Kde žije husa šedá?

Šedá husa (Anser anser) – velký pták s hustou postavou, relativně dlouhým krkem, malou hlavou, tlustým zobákem a středně dlouhými nohami vybavenými plovacími membránami. Jeho hmotnost se pohybuje od 2,5 do 4,4 kg, ojediněle až 6 kg.

Jako pták, který shání potravu převážně na souši, dobře chodí a rychle běhá po zemi. Výborně plave a potápí se, ale zachrání se potápěním pouze při línání nebo při zranění. Obecně je to velmi silný, i když extrémně opatrný pták; raněný a pronásledovaný tulák se brání s úžasnou silou a obratností a uštědřuje loveckým psům křídly tak silné rány, že ti, co je zažili, se už bojí přispěchat k husám. Let je silný a rychlý, i když údery křídel jsou vzácné. Vysoko stoupá jen za letu, jindy letí nízko.

Šedá husa

Barva opeření husy šedé je podobná jako u husy domácí. Horní část těla je šedohnědá, na hřbetě a bedrech přechází v popelavě šedou barvu. Záď je bílá. Na šedohnědých stranách jsou příčné světlé pruhy, na hrudi a přední části břicha jsou černé skvrny. Zobák je bledě masitý nebo růžový, nohy masově červené. Samice je k nerozeznání od samce, ale poněkud menší.

Husa šedá se rozmnožuje po celé Evropě, ve významné části Sibiře, na Dálném východě, ve střední a západní Asii, v Kašgarsku, Džungarsku, Mongolsku a severní polovině Číny. Dříve byl všude hojný, v současnosti se na mnoha místech stal vzácným nebo zcela vymizel a v rozsáhlém hnízdišti se usazuje v izolovaných koloniích. Pokles počtu a úplné vymizení je patrné zejména v západní polovině areálu. Pouze v povolžsko-uralských stepích, na západní Sibiři a v Kazachstánu je běžný a místy stále početný.

Nejtypičtějším biotopem husy šedé jsou říční nivy, jezera a ústí řek s hustými houštinami rákosí a jiné vodní vegetace, travnaté bažiny a vlhké louky. Všude si pro hnízdění vybírá jen ta nejhůře dostupná a neprůchodná místa a navíc v sousedství bažinatých travnatých luk, na kterých se živí.

Popsaný druh je stěhovavý pták. Zimuje na Britských ostrovech, na evropském a africkém pobřeží Středozemního moře, v Íránu, Afghánistánu, Indii, Indočíně a v jižní Číně. U nás se vyskytuje na zimovištích v Kaspickém moři, v malém počtu na Černém moři, ve Střední Asii.

Na jaře přilétají husy šedé velmi brzy, kdy je naprostá většina vodních ploch ještě pod ledem, je hodně sněhu a jsou jen malá rozmrzlá místa.

Šedá husa

V jižních oblastech hnízdní oblasti je to pozorováno přibližně v první polovině března, v severních oblastech – v dubnu. Při migraci se ptáci zdržují v hejnech, seřazují se v klínu, méně často v řadě. Počet ptáků v hejnu je velmi odlišný, od několika do několika stovek. Během zastávek na odpočinek a krmení se často shromažďují hejna a následně se tvoří tisíce ptáků, což představuje velmi velkolepou podívanou, kterou lze stále na některých místech v odlehlých stepních oblastech Kazachstánu pozorovat.

READ
Eho se ryby v akváriu bojí?

Husy přilétají na hnízdiště již rozdělené do párů a jen část ptáků tvoří páry přímo na místě. Začínají se rozmnožovat až ve třetím a někteří možná až ve čtvrtém roce života, po dosažení pohlavní dospělosti.

Ihned po příletu páry obsadí hnízdiště, ale hnízdo samotné začnou stavět až ve chvíli, kdy sníh téměř úplně roztál a většina vodních ploch je bez ledu. Pro hnízda se volí suché hřívy, kupy, trsy, haldy starého rákosu, naplavené dříví atd. Hnízdo staví jedna samice, převážně ze stonků a listů rákosu a jiných vodních rostlin, i když místy větve stromů a používají se větvičky.

Hnízdo samotné je válcovitá hromada rostlinného materiálu, zvenčí hrubší a nedbale složená, uvnitř měkčí a pečlivěji tkaná. Podnos je kulatého tvaru, pečlivě vystlaný měkkými listy a chmýřím, které je také omotané kolem okrajů hnízda. Velikost hnízda v různých podmínkách se velmi liší, dosahuje 60-100 cm u základny, 40-100 a dokonce 120 sotva na výšku; průměr podnosu od 18 do 30 cm, hloubka podnosu od 6 do 20 cm Plná snůška 4-10, častěji 4-5 bílých hladkých vajec s lehkým plavým, někdy nazelenalým nádechem. Hmotnost druhého se pohybuje od 14 do 24 g.

Snáška vajec v různých částech areálu připadá na druhou polovinu března, duben a dokonce i první polovinu května a u ptáků ze stejného regionu se snáška prodlužuje o měsíc i déle.

Jedna samice vajíčka inkubuje, samec se však neustále zdržuje v blízkosti hnízda, v případě nebezpečí je velmi znepokojený a vydává pláč. Samice krátce vyletí z hnízda, aby se nakrmila, a vajíčka pokryje listy a chmýřím. Inkubace trvá 27-28 dní.

Vylíhlá mláďata, která uschla pod křídly své matky, opouštějí hnízdo a zůstávají na jezírku mezi houštinami vodních rostlin. Samec a samice se poprvé neoddělitelně kodifikují během říje. V případě nebezpečí se mláďata schovávají v houštinách nebo unikají potápěním. Přibližně ve věku jednoho měsíce mláďata dosáhnou poloviční velikosti dospělých a po dalším měsíci nejsou velikostí nižší než ti poslední a brzy se zvedají na křídlo.

Přibližně v době, kdy kuřata vylétají, ale stále nemohou létat, začnou dospělé rodinné husy línat. Svlékání probíhá v celém rozsahu během snůšky. Nejprve línají samci, později samice. Svlékání začíná ztrátou letového peří a ptáci ztrácejí schopnost létat. V této době se stěhují na odlehlá, pokud možno klidná místa, kde vedou skrytý životní styl.

Na jihu oblasti začínají dospělí rodinní ptáci línat od června, na severu přibližně od 20. července a v polovině srpna línání končí téměř všude. V této době končí růst mušího peří také u kuřat, která stoupají ke křídlu spolu s dospělými ptáky.

O něco dříve než u rodinných hus začíná línání u dospělých svobodných a mladých nedospělých. V této době se shromažďují v hejnech a přesouvají se do krmných vodních útvarů dobře chráněných vodní a pobřežní vegetací. Tyto pohyby často nabývají charakteru přesně definovaných letů na poměrně velké vzdálenosti.

READ
Kolik stojí kozí maso?

Takže husy ze západní Sibiře, severního Kazachstánu a řady dalších odlehlých míst přicházejí do delty Volhy línat. Částečně se k nim připojují i ​​samci z odchovů. Na příznivých místech se línající husy soustřeďují ve značném množství. Po vylínání zůstávají v oblasti línání, odkud se později vydávají na cestu k zimování.

Na konci línání husy opouštějí opory a začínají vést úplně jiný životní styl. V tomto období se vyznačují zejména každodenními krmnými lety. Jednotlivé rodinky, častěji hejna, vylétají na krmná místa při západu slunce, v noci se vracejí na mělčiny, do rozlehlých nádrží nebo do otevřených, nepřístupných částí pobřeží, kde spí vestoje nebo zapadlé do písku.

Před svítáním se opět vylétají nakrmit a pozdě ráno se vracejí zpět nebo na jinou vodní plochu, kde zůstávají celý den až do večera. Zde odpočívají a krmí se a večer opět létají na svá vybraná krmná místa. Vylétají za potravou na strništích, úhorech a zimních polích, ve stepi nebo na pobřeží a mělkých vodách.

Podzimní odlet nastává v severních částech areálu v druhé polovině září, v jižních částech trvá do konce října a dokonce až do listopadu.

Šedé husy jsou svou povahou potravy výhradně býložravými ptáky. Na jaře se živí jak ve vodních útvarech, kde jedí výhonky různých vodních rostlin, tak na zemi, kde jedí výhonky trav a ozimých plodin. V období rozmnožování téměř úplně přecházejí na krmení vodními a polovodními rostlinami, mezi nimiž zvláště ochotně jedí plody rybníčků. Kuřata v této době jedí nejjemnější části vodních rostlin. Po zvednutí na křídlo přecházejí ptáci především na suchozemskou rostlinnou potravu – semena divokých a kulturních rostlin, zimní sazenice atd.

Vzhledem k poklesu počtu je komerční hodnota husy šedé v současnosti malá. V těch místech Sibiře a Střední Asie, kde je tento druh stále běžný, stejně jako v místech hromadného průchodu, je poměrně oblíbeným předmětem sportovního lovu. Získává se pistolí z přiblížení, za letu, číháním na místech krmení a odpočinku atd. Lov na ni vyžaduje zručnost a trpělivost.

Husa šedá je předkem řady plemen domácích hus – Tula, Kholmogory, Shadrin, Toulouse a Emden.

Zdroj: Život zvířat. Svazek 3 Ptactvo; editovali profesoři N. A. Gladkov, A. V. Mikheev

Husy plemene Large Grey patří k masově tučnému směru. Jsou žádané nejen od výrobců, ale také od majitelů pozemků osobních dceřiných společností kvůli jejich schopnosti rychle přibírat na váze a nenáročnosti jak v péči, tak ve výživě.

Velká šedá husa

Velké šedé husy rychle přibývají na váze

Z jedné husy se z vajec vylíhne až 15 kuřat

Velké šedé plemeno má oranžový zobák s růžovou skvrnou na špičce.

Contents
  1. Historie plemene
  2. Popis a standardy velkých šedých hus
  3. Malformace ve vývoji
  4. Výhody a nevýhody tohoto plemene
  5. Podmínky vazby
  6. Pravidla krmení
  7. Letní jídlo
  8. Zimní jídlo
  9. Reprodukce
  10. Chov mláďat
  11. Kde koupit a cenu?
READ
Jak poznáte, že je chacha hotová?

Historie plemene

Na začátku minulého století bylo na Ukrajině vyšlechtěno nové plemeno hus Large Grey křížením husy romanské a toulouské. Plemeno Toulouse je velmi nenáročné na údržbu a má vysokou vitalitu. Tito ptáci rychle přibývají na váze a jsou ceněni pro vysokou kvalitu masa.

Hlavním úkolem při šlechtění nového plemene bylo zvýšit hmotnost odrůdy Toulouse při zachování původních dat. První experimentální skupina se jmenovala Borkovskie.

Během druhé světové války byli ptáci evakuováni do Tambova a tam chovatelé pokračovali ve šlechtění hus. Tak se objevila Velká šedá husa.

Popis a standardy velkých šedých hus

Aby nedošlo k chybě při nákupu a získávání hus tohoto plemene, studují standardy, podle kterých by se jedinci měli hodit:

  • malá hlava;
  • chybí kabelka a hrbolek;
  • zobák je oranžový s růžovou skvrnou na špičce;
  • krk střední délky;
  • postava je mohutná, s vystupujícími prsními svaly;
  • na širokém břiše dva tukové záhyby;
  • stabilní tlapky jasně oranžové barvy;
  • barva je převážně šedá, se světlými oblastmi na hrudi a bílou spodní částí.

Samice jsou o něco menší než samci a mají křehčí stavbu těla. Samci obvykle dosahují hmotnosti do 7 kg a při krmení koncentrovaným krmivem může hmotnost dosáhnout 9,5 kg. Husy v průměru váží až 6,5 kg.

Malformace ve vývoji

Pokud budete kupovat husy tohoto plemene do dalšího chovu nebo vybírat jedince z vašich hus do chovu, je potřeba je pečlivě prohlédnout.

Přípustné nedostatky ve výběru:

  • okraj u kořene zobáku je bílý;
  • letky nejsou šedé;
  • vzor na zádech a křídlech je rozmazaný a nevypadá jako „šupiny“;

Pokud při kontrole najdete peněženku nebo bouli na čele pod zobákem ptáka, bude zamítnuta. Za nepřijatelné se také považuje, pokud je hrudník malý, ostrý a umístěný vysoko vzhledem k tělu a záhyb na břiše je špatně vyvinutý.

Výhody a nevýhody tohoto plemene

Velká šedá husa je považována za jedno z nejúspěšnějších plemen. Při chovu těchto ptáků získáte následující výhody:

  • Snadná údržba. Husa šedá je ve výživě velmi nenáročná, což výrazně snižuje náklady na její údržbu. Pro svůj chov nevyžaduje přítomnost rezervoáru. Když je držen uvnitř, cítí se docela dobře.
  • Bezproblémové potomstvo. Přestože je míra kladení vajec u těchto ptáků průměrná (asi 40 kusů za sezónu), potomci jsou velmi životaschopní a 75 % kuřat přežije. Nemusíte se starat o zdivo a mladé porosty, husy si s tím skvěle poradí samy. Samice přitom kladou vajíčka až do věku 5 let ve srovnání se 3 lety stejného toulouského plemene.
  • Rychlost výsledků. Mladá zvířata rychle rostou a v 9 týdnech již přibývají na váze 5 kg. Tito ptáci jsou vysoce ceněni pro svou schopnost budovat játra. Může dosahovat až 400 g.
  • Peří a peří v životě. Tyto ptáky můžete trhat dvakrát ročně. Peří a peří velkého šedého plemene hus jsou velmi husté a jsou žádané při výrobě svrchního oblečení a spodního prádla.
READ
Co má rád madagaskarský jasmín?

Mezi nedostatky tohoto plemene lze zaznamenat dotykovost ptáka, kterou si dlouho pamatuje, a pokud je to možné, určitě se pomstí svému pachateli. Husy jsou přitom docela společenské. Při dobré údržbě a absenci konfliktů jsou docela mírumilovné.

Za další nevýhodu lze považovat dosti hlasitý křik hus, se kterými komunikují.

Podmínky vazby

Tito ptáci jsou docela nenároční a mrazuvzdorní, ale to neznamená, že vůbec nevyžadují péči. Aby vás husy po dlouhou dobu potěšily vysokou produkcí vajec a aby mláďata rychle přibrala a neonemocněla, musíte dodržovat následující tipy:

  1. Je důležité zajistit husám suché a čisté stanoviště, aby se eliminovaly choroby hus a snížily se náklady na nákup potravy. Když se peří namočí, husa ztrácí teplo rychleji a žere více, aby se zahřála.
  2. Je žádoucí přidělit dřevěnou místnost pro ptáky, může být vyrobena z hliněného betonu, hlavní věc je, že v ní nejsou žádné průvany. Podlaha musí být zvednuta alespoň 20 cm od země, aby se zabránilo vlhnutí podestýlky.
  3. Jako podestýlka v létě je perfektní písek s pilinami a v zimě – sláma. Aby se sláma lépe zahřála, přidává se do ní superfosfát (200 g na 1 mXNUMX). Snižuje také vylučování čpavku z ptačího trusu. Taková podestýlka na jaře poslouží jako výborné hnojivo.

Přehled velkého šedého plemene hus a také o chovu a krmení v létě se podívejte na video:

Pravidla krmení

Pokud chcete, aby pták rychle přibral na váze, je třeba věnovat velkou pozornost jeho krmení. Přestože Big Grey Husy nejsou vybíraví jedlíci, existuje pár triků, které vám umožní odchovat mláďata co nejrychleji.

Letní jídlo

V období jaro-léto se pro snížení nákladů doporučuje pastva. Pokud máte v okolí vhodnou louku a rybník, pak bude stačit krmit husy jednou denně, ráno nebo večer. Mezi takové doplňkové potraviny obvykle patří siláž z luštěnin a obilovin, otruby, čerstvá tráva, nasekané kořenové plodiny.

Pokud se výkrm hus provádí za účelem zvýšení masa nebo jater, musí být do krmiva zařazeny granulované krmné směsi a tučná jídla.

Zimní jídlo

V zimě se pták krmí 3krát denně. Šťavnaté jídlo se podává hlavně ráno a suché jídlo odpoledne. Mezi šťavnatá krmiva patří siláž a okopaniny, které se před použitím vaří.

Mezi suché potraviny patří luštěniny a obiloviny ve formě pšenice, ovsa, ječmene, kukuřice, hrášku, drceného i celého. Živí se také senem. Husy z ní sežerou nejměkčí části a co zbyde, lze dát na podestýlku. Sušené listy sklizené od léta se namáčejí, drtí a přidávají do krmiva. A suché větve jsou napařeny a umístěny v domě na dostupném místě.

READ
Jak zmrazit brusinky s cukrem?

Po celý rok se doporučuje podávat ptákům vitamínové komplexy a nalévat křídu a štěrk do samostatných podavačů, aby se zlepšilo trávení. Pijáci by měli mít vždy k dispozici čistou vodu. Strava může obsahovat sůl, masokostní moučku a okřehek (čerstvý nebo suchý).

Reprodukce

Ve volné přírodě je většina hus monogamních, takže při chovu tohoto ptáka je třeba mít na paměti, že na jednoho samce by nemělo připadat více než 2-3 samice. Hned na začátku při zakládání smečky je potřeba nechat více samců, protože samice všechny nepřijímají. Vyvržený pták musí být odstraněn a hejna a nasazena na maso. Pokud taková husa stejně zůstane, tak časem uhyne.

Výhodou Velkých šedých hus je, že husy jsou vynikající slepice. Inkubace vajíček trvá 28-30 dní. Aby husa přinesla zdravé potomky, musíte dodržovat některá pravidla:

  1. V únoru je pro každého uspořádáno samostatné hnízdo s vysokými stěnami na místě, kde huse nikdo nebude překážet. Postupně se odebírají ke krmení.
  2. Teplota v místě chovu hus se udržuje kolem 12-16 stupňů a denní světlo se prodlužuje umělým osvětlením až na 14 hodin.
  3. Před snáškou se do stravy hus zavádí více bílkovin, což zlepšuje reprodukční funkci. A během snášky a líhnutí jsou ptákům podávány fermentované mléčné výrobky a sója, aby uspokojily potřebu vápníku. Pokud se tak nestane, může husa začít klovat vejce.
  4. Pokládka začíná v březnu. Ptáci tohoto plemene kladou vejce každé dva dny, lze je sbírat a uchovávat na chladném místě, aby je později bylo možné dát dohromady k inkubaci.

Podle jakých znaků rozeznáte hada od husy, přečtěte si následující článek.

Chov mláďat

V dubnu se při dobré péči a kvalitní výživě vylíhne husa z vajec až 15 mláďat. Hlavní věcí, která se od majitele vyžaduje, je ptáka nedráždit a aktivně nezasahovat do výchovy mláďat.

V prvním týdnu se vylíhlá mláďata krmí drcenou směsí kukuřice nebo pšenice s přídavkem vařeného vejce nebo tvarohu. Poté se do stravy zavedou jemně nasekané vařené kořenové plodiny a koláč. Důležité je, aby připravená směs byla vlhká, ale drobivá a neucpávala nosní otvory v zobáku.

V prvních dvou měsících dochází k aktivnímu růstu housat. Pro plný vývoj potřebují sníst asi 1-2 kg obilí a až 2,5-6 kg zeleného krmiva na 9 kg hmotnosti.

Pokud chováte ptáka na porážku, je nejlepší ho chovat ve výběhu. Strava takto mladých zvířat by měla sestávat hlavně z koncentrovaného krmiva a zelí.

Ve 4 měsících husy dostatečně přiberou na váze a začnou opeřit. Jejich další pěstování je vhodné pouze pro chov.

Jak se z velké šedé husy líhnou mláďata, ukazuje následující video:

Kde koupit a cenu?

Husy plemene Large Grey jsou velmi oblíbené. Dobře snášejí chlad a úspěšně se kříží s jinými plemeny, takže se rozšířili po celém Rusku.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: