Samice kance s selaty. Divočáky loví vlci, medvědi, tygři, méně často rysi a leopardi.
- Které zvíře žere vlky?
- Kdo jí kance?
- Kdo jí divočáky?
- Proč je divočák nebezpečný?
- Které zvíře jí hady?
- Jak se krmí smečka vlků?
- Co jedí zajíci?
- Co mají divočáci opravdu rádi?
- Kde obvykle žijí divočáci?
- Jaké výhody přináší divočák?
- Kdo jsou housenky?
- Co jedí prasata ve volné přírodě?
- Jak vypadá Vepr?
- Divoké prase: popis
- Внешний вид
- Chování a životní styl
- Jak dlouho žijí kanci
- sexuální dimorfismus
- Druhy kance
- přírodní stanoviště
- Co jí kanec
- Rozmnožování a potomci
- Přirození nepřátelé kance
Které zvíře žere vlky?
Kořistí vlků se někdy stávají lišky, mývalové a psi korsaku; Občas hladoví vlci zaútočí na medvědy spící v doupěti.
Kdo jí kance?
Divoké prase, známé také jako divočák nebo divoké prase, je všežravec, který se živí ořechy, žaludy, mršinami, kořínky, drobnými ptáky nebo savci, vejci, trávou, ovocem a houbami.
Kdo jí divočáky?
Jediným nebezpečím pro divoká prasata, hlavně mláďata, jsou kromě člověka vlci (v Belovežské Pušči jsou divočáci hlavní kořistí) a rysi a v jižní Asii a na Dálném východě levharti a tygři, kteří však jen zřídka napadají velké staří muži.
Proč je divočák nebezpečný?
Proč je divočák v lese nebezpečný? Může útočit spíše za účelem sebeobrany, ochrany mláďat. Nebezpečná jsou také zraněná a nemocná zvířata, jejichž chování je agresivní a nepředvídatelné. . Nemocné zvíře může kousnutím přenést i některé nemoci kance na člověka.
Které zvíře jí hady?
Hady požírají dravci – sokol, jestřáb, čáp, páv atd. Mnoho ptáků loví hady, včetně jedovatých. Patří mezi ně had orel, jestřáb, sup, káně, čáp a dokonce i vrána. Nejnebezpečnějším nepřítelem mezi ptáky pro hady je sekretář, který žije v Africe.
Jak se krmí smečka vlků?
Pokud ale lov dlouhodobě nevede k úspěchu nebo je v jejich stanovišti velmi málo kopytníků, nepohrdnou ani mršinami. Strava vlků je založena na kopytnatcích, mezi které patří srnčí zvěř, divoká prasata a los. Kromě těchto zvířat loví vlci i další živé tvory: domácí a divoké husy, slepice (včetně snášek a kuřat);
Co jedí zajíci?
Na polích se ochotně živí ovsem a jetelem. Na severozápadě svého areálu žere velké množství výhonků a plodů borůvek. Místy požírá přesličky a houby, zejména jelení lanýže, které vyhrabává ze země. Na podzim, když tráva vysychá, zajíci začnou jíst malé větve keřů.
Co mají divočáci opravdu rádi?
Krmivo pro kance se sdružuje do čtyř skupin: podzemní části rostlin (oddenky, kořeny, hlízy a cibule); ořechy, ovoce, bobule a semena; vegetativní nadzemní části rostlin; živočišná potrava (žížaly, hmyz a jejich larvy, měkkýši, ryby, ptáci, hlodavci, žáby, mršiny atd.).
Kde obvykle žijí divočáci?
Divočáci se vyskytují v pásmu smíšených a listnatých lesů euroasijské pevniny (ve stepní části), v oblastech Středomoří, ve střední a západní Asii. V Rusku je divočák rozšířen v evropské části (s výjimkou severovýchodních oblastí tundry a tajgy), na Kavkaze, na jižní Sibiři a v Tien Shan.
Jaké výhody přináší divočák?
Ničí mnoho škodlivého hmyzu a škodlivých hlodavců, které vytahují zpod vrstvy drnu rozrytím půdy. Myslím, že mohou přinést i hmatatelné výhody, jako deratizátoři – vždyť celá stáda divočáků toho sežerou hodně.
Kdo jsou housenky?
Housenky rodů Feniseca, Logania, Miletus, Spalgis, Taraka, Thestor a další se živí hmyzem homoptera. Případy krmení mšicemi byly pozorovány u housenek druhu Spalgis pius z Indie a Feniseca tarquinius ze Severní Ameriky.
Co jedí prasata ve volné přírodě?
Strava prasat Prase je všežravec, sežere úplně všechno. Ve volné přírodě je hlavní potravou to, co lze vykopat v zemi: kořeny rostlin, červi, larvy hmyzu, jakož i kůra stromů, mladé výhonky rostlin a tráva. Za zvláštní pochoutku jsou považovány žaludy, ořechy a houby.
Jak vypadá Vepr?
Silná hlava s dlouhým protáhlým čenichem, vztyčenýma a špičatýma ušima. Hlavní předností divočáka jsou jeho neustále rostoucí kly. Husté a husté štětiny pokrývají celé tělo. Podél horního okraje těla tvoří srst něco jako hříva, když je kanec ostražitý nebo vystrašený.

Kanec představuje rodinu savců. Toto zvíře má několik jmen, přičemž takový pojem jako kanec se používá ve vztahu k domácímu praseti, nebo spíše samci. Pokud víme, domácí prasata jsou potomky divočáků, a proto jsou jejich blízkými příbuznými.
Divoké prase: popis

Tělo divočáka je pokryto hrubou srstí, dalo by se říci i štětinami, černou nebo hnědou, podle stanoviště. Velikost divočáka v kohoutku dosahuje téměř 1 metr. Raději vedou hejno života, proto tvoří malé skupinky nebo stáda. Pokud jde o starší jedince, zejména samci, snaží se zůstat mimo skupinu. Tato zvířata umí běhat, a to dostatečně rychle, sežrat všechno a jsou vynikající plavci. Přes den divočáci odpočívají v houštinách a v noci opouštějí své úkryty při hledání potravy. Dospělí jedinci jsou vyzbrojeni ostrými tesáky, takže mohou být docela nebezpeční, ačkoliv nejde o agresivní zvířata. Pokud se setkání s divočákem nevyhnete, pak se můžete snadno rozloučit se životem, zejména v období rozmnožování.
Zajímavé vědět! V některých evropských zemích a v Indii se divočáci loví za pomoci psů. Pokud se jako zbraně používaly dřívější oštěpy a luky, pak v naší době – střelné zbraně, takže kanci mají malou šanci na přežití.
Lov na divočáka se stejně jako v dávných dobách liší tím, že je to rychlé, silné a dravé zvíře. Kromě toho se cení maso tohoto zvířete, jeho kůže a také hlava, ze které se vyrábí vycpaná zvířata od starověku. Téměř v každé hájovně můžete na stěně, respektive její hlavě, spatřit vycpaného divočáka. Maso má vynikající chuťové údaje. V evropských zemích je divočák přítomen na snímcích 4 druhů zvířat, která byla určena k pronásledování. Jeho podoba byla přítomna i na odznaku anglického krále Richarda III.
Внешний вид

Divočáci jsou artiodaktylové, ale ne přežvýkavci. Navzdory skutečnosti, že divoká a domácí prasata jsou blízcí příbuzní, jejich vzhled má významné rozdíly. Vzhledem k tomu, že divočáci musí žít v přirozeném prostředí, mají vlastnosti, které jim umožňují přežít v extrémních podmínkách. Navíc se musí neustále bránit přirozeným nepřátelům.
U divočáka je tělo poněkud kratší a také svalnatější. Jeho nohy jsou silnější a delší, což umožňuje divokému praseti pohybovat se bez problémů po nerovném terénu nebo po houštinách vegetace na jakoukoli vzdálenost. Určité rozdíly lze také vidět ve stavbě hlavy, protože je více protáhlá v oblasti čenichu. Aby kanec přežil v tak obtížných podmínkách prostředí, neustále mu rostou dva ostré tesáky. Uši jsou umístěny na temeni hlavy.
Srst divočáka je nejen hustší, ale také hrubší, proto se srsti divočáka říká štětina. V důsledku jejího růstu se jí na zádech objevuje něco jako hříva. Je jasně vidět, zda je zvíře vystrašené nebo velmi otrávené. Barva srsti do značné míry závisí na životních podmínkách. Díky zvláštnímu zbarvení se divočák v přírodě snadno maskuje. Barevná škála sahá od černé po hnědohnědou.
Tělo kance je vpředu o něco širší než vzadu. Za tělem je vidět tenký a ne velký ocas s kartáčem, který je tvořen rozcuchanou srstí. Díky vyvinutější přední části je toto zvíře poměrně odolné a silné a v případě potřeby je divoké prase schopné svého soupeře předběhnout.
Délka dospělců (zejména samců) dosahuje téměř 2 metrů, přičemž jeho hmotnost může být asi 200 kilogramů, i když to závisí na dostupnosti potravní nabídky.
Chování a životní styl

Ochočit divoké prase nebude těžké, což se jejich divokým předkům skutečně stalo. Díky tomuto faktoru ví o dobře živených a chutných prasatech téměř každý. Tato zvířata lze nazvat sociálními, protože vždy tvoří stáda nebo malé skupiny.
Zajímavý fakt! Stádo divokých prasat se zpravidla skládá z několika samic a jejich potomků. Předpokládá se, že jeden samec připadá na 3 samice. Staří a zkušení samci se raději drží stranou od stáda. Jak stárnou, tvoří se na jejich stranách výrůstek podobný chrupavce, připomínající neprůstřelnou vestu (brnění), aby měli výhodu v bojích.
Samci se zabývají ochranou území, stejně jako potomci. Samice v období rostoucího potomstva není o nic méně agresivní než samci, proto by neměla být z hlediska ochrany potomků nikdy podceňována. Je vždy extrémně agresivní vůči každému, kdo se pokusí přiblížit k jejímu potomstvu. I když nemá tak velké tesáky jako samci, může se jednoduše opřít celou svou hmotou a pokusit se vetřelce jednoduše zašlapat.
Jak dlouho žijí kanci

Studie ukazují, že v průměru se divoká prasata dožívají asi 14 let. Překvapivě je v přírodě jejich délka života mnohem vyšší, než když jsou chováni v zajetí. Někteří jedinci se dožívají až 20 let, což je skutečný rekord. Již v roce a půl života jsou samci a samice připraveni na páření, ke kterému dochází v listopadu / prosinci / lednu.
sexuální dimorfismus
Rozeznat samičku od samce podle velikosti a váhy je celkem snadné. Navíc u samic je hlava poněkud menší a velké tesáky nejsou tolik vidět.
Druhy kance

Existuje 9 druhů divokých prasat, ačkoli mnoho druhů se liší v územní vazbě v závislosti na jejich stanovištích. Proto se jim říká západní, východní, indické, indonéské.
Vezmeme-li africké prase bušové, vousaté prase z mangrovových porostů Indonésie, babirus, afrického obyvatele prasete bradavičnatého, divočáky euroasijského kontinentu, madagaskarské prase malé, velké africké prase, stejně jako zakrslé a jávské prase a porovnat tyto typy divokých prasat, než se od sebe liší, snad kromě stanovišť.
přírodní stanoviště
Stanoviště divokých prasat je velmi rozsáhlé, protože tato divoká zvířata lze nalézt v lesních plantážích jakékoli povahy, ve stepních zónách a v tajze.
Bohužel jsou místa, kde žádný divočák není, protože byl prostě vyhuben. Prase divoké je největším zástupcem druhu. Jeho přirozená stanoviště jsou v západní a severní Evropě, severní Africe a Indii, Číně a na Adamanových ostrovech. Tento druh byl uměle vyšlechtěn na Novém Zélandu a v USA v důsledku křížení prasat domácích a jejich divokých příbuzných.
Co jí kanec

Divoké prase je býložravec i přes jeho potenciálně vysokou agresivitu. Strava zahrnuje žaludy, kořenový systém mnoha rostlin, okopaniny, bobule, houby a další potravinové předměty rostlinného původu. Když nastane období nedostatku potravy, což nastává s nástupem chladného počasí, objeví se v kančí potravě výživnější potrava v podobě mršin, ptačích vajec, larev, které zvíře najde v zemi i pod kůra stromů, včetně kůry samotné.
Zajímavý moment! Dospělí snědí v průměru asi 5 kg různých potravin denně. Zvířata přitom vodu potřebují a také ve velkém množství. Když divočáci navštíví vodní plochy, mohou klidně vyzkoušet i ryby.
Kanci hrají obrovskou roli při udržování rovnováhy ekosystému. Lze je bezpečně nazvat správci zelených ploch, protože spolu s lesní půdou jedí spoustu škodlivého hmyzu a jeho larev. Při hledání potravy prohledávají rozsáhlá území, což má příznivý vliv na kvalitu půdy.
Rozmnožování a potomci

Pokaždé se narodí 6 až 12 selat. Charakteristickým rysem mláďat je jejich pruhované zbarvení, které jim umožňuje úspěšně se maskovat v houštinách vegetace. Samice se páří pouze jednou ročně, i když existují případy, kdy samice rodí až 2, nebo dokonce až 3krát ročně, v závislosti na stanovišti a dostupnosti potravy. Do 3 měsíců nebo o něco déle matka krmí své potomky mlékem. Již po dosažení věku 3 týdnů se mláďata chovají poměrně aktivně, protože již pevně stojí na nohou. V tomto období je samice obzvláště agresivní vůči jakýmkoli vetřelcům, protože ochrana jejích potomků je vždy prioritou.
Samice, která krmí a venčí svá mláďata, není o nic méně nebezpečná než samec. Své potomky bude chránit až do posledního dechu a v případě potřeby bude pronásledovat potenciálního nepřítele. Samice divočáka má mnoho kilogramů svalů, včetně ostrých tesáků, i když nejsou tak výrazné. Svědčí o tom někteří myslivci, kterým se podařilo tuto rodinu blíže poznat.
Je přípustné chovat divočáky v umělých podmínkách, ale pro to je velmi důležité správně a kompetentně vybrat samce nebo samici s přihlédnutím k velmi důležitým faktorům. V první řadě je třeba věnovat pozornost pracovní schopnosti, stabilitě, věku puberty, regeneračním schopnostem reprodukce potomstva atd.
Важный момент! Chov divokých prasat v umělém prostředí musí odpovídat zamýšlenému účelu celého procesu. V žádném případě se nedoporučuje vybírat producenty, kteří mají problémy na genetické úrovni. Před samotným výběrem by proto mělo být celé stádo analyzováno na vrozené vady.
Všechna divoká zvířata určená k chovu by měla být séronegativní na brucelózu. Kromě toho musí zvířata podstoupit karanténní opatření po dobu 2 měsíců před pářením. Před zavlečením do stáda však musí být testováni na jiné nebezpečné choroby.
Při použití pro produkci divočáků z velkých skupin, kde každý vrh má minimálně 10 selat a která dospívají brzy (asi šest měsíců), lze očekávat vysoce produktivní potomstvo, které bude dospívat i v mladém věku. Ukazatele jako denní rychlost růstu a účinnost krmení závisí na genetických vlastnostech druhu.
Předem byste měli myslet na to, že kanec nemá žádné bolestivé abnormality, které by mohly bránit kance v páření se samicí, a tedy úspěšném odchovu. Mezi taková onemocnění patří problémy s muskuloskeletálním systémem zvířete. Divočáci jsou zpravidla vybíráni krátkodobě, maximálně do šesti měsíců.
Přirození nepřátelé kance

Divoké prase se vyznačuje nejen svým impozantním vzhledem, ale také tím, že se opravdu dokáže postavit za sebe. A přesto má toto impozantní masivní zvíře přirozené nepřátele. Hlavním nepřítelem kance je vlk. A ačkoliv vlk dokáže na divočáka masově výrazně prohrát, neloví sám, ale v několika jedincích, kteří znají své povinnosti a to je jeho výhoda. Vlci navíc způsobují značné škody na populaci divokých prasat tím, že pojídají mláďata, která se ještě neumí sama o sebe postarat. Divočáci přirozeně nezůstanou zadluženi a je známo mnoho případů, kdy vlci zemřeli při soubojích s divočáky. V zemích, které se nacházejí blíže k rovníkové zóně, divoké kočky jako tygr, leopard, rys atd. loví mláďata. Aby si tygr získal potravu pro sebe, a zvláště když má hlad, je připraven pustit se do samostatného souboje se zkušeným kancem.
Je důležité vědět! Populace těchto divokých zvířat velmi trpí různými přírodními katastrofami, jako jsou povodně a požáry, stejně jako hladomor, hubená léta.
Kromě přírodních faktorů, které ovlivňují celkový počet hospodářských zvířat těchto zvířat, je hlavním nepřítelem divočáka člověk, který má při lovu tohoto divokého zvířete mnoho potěšení. To je taková aktivní rekreace člověka. Takový zájem o zvíře je dán i tím, že divočák má chutné maso a cennou kůži. Nejzranitelnější je zvíře, když se krmí nebo když jde k rybníku napít se vody.
Lovci proto na takových místech (a znají taková místa) zařizují přepadení, která zvířata zaskočí. Navzdory tomu lze o kanci říci, že se jedná o skutečného bojovníka, který bude až do posledního dechu bojovat o svůj život a o život všech potomků.





