Pštrosi žijí pouze v Africe. Ptáci podobní pštrosům žijí na jiných kontinentech, v Austrálii a Jižní Americe. Navenek jsou podobní africkým jedincům, ale mají výrazné rozdíly ve stavbě kostry a opeření.
- Afričtí pštrosi
- Americká nandu
- Australský emu
- Cassowary

Hlavním stanovištěm je savana a polopoušť, ačkoli američtí ptáci milují podhůří. Snadno se pohybují přes skalnaté kopce. Farmáři dávají přednost chovu afrických a někdy i australských ptáků. Jsou méně agresivní a mají dobrou produktivitu. Jaké jsou vlastnosti pštrosů a podobných druhů? Jaké jsou podobnosti a rozdíly mezi ptáky?
Afričtí pštrosi
Jedná se o velké ptáky. Nemají kýl a nelétají, ale běhají rychle: mohou dosáhnout rychlosti 70 km/h. Všechna pštrosí plemena předčí americké a australské druhy jak ve výšce, tak ve váze. Mají dlouhý krk, který se skládá z 19 obratlů. Výška pštrosa může dosáhnout 2 m 70 cm, ale existují jedinci nad 3 m výšky. Tyto ukazatele byly zaznamenány u samců na farmách ve Švédsku.
- Váha muže 1,5c. Samice jsou o něco menší. Jejich tělesná hmotnost je 1,3 c. Mláďata se rodí o hmotnosti 1,5 kg. Rychle rostou a do 12 měsíců mohou přibrat až 30 kg. Farmáři dávají přednost použití kuřat již ve věku jednoho a půl roku.
- Je nemožné určit pohlaví kuřat podle jejich opeření. Všechny jsou stejné světle hnědé barvy, ale existují rozdíly mezi pohlavími. K určení pohlaví kuřat se vyšetřují genitálie. Samci mají malý výrůstek v oblasti kloaky. Toto je varle. Samice ho nemají.
- Puberta u žen nastává ve věku 3 let. V této době vytvářejí jedinci první snůšku. Vejce jsou velká, váží více než 2 kg. Skořápka je bílá, silná, odolná. Od samice můžete získat 80 kusů za rok. vejce
- Samci se vyznačují pozdní zralostí. Puberty dosahují kolem 4 let věku. Od této doby mohou samičku oplodnit.
- Pro získání potomků se vytvoří rodičovské stádo. Zahrnuje 4-5 samiček a 1 samečka.
- Pro kladení vajec tvoří jedinci hnízda. Jsou široké, mají více než 2 m v průměru. Všechny samice rodiny kladou vajíčka do hnízda.
- Inkubace potomstva trvá 45 dní. Přes den sedí samice v hnízdě střídavě. V noci je vystřídá samec. Toto rozdělení odpovědností nastává kvůli barvě opeření ptáků.
- Barva peří samic je světle hnědá, s šedavým nádechem. Mezi trávou a půdou savany není vidět. Samec má černé opeření. V noci se stává neviditelným. Bílé peří pouze na křídlech a ocase. Pro lidi mají zvláštní hodnotu. Peří se vyznačuje dlouhou délkou a speciální strukturou. Jsou nadýchané.
Pštrosi se liší opeřením od amerických a australských ptáků. Pštrosí peří pokrývá pouze tělo. Krk, nohy, část břicha a hrudník zůstávají volné. Na krku se vytvořil mozol. Aby se spustili na zem, pštrosi se opírají o hruď.

Charakteristickým rysem ptáků je struktura jejich končetin. Jsou dvouprsté, pokryté velkými šupinami. Na palci je drápovitý výrůstek. Jeho délka je 10 cm Dráp pomáhá při běhu a slouží jako zbraň v boji. Kop do nohy pštrosa je silnější než u dobrého plnokrevného koně.
Jednotlivci jedí trávu, ale mohou si také pochutnávat na hmyzu a kobylkách. Jejich gastrointestinální trakt je uzpůsoben k odbourávání vlákniny. V žaludku je jídlo vystaveno kyselině. Obsahuje také až 1,5 kg kamenů a písku: pomáhají rozmělňovat jídlo.
Hlavní potravou pro pštrosy je tráva, výhonky keřů a stromů a jedlé ovoce. S touto skutečností je třeba počítat při chovu hospodářských zvířat. Suchá, drcená kombinovaná strava pro ně není vhodná. Může se dostat do dýchacích cest, což může být smrtelné. Pštrosi pijí hodně vody, až 13 litrů za den, ale obejdou se bez ní, pokud se jídlo skládá z bujné trávy.
Existuje několik druhů pštrosů: malijský, somálský, masajský. Dříve existoval jihoafrický poddruh a arab, ale nyní zcela vymizely.
- Somálský poddruh žije v Keni a Somálsku. Kůže jedinců na těle je světlá, narůžovělé barvy.
- Malijština – nejčastěji se vyskytuje v Etiopii, Senegalu, Mauretánii, Maroku. Ptáci mají modrošedý krk a končetiny.
- Masajský poddruh pštrosa kolonizoval území v jihovýchodní Africe. Výrazným znakem je červená barva krku a nohou. V období páření se stávají obzvláště jasnými;
- Jedinci afrického druhu se dožívají až 75 let; doba produktivity je 30 let.
Odborníci tvrdí, že malijští pštrosi jsou nejpreferovanějším druhem pro chov. Jsou méně agresivní, mají dobré vlastnosti a rychle přibývají na váze. Jsou nenáročné na okolní teploty. Snesou mráz -15 0 C, ale v zimě se chovají ve speciálně vybavených drůbežárnách s vysokými stropy. Maso, tuk, peří, vejce a kůže se získávají od jednotlivců. Trus se zpracovává na organické hnojivo. Podnikatelé chov pštrosů považují za výnosnou činnost.
Americká nandu
Nandu vypadá jako pštros. Dříve byl pták klasifikován jako skupina zvířat podobných pštrosům, ale důkladnější studium jedinců dalo důvod klasifikovat nandu jako samostatný druh. Pták se také nazývá jihoamerický pštros. Rheas ovládli území Peru, Chile a Argentiny. Jsou pohodlné nejen na savanách, ale i v horách. Jsou schopni hnízdit v nadmořské výšce 5 tisíc m. Nandu jsou velcí, nemají kýl, nelétají a rychle běhají.
„Pštrosi“ amerického plemene nejsou známí svou agresivitou, ale existují případy, kdy nandu napadly nejen dravá zvířata, ale i lidi. Jedinci projevují agresi pouze proto, aby chránili hnízdo, potomstvo a rodinu.




