Moorhen velmi připomíná obyčejné kuře – a přesně tak se mu obvykle říká, bažinaté kuře. Malý pták, velký asi jako holub, patří do rodiny kolejnic – a je velmi rozšířený téměř po celé Zemi (kromě Austrálie a Antarktidy).
Právě tento typ se často vyskytuje v široké škále vodních ploch – hlavní je, že tam je bažinaté pobřeží. Zpravidla je tajný a je velmi obtížné se s ním setkat „naživo“. A to i přes jeho masivní rozšíření téměř ve všech koutech planety.

popis
Vědecky nazývaná moorhen “zelenonohé kuře” – a skutečně, vzhledem je velmi podobný obvyklým domácím kuřatům. Pták sám dorůstá střední velikosti – váží maximálně 500 gramů a obvykle do 30 cm délky – přibližně jako správná koroptev. Obvykle hnízdí v párech, vyhýbají se společnosti jiných ptáků a pečlivě hlídají území. To ale neplatí o zimním nachlazení – v tuto dobu se slíďáci shromažďují (někdy i 50 párů). A někdy mezi sebou mohou ptáci dokonce bojovat. Současně nelze území páru nazvat rozsáhlým – je omezeno na 12 metrů v průměru.
Poslouchání hlasu kurníku
Внешний вид
Opeření slípky není světlé, ale spíše hnědé nebo šedé s neobvyklým modrým nádechem v oblasti krku. Po jeho bočně stlačeném těle se táhnou bílé pruhy a spodní část ocasu je zbarvena bíle a černě. V zimě získávají hřbet a hlava kurníku olivovou barvu.

Fotografka – Lyudmila Bekman
Nejpozoruhodnější na tomto druhu je, že na hlavě bahnice je jasně červená zóna ve formě plaku a nohy a zobák ptáka jsou také zbarveny oranžově-červeně. Navíc nohy nejsou vybaveny membránami, které znají všichni vodní ptáci – ale dlouhé a odolné končetiny jsou dokonale přizpůsobeny pro chůzi v bažinách a bažinách. Jsou ohebné a vybavené dlouhými prsty opatřenými ostrými drápy. Tento druh se také vyznačuje krátkým, trojúhelníkovým zobákem.
Moorhen obvykle mluví zřídka, ale je docela schopný zasáhnout posluchače svým ostrým a hlasitým hlasem. Samice a samci tohoto druhu se od sebe téměř neliší, kromě toho, že samci jsou o něco větší.
Nejzajímavější na tom jsou ale unikátní páření těchto ptáků. O pozornost samic totiž nebojují samci, ale naopak je to slabší pohlaví, které agresivně hájí své zájmy – a to nejen pomocí výhružných póz.
V průběhu roku začnou slípky hnízdit dvakrát a nakladou až 15 malých hnědých vajec. Inkubace trvá až tři týdny a obvykle to dělají oba rodiče. Mláďata obvykle začínají létat ve věku tří měsíců a dospělou barvu získávají až ve věku jednoho roku.
Místo výskytu
Tento druh vodního ptactva lze nalézt téměř všude tam, kde jsou vodní plochy. Pokud v chladných oblastech raději nezůstávají dlouho a migrují a na zimu přelétají.
Slípka žijící na mnoha vodních plochách potřebuje mít část nádrže s volnou vodou a také pobřežní část s hustou vegetací různých typů – rákos, okřehek, ostřice, vrba a podobně. Někdy jsou pro tato kuřata vhodné jámy, trámy a rokle.

Obvykle se jedná o sladkovodní (občas mírně brakické) s různými rostlinami, bez ohledu na jejich velikost (pro slípky jsou stejně vhodné velké i malé vodní plochy).
Během dne ptáci tohoto druhu raději leží v houštinách a na otevřených prostranstvích se objevují pouze za soumraku. Ti ptáci, kteří žijí v Evropě, preferují nížinnou krajinu (např. nad 800 m nad mořem je v této oblasti obtížné najít).
To ale neznamená, že by neměli rádi výšky – například v Nepálu hnízdí bez problémů nad 4500 metrů nad mořem.
Tento druh ptáků se zpravidla vyznačuje sedentismem – jen několik z nich je stěhovavých. Pořadí jejich migrace však bylo špatně prozkoumáno, navzdory širokému rozšíření druhu.
Dieta
Slípka je ve výživě velmi nenáročná a bez problémů sežere téměř jakoukoli potravu – rostlinnou i živočišnou. Pták se obvykle toulá vodou a hledá potravu, studuje pobřeží, rostliny, někdy se vrhá po hlavě do vody a dokonce se potápí.
Je pravda, že kuře se potápí neochotně – zejména v hloubkách, kde téměř neplave, jednoduše se drží ve vzpřímené poloze a tlapkami se drží blízkých rostlin.
Na vodě se bahnice pohybuje s velkou grácií, obratně a dobře manévruje, velmi rychle mění směr. A při plavání vtipně vrtí hlavou i ocasem.

Fotografka – Lyudmila Bekman
Na souši se ptáci živí také velmi pestře – především pobřežními trávami (semeny) a bobulemi, v jejich potravě je také hmyz, výhonky rostlin, obiloviny, řasy, různí bezobratlí, larvy, červi, měkkýši a pulci.

Moorhen pták patří do rodiny kolejnic. Někdy se mu také říká zelené a bažinaté kuře. Velikostí a tvarem těla se podobá kuřeti domácímu, ale na rozdíl od posledně jmenovaného se jedná o vodní ptactvo. Žije ve vodních plochách po celém světě, kromě vzdálené Austrálie a drsné Antarktidy, dalekého severu Ameriky a Aljašky. Moorhen ptáci jsou tajnůstkářští, raději žijí odděleně a jsou opatrní vůči sousedům a lidem. Ale v některých hustě obydlených oblastech jsou na takovou blízkost zvyklí a cítí se sebevědomě.
Popis ptáka Moorhen
Rozdílů mezi pohlavími není mnoho, hlavní je, že samec je větší než samice. Liší se i zbarvení v období páření. Rozměry bahníka jsou následující: samci dorůstají délky 30 – 35 centimetrů a váží až půl kilogramu. Průměrná délka samice je 25–28 centimetrů a váží 200–350 gramů. Rozpětí křídel je široké, od 45 do 55 centimetrů. Mají zaoblený tvar a jsou velmi široké. Tělo je tlusté v zádech, krk je protáhlý, dlouhý, hlava je malá. Nohy jsou dlouhé, silné, silné. Pták je při chůzi zvedá vysoko. Prsty jsou dlouhé, jsou čtyři, jeden směřuje dozadu. Barva tlapek je nazelenalá, pro kterou pták dostal jedno ze svých jmen. Úplně nahoře, blíže k tělu, je červený rámeček. Dalším podobným znakem jako u kuřete domácího je vzpřímený krátký ocas, který se při chůzi pohupuje. Zobák je krátký, směrem k základně se rozšiřuje a získává trojúhelníkový tvar. Má červenou barvu, ale má žlutou špičku. Na hlavě, přímo nad zobákem, je červená oblast zhutnění kůže. Zdá se, že tento růst je pokračováním zobáku.

Fotografie od fotografky zvířat Lyudmila Bekman
Navzdory tomu, že je slípka vodní, blány na tlapkách jsou malé a téměř žádné. To jí ale nebrání v tom, aby se ve vodě cítila pohodlně. A dlouhé, silné prsty umožňují šplhat po větvích stromů a keřů, což je pro mnohé vodní ptactvo nedostupné.
Slíďák během roku dvakrát líná, což se odráží na jeho zbarvení. To se děje v zimě, od konce prosince až do nejteplejšího jara, v květnu. Letní línání nastává koncem června – v polovině srpna. Zbarvení dominují tmavé tóny. Většina těla je pokryta černými, hnědými a šedými květy. Horní část zad, hlava, krk a boky jsou modré. Po zimním línání získávají prsa světlou barvu. Spodní hřbet a horní část ocasu jsou hnědé. Spodní část ocasu je bílá, s jasně viditelným černým pruhem. Špička křídla je rovněž hnědá, s jasným členěním křídla bílým svislým pruhem. Oči také mění barvu, během páření se stávají tmavě červené.
Čerstvě vylíhlá mláďata jsou pokryta černým chmýřím a jejich tlapky jsou také černé. Zobák je červený a žlutý, jako u dospělých, ale na hlavě stále není žádný kožní výrůstek, ale lysina na čele je jasně viditelná. První opeření se stává hnědošedým, nohy jsou také hnědé. Spodní ocas je bílý jako u dospělých, na křídle je již bílý pruh. První zimní línání je činí k nerozeznání od rodičů.
Moorhen zpěv
Hlas kurníku se mění v závislosti na situaci. Většinou raději mlčí, ale v okamžiku nebezpečí vydává řadu cvrlikavých zvuků, které lze zaměnit se strakou, nebo vydává ostré výkřiky s dočasnými intervaly „kick-kirk“. Pohybuje se po území a provádí ostražité pozorování a tiše se chechtá. Ve vzduchu a v noci je kdákání rychlejší, rytmické a zřetelné.
Pohyb
Slípka se snadno zvedne do vzduchu, silný tlak nohou vám to umožní bez rozběhu. Rychle mává křídly v široké amplitudě, díky čemuž je let rychlý a plynulý. Posaďte se rovně. Po souši jde rychle a vrtí při tom ocasem. Nohy jsou mírně pokrčené, ale pták je zvedá vysoko. Na vodě přetrvává cukání ocasu a krk se kývá dopředu a dozadu. Nerad se potápí, ale dokáže se schovat pod vodou před hrozbou tím, že se svými silnými prsty přidrží podvodních předmětů.
Rozsah a stanoviště
Rákos je všudypřítomný. Vyskytuje se v místech s teplým a mírným, tropickým a studeným podnebím. Do Austrálie se nedostal kvůli své odlehlosti a také neobývá Antarktidu, Aljašku a severní oblasti Ameriky, protože tam je klima příliš drsné a životní podmínky nejsou vhodné.

Čeleď bahnitých se dělí na nestěhovavé a stěhovavé. První žijí na svých oblíbených místech trvale. Celoročně jsou spokojeni s klimatickými podmínkami, dostatkem potravy, podmínkami pro reprodukci a výchovu potomstva. Taková hejna žijí v západní Evropě, střední a jihovýchodní Asii, jižní a západní Africe. Ve východní Evropě, na Sibiři a na Dálném východě žijí stěhovavé populace kulíšků, tito ptáci létají, aby přečkali zimu v Indii a Africe. Pokud jde o Nový svět, ptáci se tam usadili na jihu a východě Spojených států, Mexika, Střední a Jižní Ameriky. Areál sahá od Brazílie po Argentinu, hejna byla zaznamenána v Peru. Volba životního stylu je ovlivněna počasím. V extrémních mrazech začnou zamrzat vodní plochy, kde žije bahnice. To nutí létat i celoroční obyvatele.
Na území Ruska se hejna usazují v Novgorodské a Volyňské oblasti, v Omské oblasti, Altaji, Baškortostánu, Tatarstánu, kolem Rybinské přehrady, na Sachalin a Kurilské ostrovy.
Pro život si může slípka vybrat jakoukoli vodní plochu s tekoucí i stojatou vodou, mělkou, hlubokou, velkou i malou, ale dává přednost sladké vodě, i když může existovat i ve slané vodě. Pták dostal své jméno pro svou lásku k zarostlým oblastem. Má ráda břehy a okolní plochy svého domu pokryté rákosem, ostřicí, rákosem, vrbami a jinými keři, a preferuje vodu pokrytou listovím a vodní vegetací. Taková místa využívá k úkrytu a opatrnosti během dne.
Tento druh může žít v různých podmínkách, což znamená, že výška zvoleného místa nad hladinou moře se velmi liší. Jsou tedy hejna, která se usazují v nížinách, v nadmořské výšce pouhých 600 – 700 metrů nad mořem, a jsou ta, která šplhají nad 4000 metrů.
Migrace Moorhen
Jak již bylo zmíněno, stěhovaví ptáci žijí hlavně na samém severu svých areálů, kde je velmi silná zima. V Evropě migrují hejna, která žijí na severovýchodě. Létají do severní Afriky, do nedaleké Itálie, na Britské ostrovy a na Balkán. Někteří ptáci žijící v Německu a Polsku raději zůstávají na místě. Téměř celá populace migruje z Ruska a sousedních zemí a také ze Sibiře. Létají do jižní Asie, Číny, Íránu, Iráku, východních zemí. Jižně od saharské pouště byla dokonce objevena zimoviště kurníků. Naopak jedinci žijící v Americe volí jako směr sever.

K migračnímu procesu na podzim dochází začátkem září, než se zhorší počasí. Ptáci létají nízko, nejprve v párech, pak v hejnech. Návrat probíhá ve dvojicích nebo samostatně, hlavně za tmy a ve vysoké nadmořské výšce.
Čím se bahnice živí?
Slípka se živí různými způsoby. Rostlinnou i živočišnou potravu získává jak na souši, tak ve vodě, v mělkých vodách. Při hledání potravy se prochází podél břehu, převrací tlapami velké listy, odsouvá oblázky, trhá písek a bahno. Totéž dělá na vodě a pravidelně ponořuje hlavu pod vodu. Nepohybuje se daleko od hnízda.
Na souši a ve vodě může být potravou pro jednotlivce:
- Bobule (šípky, jeřáb, rakytník), semena rostlin, keře, bylinky.
- Mladé výhonky (ostřice, lekníny, rákos). Řasy a rákosí.
- Hmyz a larvy.
- Pavouci, červi, hlemýždi, měkkýši.
- Pulci, rybí jikry.
Pokud hnízdiště sousedí s místy obývanými lidmi, sdruženými v hejnech, ptáci hledají potravu na polích a loukách obdělávaných lidmi.
Rozmnožování a potomci
Jedinci, kteří trvale žijí na jednom místě, se mohou množit kdykoli, ale preferují teplé měsíce. Stěhovaví jedinci tvoří páry ještě před návratem, odlétají společně domů a rozmnožují se pouze v teplých podmínkách. Jsou schopni reprodukce po dosažení jednoho roku. Během sezóny mohou vytvořit 2 nebo více spojek. V jednom páru žijí několik let.
Předpokládaná délka života je 10 až 11 let. Vysoká úmrtnost je pozorována u nově vylíhnutých kuřat a do věku 1 roku zůstává 75 % populace. Po roce se toto číslo sníží na 25 %.
Pro proud se ptáci moorhen hrnou do velkých hejn, ale zajímavé je, že samice se předvádějí a snaží se potěšit vyvoleného. Po zformování se pár oddělí a hledá odlehlé místo mezi hustými houštinami, nedaleko od vody. Žárlivě hlídají území, křičí na vetřelce, zaujímají výhružnou pózu a někdy i zaútočí. Na velkých vodních plochách je tato plocha asi 10 metrů.
K vytvoření hnízda se najde kopec, něco jako homole mezi keři a houštinami. Může ale skončit na zemi nebo ve větvích keře. Jako materiál si slípka bere okolní rostliny, větvičky, suché listí a kousky mechu. Samec hledá a samice staví. Tvar hnízda je hluboký, výška do 15 centimetrů, šířka do 23. V druhé polovině jara samice snáší první vejce. Druhá snůška se tvoří v létě, blíže k červenci. Průměrný počet vajec je 8-10, ale někdy jsou 4 kusy a někdy až 15. Vejce nejsou velká, do 5 centimetrů vysoká, asi 3 centimetry široká. Jejich barva je bažinatá nebo hliněná, s mnoha fialovými a hnědé skvrny a tečky. Samec občas vystřídá svého společníka na úkrytu. Po 17-20 dnech se líhnou mláďata. Díky velkým nohám a nízké tělesné hmotnosti dobře chodí a plavou. Mláďata se však daleko nerozptýlí, protože potřebují rodičovské teplo a krmení. Naučí se přijímat potravu a regulovat teplotu během 10-15 dnů. Mláďata kurví mohou létat do měsíce od narození. Rodina drží pohromadě, pozorovatelé zaznamenali, že o druhou snůšku se stará mladší generace. Pomáhá rodičům vylíhnout vejce a poté krmit mladší bratry.

Fotografie od fotografky zvířat Lyudmila Bekman
Nebezpečí a nepřátelé
Dlouhotrvající deště představují nebezpečí pro bahnitá vejce a mláďata. Díky své blízkosti k vodě je hnízdo náchylné k povodním, voda ho může zničit. Neblahý vliv má i sousedství s člověkem. Ptáci chodí na pole a louky za potravou, lidé si jich všímají a loví zvěř, aby se zbavili škůdců. Náhodou narazí na hnízda. Rybáři mohou umístit sítě u břehu, v blízkosti vegetace a pak se do nich mohou jedinci zamotat. Vypouštění bažin a malých nádrží za účelem vytvoření ploch pro setí není důvodem, aby slípka opouštěla své území.
Ptáci a jejich snůšky mohou být loveni krysami, kočkami a psy žijícími v blízkosti lidí. Ve volné přírodě je ohrožují jak ptáci, tak suchozemští predátoři. To může být:
- Sarych.
- Jestřáb.
- Vrány, straka.
- Volavka bahenní.
- Sovy.
- Norky.
- Lišky.
- Mangusty.
Stav druhu a komerční hodnota
Neexistuje žádné ohrožení druhu, jeho populace nebo počtu. Dobrá plodnost a adaptabilita umožňuje bahnici držet svůj druh v bezpečných mezích pro přežití. V mnoha zemích, kde tito jedinci žijí, sportovci a amatéři dělají z bahnice objekt svého lovu. Tohle je dobrá hra. Lov je povolen v období, kdy končí období páření a mladí jedinci již vědí, jak se sami živit a přežít. Obvykle je to pozdní léto začátkem podzimu. Ale protože se tito ptáci rádi schovávají, mohou být náhodně sledováni při lovu jiných ptáků i při večerních přeletech.
Nutriční vlastnosti bahního masa
Rozmanitost ve výživě způsobuje, že maso bahnice je chutné a šťavnaté. Stejně jako maso jiných volně žijících ptáků je dietní a obsahuje málo tuku. Snadno se připravuje, kombinuje se s řadou přísad a koření. Dobře se hodí k jakékoli tepelné úpravě. Korpus lze smažit, péct, dusit nebo grilovat. K masu se hodí zelenina, zajímavou kombinaci tvoří bobulový dresink. Je lepší vzít lesní plody a udělat z nich kaši, kterou můžete maso před vařením potřít. Nebo jimi jako možnost vycpěte ptáka.
Kromě vynikající chuti mají pokrmy z bahnice mnoho prospěšných vlastností. Je to dáno přítomností prospěšných vitamínů, minerálů a látek v mase. Tyto složky mají příznivý vliv na mnoho systémů v lidském těle, když takové jídlo konzumuje. Zlepší se vaše pohoda, dietní maso vám dodá sytost a lehkost. Abyste si vychutnali chuť takového pokrmu, měli byste alespoň jednou zkusit štěstí a ulovit bahniště, nebo jít navštívit kamaráda myslivce.




