky opustit své úkryty tím, že se vznesli do vzduchu. V tomto okamžiku lovec zastřelí ptáka pistolí.

READ
Jak chutná hřib?

Původ druhu a popis

Tento druh byl poprvé vědecky popsán Linné v Systema naturae pod jeho současným vědeckým názvem. Tento pták byl široce diskutován ještě předtím, než Linné vytvořil jeho nomenklaturu. Bažant obecný se ve většině tehdejších učebnic ornitologie nazýval jednoduše „bažant“. Bažanti nejsou ve střední Evropě původními ptáky. Byli tam přivezeni za římské říše z Asie jako lov zvěře před mnoha staletími. I dnes je většina bažantů v některých oblastech uměle inkubována a následně vypouštěna k lovu.

Video: Bažant

Některé volně žijící poddruhy patří odedávna mezi oblíbené okrasné ptactvo, a proto byly dlouho chovány v zajetí, i když je ještě nebylo možné nazvat domestikovanými. Domovinou ptáků je Asie, Kavkaz. Své jméno dostali od starých Řeků, kteří objevili ptáky poblíž řeky Phasis (současný název Rioni), poblíž Černého moře a gruzínské osady Poti. Bažant obecný je národním gruzínským ptákem. Z jeho filé se připravovalo národní jídlo čakhokhbili. Tito kavkazští ptáci tvořili převážnou část vysazené populace v Evropě až do moderní éry.

Pták se nevyskytuje v Africe, s výjimkou pobřežních oblastí Středozemního moře, v době Linného, ​​kam mohl být zavlečen během římských dob. Tito ptáci měli více společných rysů se zakavkazskou populací než s ostatními. Vědecký název je latinsky pro „bažanta z Kolchidy“, který se nachází západně od moderní Gruzie. Starořecký termín odpovídající anglickému „bažantovi“ je Phasianos ornis (Φασιανὸς ὂρνις), „pták řeky Phasis“. Linné zahrnoval mnoho dalších druhů do rodu Phasianius, jako je kuře domácí a jeho divoký předek. Dnes do tohoto rodu patří pouze bažant obecný a zelený. Protože posledně jmenovaný nebyl Linné v roce 1758 znám.

Životní styl a stanoviště

Bažant se široce rozšířil v důsledku aktivního vysazování ptáka, úspěšné adaptace. Osada pokrývá území od Pyrenejského poloostrova po Japonsko. Na Kavkaze, v Turecku, Číně, Vietnamu, Přímořském kraji, Evropě, Severní Americe se aklimatizace ptáků a domestikace staly samozřejmostí.

Pták se usazuje v oblastech silně zarostlých vegetací – lesy, podrost, travnaté louky, okraje silnic osetých polí. Zvláště atraktivní jsou pichlavé keře – ptáci se mezi nimi cítí chráněni. Houštiny Tugai, rákosové břehy jsou oblíbenými stanovišti pro jasné ptáky.

V případě nebezpečí nevylétají na vrcholky stromů jako ostatní ptáci, ale spíše zabíhají do neprůchodných houštin. Velké zvíře nevyleze do trnitých křovin. Předpokladem pro osídlení je blízkost nádrže, takže ptáci se často vyskytují v blízkosti jezer, bažinatých oblastí, v údolích řek. Mrazuvzdorní bažanti snadno snášejí zimy, pokud sněhová pokrývka nepřesáhne 18-20 cm.V horských oblastech je přesídlení ptáků pozorováno v nadmořské výšce do 2500 m nad mořem.

READ
Měl by být strom peněz prořezán?

Fenka japonského bažanta

Majitel světlého peří se musí neustále schovávat v houštinách, aby nebyl kořistí predátorů. Některé druhy se schovávají na stromech, odpočívají mezi listovím. Vyšplhají výš, když v chladném počasí nenajdou potravu na zemi. Na větvích se živí konzervovanými plody.

Bažanti se při sestupu k zemi chovají obezřetně. Dělají to rychle, v hodu, rychle mění úhel pohybu, schovávají se v houštinách. Rychlost běhu je ve srovnání s ostatními zástupci kuřatovitými u bažantů rekordní. Pro urychlení pták instinktivně natáhne hlavu, zvedne ocas.

Bažant má mnoho přirozených nepřátel. Ze savců loví ptáky lišky, rysi, pumy, divocí psi. Přirozenými nepřáteli bažantů jsou také opeření dravci, jako jsou sovy, jestřábi. V prvním roce života se až 80 % jedinců stává potravou pro ostatní obyvatele lesa.

Zvláštní nebezpečí přichází od člověka. Bažant byl odedávna předmětem komerčního a sportovního lovu. Pomáhají speciálně vycvičení psi, kteří zvěř nahánějí na větve stromů a při vzletu lovci ptáčky zastřelí. Populace jsou výrazně ovlivněny klimatem. Přirozená ztráta ptáků je nevyhnutelná ve velmi zasněžených a mrazivých zimách.

Populace bažantů se aktivně zotavují. Významnou roli hraje domácí chov ptactva, chov ve školkách, v chráněných územích. Obecně počet obyvatel nevyvolává obavy.

ohnivý bažant

Bažanti jsou hejna ptáků, kteří se mimo období rozmnožování chovají ve velkých skupinách stejného pohlaví. Aktivní doba pro hledání potravy je ráno a večer. Ptáci se chovají tiše, hlas je slyšet pouze za letu. Je to ostrý, staccatový zvuk slyšitelný z dálky. Ptáci během páření vydávají zvláštní signály.

Běžný bažant, stěhovavý pták nebo ne, charakterizované regionem. Sedavý způsob života je vlastní většině obyvatel regionů s dostatkem jídla. Doba stěhování na krátké vzdálenosti začíná po vylíhnutí kuřat. Pak se při hledání potravy mohou ptáci nacházet na pro ně neobvyklých místech.

Nemoci

Při chovu bažantů zvěře se může chovatel setkat s následujícími problémy:

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: