
Ve srovnání s čápy bílými jsou čápi černí považováni za docela utajené ptáky. Zatímco život čápů bílých je spojen s mnoha pověrami, život čápů černých je zahalen tajemstvím. Vzhledem k tomu, že tento pták upřednostňuje utajovaný způsob života, hnízdí co nejdále od člověka, vžil se názor, že tento druh je poměrně malý. Tento článek hovoří o tom, jak a kde tento pták žije ve svém přirozeném prostředí.
- Čáp černý: popis
- Vzhled a vlastnosti
- Kde žije čáp černý?
- Co jí čáp černý?
- Charakter a životní styl
- Jak dlouho žijí čápi černí?
- Rozmnožování a potomci
- Přírodní nepřátelé
- Stav populace a druhů
- Ochrana čápa černého
- Konečně,
- Čápi: popis
- Внешний вид
- Charakter a životní styl
- Jak dlouho žijí čápi
- Druhy čápů s fotografií
- Čáp černý (Ciconia nigra)
- Čáp bělobřichý (Ciconia abdimii)
- Čáp bělokrký (Ciconia episcopus)
- Čápi malajští (Ciconia stormi)
- čáp americký (Ciconia maguari)
- Čápi bílí (Ciconia ciconia)
- Habitat
- Co jedí
- Rozmnožování a potomci
Čáp černý: popis

Rodina čápů se skládá ze tří hlavních druhů, jako jsou čápi lesní, obří a čápi obecní. Druh běžných čápů zastupuje čáp bílý, stejně jako 6 dalších druhů. Nejbližšími příbuznými čápů černých jsou mnohé evropské druhy, ale i čápi bílí, včetně bývalého poddruhu v podobě čápa bílého východního s černým zobákem, který žije ve východní Asii.
Do povědomí široké veřejnosti se čápi černí dostali již v 17. století díky úsilí anglického přírodovědce Francise Willugbyho. Tyto ptáky viděl ve Frankfurtu a pojmenoval je „Ciconia nigra“, což v překladu znamená „černý čáp“. Tento druh byl jedním z druhů, o kterých Carl Linnaeus psal ve svých dílech. O dva roky později francouzský zoolog Jacques Brisson systematizoval tuto rodinu a přiřadil čápy černé k novému rodu zvanému „Ciconia“.
Čápi černí jsou zařazeni do tohoto rodu a představují obyčejné čápy. Tato skupina ptáků zahrnuje sedm existujících druhů. Vyznačují se přítomností rovného zobáku, stejně jako převážně černobílého opeření. Dlouho se věřilo, že čápi černí jsou blízce příbuzní čápům bílým, ale výzkum DNA nedávno ukázal, že čápi černí byli identifikováni jako druh o něco dříve než čápi bílí. V Keni byly z miocénní vrstvy získány fosilní pozůstatky, které byly podobné bílým i černým čápům.
Vzhled a vlastnosti

Čápi černí patří do kategorie velkých ptáků, protože délka dospělých jedinců dosahuje jednoho metru a rozpětí křídel je téměř jeden a půl metru. Výška ptáka je o něco více než jeden metr a jeho hmotnost je asi 3 kilogramy. Je třeba poznamenat, že čápi bílí jsou ve srovnání s čápy černými poněkud větší. Stejně jako zbytek rodiny má i čáp černý dlouhé nohy, dlouhý krk a na konci špičatý dlouhý zobák. Pták má v zásadě černé peří s purpurově zeleným nádechem, i když spodní část těla je téměř bílá.
V oblasti hrudníku je peří poměrně dlouhé a střapaté, tvoří jakýsi „kartáč“. Je téměř nemožné rozeznat samce od samice, kromě toho, že samci jsou poněkud větší. U mladých jedinců mladších než jeden rok není barva opeření tak jasná.
Zajímavé vědět! Mladí jedinci sice připomínají barvou opeření dospělých jedinců, ale vyznačují se nikoli černým, ale spíše hnědým nádechem a také méně lesklou barvou. Špičky peří na křídlech a také na ocase jsou bledé barvy. Končetiny, zobák a holá kůže kolem očí jsou šedozelené barvy. V tomto věku lze čápy černé zaměnit s nedospělými čápy, tito posledně jmenovaní mají však světlejší křídla.
Tito ptáci se zpravidla pohybují po zemi pomalu a klidně. Čáp černý, stejně jako jeho ostatní druhy, v letu natahuje krk hlavou dopředu. Končetiny, zobák a kůže kolem očí jsou červené. Během zimy získávají tyto barvy jiný nahnědlý odstín. Je známo, že v přírodě mohou čápi černí žít téměř dvě desetiletí a v zajetí tři desetiletí.
Kde žije čáp černý?

Biotopy této rodiny jsou spojeny s velmi rozsáhlými územími, včetně téměř celého euroasijského kontinentu. Přezimovat jezdí do Jižní Afriky a také do Indie. Po přezimování se tito ptáci vracejí na svá bývalá hnízdiště, od východní Asie po střední Evropu, se vzdálenými populacemi na Pyrenejském poloostrově.
Čápi černí patří do kategorie stěhovavých ptáků, kteří odlétají na zimu do teplých zemí, jako je Libanon, Súdán, Etiopie a další. Je třeba poznamenat, že některé populace čápů černých dávají přednost sedavému způsobu života. Týká se to populací žijících na rozlehlých územích Jižní Afriky, přičemž nejpočetnější skupiny jsou pozorovány na východě tohoto kontinentu.
Zajímavý moment! V Bělorusku, v rezervaci „Střední Pripjať“, žije největší populace, pokud mluvíme o postsovětském prostoru. Na území Ruska se čápi černí vyskytují v poměrně velkých oblastech, s výjimkou Kurilských ostrovů a Kamčatky. Na jihu, v Čečensku, Dagestánu a Stavropolské oblasti, žije oddělené obyvatelstvo.
Pro své životní aktivity si čápi černí vybírají území, která se nacházejí v odlehlých zalesněných oblastech s přítomností vodní plochy v blízkosti. Ptáci si staví hnízda na vysokých stromech a živí se tím, co mohou získat v řekách nebo bažinách. Pokud je poblíž rybník se zásobou potravy, mohou tito ptáci žít i v horských oblastech. O oblastech, ve kterých tito ptáci zimují, je známo jen velmi málo, i když lze snadno předpokládat, že se jedná o oblasti s blízkými vodními plochami, aby se ptáci mohli sami živit.
Co jí čáp černý?

Tito ptáci se živí tím, co mohou ulovit v rybníku. Buď se pomalu pohybují mělkou vodou, nebo stojí hodiny na jednom místě s roztaženými křídly. Když je potrava na dosah, čáp černý ji rychle uchopí díky svému dlouhému krku a ostrému zobáku, stejně jako bleskově rychlým pohybům. Při nedostatku potravy čápi černí nejraději loví sami a při nadbytku potravy tvoří skupiny.
Strava čápů černých se skládá z:
- Od obojživelníků.
- Od úhořů.
- Od mloků.
- Od malých plazů.
- Z ryb.
V období rozmnožování jsou hlavní stravou ryby. Kromě výše uvedené potravy se čápi černí živí také dalšími potravními položkami, v podobě krabů, drobných savců nebo ptáků, ale i bezobratlých, jako jsou hlemýždi, žížaly, měkkýši, hmyz a jejich larvy. Čili čápi černí sežerou vše, co se jim dostane nejen ve vodním sloupci, ale i ve spodní vrstvě bahna.
Čápi černí loví svou kořist hlavně ve sladkých vodách, i když čas od času si raději najdou potravu na souši. Při hledání potravy tito ptáci chodí dlouhou dobu v mělké vodě s roztaženými křídly, aby vytvořili stín. Jakmile byli v Indii, tito ptáci často tvoří smíšené skupiny, mezi které patří čápi bílí, čápi bělokrcí, jeřábi bělohlaví, husy bělohlavé atd. V takových skupinách se živí. Čápi černí často sledují velká zvířata nebo hospodářská zvířata, která se často prohrabávají horní vrstvou půdy, aby našli bezobratlé nebo jiná malá zvířata.
Charakter a životní styl

Čápi černí jsou považováni za velmi opatrné ptáky, kteří preferují žít co nejdále od lidí a také co nejdále od svých životních aktivit. Raději žijí odděleně a skupiny tvoří pouze na období rozmnožování. Čápi černí navíc představují kategorii stěhovavých ptáků, kteří jsou aktivní pouze ve dne.
Важный момент! Pohybují se po povrchu země a jdou rovnoměrným tempem. Sedí-li ptáček, sedí vždy vzpřímeně, nemluvě o tom, jak stojí, a ptáček vydrží dlouho stát na jedné noze. Čápi černí jsou navíc považováni za vynikající piloty, schopné létat ve značných výškách a spoléhat se na proudění teplého vzduchu. Když je pták ve vzduchu, natáhne krk dopředu. Je třeba poznamenat, že čápy černé lze vidět pouze jako součást hejna v období migrace.
Během zimních tahů se ptáci vyskytují nejen jako součást hejna o počtu až sta jedinců, ale také v párech nebo samostatně. Čápi černí mají oproti čápům bílým širší rozsah zvuků. Každý zvuk, který vydávají, odpovídá situaci, ve které se tito ptáci nacházejí. Během období rozmnožování používají ptáci řadu charakteristických zvuků, ale během období nebezpečí používají zcela jiný soubor zvuků.
Čápi černí navíc při vzájemné komunikaci využívají pohyb těla. Při vzájemném pozdravu se zdá, že se jeden druhému ukloní, čímž projeví pocit úcty. Při ohrožení se tyto pohyby stávají mnohem častějšími. Vzhledem k tomu, že ptáci raději žijí odděleně, je počet ohrožení minimalizován.
Jak dlouho žijí čápi černí?

V přírodě se čápi černí podle páskovacích údajů dožívají až 18 let, v zajetí rekordní doba 31 let.
Rozmnožování a potomci

Ptáci se rozmnožují jednou ročně, přičemž období rozmnožování začíná na jaře, koncem dubna nebo začátkem května. Ptáci si vytvářejí velká hnízda a jako stavební materiál se používají větve stromů nebo keřů, které drží pohromadě bahnem. Ptáci mohou tato hnízda zpravidla využívat několik let. Samička snáší 3 až 5 vajec oválného tvaru. Vzdálenost mezi hnízdy může být až jeden kilometr. Čápi černí si nesmí stavět hnízda pro sebe, pokud existuje příležitost obsadit hnízda jiných ptáků. I přesto tato hnízda znovu využívají.
Během procesu námluv předvádějí ptáci jedinečné vzory letu. Pokud se vytvoří pár, vzlétají ptáci paralelně brzy ráno nebo večer. Vzhledem k tomu, že tito ptáci hnízdí daleko od lidských očí, není možné vidět proces samce dvořícího se samici, ale je velmi zajímavý a fascinující. Hnízdo může být umístěno ve výšce 4 až 25 metrů od země, přičemž hnízdo je umístěno na velkém stromě a co nejdále od kmene stromu, abyste sebe i své potomky maximálně ochránili před přirozenými nepřáteli.
Zajímavý moment! Čápi černí se líhnou vajíčka po dobu 32–38 dní a mladé opeření mláďat se objeví již 71 dní po narození. I když se potomci naučili létat, rodiče se o ně ještě několik týdnů starají. Ptáci pohlavně dospívají po dosažení 3–5 let věku.
Oba rodiče si společně staví hnízdo nejen sami pro sebe, ale také se společně starají o své potomky. Zodpovědnost samců zahrnuje proces hledání vhodného místa pro stavbu hnízda a také zajištění stavebního materiálu, protože samice se zabývá stavbou hnízda. Oba rodiče také inkubují vejce, ačkoli samice sedí na vejcích déle než samec. Když teplota v hnízdě stoupne na určitou úroveň, rodiče, aby vajíčka ochladili, přinesou do zobáku vodu a nalijí ji na vajíčka. Krmení potomků praktikují také oba rodiče.
Přírodní nepřátelé

Odborníci dodnes nebyli schopni zjistit, který ze známých druhů predátorů tyto ptáky ohrožuje. Je známo, že jedním z nich je člověk, který ničí prostředí těchto ptáků.
Čápi černí se v přírodním prostředí vyskytují mnohem méně často než čápi bílí. Čápi černí trpěli zejména v polovině 19. století, kdy se lidé začali aktivněji zavádět do přírody. V současné době došlo k určitému oživení v počtu tohoto druhu, ačkoli tento druh je stále ohrožen.
Důležitý fakt! Odborníci byli schopni zjistit, že čápi černí jsou nositeli 12 druhů helmintů. I když mláďata nenesou tolik červů, je mnohem pravděpodobnější, že se nakazí než dospělí.
Čápi černí, žijící ve specifických ekosystémech, jsou draví ptáci, kteří se živí různými bezobratlými, přičemž loví především potravu žijící ve vodních plochách. Molotice žijí uvnitř ryb a během krmení se dostávají do žaludku čápů černých. Vzhledem k tomu, že teplota trávicího traktu těchto ptáků je pro tyto parazity příjemná, trematodům se daří dokončit celý cyklus jejich životní aktivity.
Stav populace a druhů

V západní Evropě počet těchto ptáků již řadu let klesá a ve Skandinávii již nejsou čápi černí. Na jejich zimovištích v Indii se také počet těchto ptáků neustále snižuje. Dříve bylo možné tohoto ptáka vidět v bažině Mai Po a ve velkém počtu. V dnešní době je nepravděpodobné, že by se v této bažině našel čáp černý. Podobný obrázek je pozorován v celém čínském biotopu.
Životní prostředí čápů černých prošlo v poslední době významnými změnami ve velké části východní Evropy a také v Asii, což pro tyto ptáky představuje vážnou hrozbu. Na území Ruska dochází také k redukci přírodních stanovišť v důsledku odlesňování ve zvláště velkých objemech. Zpravidla se nejprve ničí velké stromy, na kterých si čápi černí staví hnízda.
V Asii a jižní Evropě čápy ohrožují lovci, což může vést ke zničení chovných populací. V severní Itálii se nachází údolí řeky Ticino, ve kterém dříve žili čápi černí. Takže v dnešní době tu žádní čápi černí nejsou! V roce 2005 vědci vypustili několik jedinců do parku Lombardo del Ticino, aby se pokusili obnovit ztracenou populaci.
Současné populace čápů černých ohrožují:
- Aktivní rozvoj nových území.
- Stavba přehrad.
- Výstavba zavlažovacích staveb, stejně jako výstavba vodních elektráren.
Na území afrického kontinentu je praktikován stejný rozvoj nových území s cílem vyčlenit je pro zemědělské potřeby. Tento faktor zase obnáší použití různé chemie, která zabíjí různé zástupce živé přírody. Kromě toho ptáci umírají v důsledku kolize s elektrickým vedením a nadzemními kabely.
Ochrana čápa černého

Od roku 1998 IUCN klasifikuje čápy černé jako druh, který není v blízké budoucnosti považován za kriticky ohrožený. Odborníci se domnívají, že tento faktor souvisí s rozsáhlými oblastmi stanovišť a za posledních deset let se počet těchto ptáků nesnížil o 30 procent nebo více. Tato rychlost poklesu není považována za kritickou pro to, aby byl druh zranitelný.
Vzhledem k tomu, že populace nebyly dostatečně prozkoumány, přestože jsou distribuovány na rozsáhlých územích, je v některých oblastech početnost tohoto druhu výrazně omezena. V Rusku jsou čápi černí zařazeni do Červené knihy jako ohrožený druh. Kromě Ruska jsou čápi černí chráněni na územích některých zemí postsovětského prostoru.
Veškerá opatření směřující k zachování i ke zvýšení druhu musí být komplexní, neboť je třeba se zaměřit nejen na ochranu lesů, ale také na kvalitu nádrží, neboť čápi černí se živí převážně z nádrží. V některých oblastech může být nutné vytvořit umělé nádrže pro vytvoření zásob potravy pro tyto ptáky. Jinými slovy, k udržení počtu tohoto druhu bude třeba vynaložit velké úsilí.
Je důležité vědět! V Estonsku byla provedena řada studií, které prokázaly, že uchování velkých starých stromů, a to i v podmínkách hospodaření v lesích, hraje velmi důležitou roli pro život populací, protože je velmi důležité, aby měly místa pro stavbu svých populací. hnízda.
Čápi černí jsou chráněni podle Dohody o ochraně euroasijských stěhovavých ptáků a také podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů.
Konečně,

V poslední době mnoho zástupců divoké zvěře zažívá negativní faktory lidské činnosti. Je těžké si vůbec představit, kolik úsilí a nákladů bude zapotřebí k omezení těchto negativních aspektů na nulu nebo alespoň k oslabení jejich vlivu. Navzdory skutečnosti, že člověk má všechny potřebné nástroje a dovednosti, nespěchá investovat do divoké přírody. Bohužel se situace každým dnem zhoršuje a stále není světlo na konci tohoto tunelu. Nezbývá než doufat, že ten člověk časem přijde k rozumu.

Čápi jsou poměrně velcí, bahenní ptáci podle vědecké klasifikace představují oddělení kotníkových nebo čápovitých a také čeleď čápů.
Čápi: popis

Pro zástupce tohoto rodu je typická přítomnost dlouhých nohou nepokrytých peřím, stejně jako kůže na nohou ve formě charakteristické sítě. Tito ptáci mají poměrně dlouhý, rovný, kuželovitý zobák. Přední prsty na končetinách, ač krátké, jsou vzájemně propojeny širokou blánou, přičemž jsou vyzbrojeny narůžovělými drápy. Na hlavě a krku může být přítomna holá kůže.
Внешний вид

Vzhled čápů zcela závisí na druhu ptáka. Charakteristické rysy jsou:
- Čápi černí se vyznačují tím, že jejich horní část těla je pokryta černým peřím, které vydává nazelenalý nebo načervenalý nádech, zatímco spodní část těla je téměř bílá. Na hrudi roste jak husté, tak střapaté peří, které vytváří vzhled kožešinového límce.
- Čáp bělobřichý má převážně černé opeření, zatímco oblast hrudníku, stejně jako opeření pod křídly, je bílé. Tento druh čápa má červené nohy a zobák se vyznačuje přítomností šedých odstínů. Kůže kolem očí je také červená, i když s nástupem období páření se tato barva mění na modrou.
- Čáp bělokrký má na hlavě charakteristickou černou čepici a oblast krku, počínaje zadní částí těla, zdobí nadýchané bílé peří. Ostatní části těla jsou pokryty převážně černým opeřením s načervenalými nádechy v oblasti ramen. Oblast břicha, stejně jako spodní část ocasu, je bílá, zatímco krycí peří má charakteristický tmavě zelený nádech.
- Malajský čáp vlněný má základní černé a bílé peří a červený zobák. Přední část hlavy je prakticky bez opeření, je zbarvena do oranžových odstínů a v oblasti očí je jasně viditelná přítomnost nažloutlých kruhů. Když pták žije mimo období rozmnožování, dospělí i mladí ptáci vykazují skromnější zbarvení.
- Američtí čápi se vyznačují především bílým opeřením, zatímco ocasní pera, stejně jako rozeklaný ocas, jsou natřeny černými odstíny. Tento druh čápa má modrošedý zobák a v oblasti očí se nacházejí oranžově červené skvrny na kůži a duhovka očí je čistě bílá.
- Čápi bílí se vyznačují čistě bílým opeřením, zatímco konce křídel jsou černé. Krk je poměrně dlouhý, stejně jako dlouhý, ale ne tlustý červený zobák. Nohy jsou také dlouhé, v barvě převládají načervenalé tóny. Když jsou ptačí křídla složena, působí dojmem černých tónů, proto Ukrajinci tomuto ptákovi říkají „Černoguz“.
Čápi z Dálného východu jsou poměrně vzácní ptáci, přičemž jejich vzhled je podobný čápům bílým, přičemž mají černý a mohutnější zobák a končetiny s jasně červeným zbarvením. V oblasti očí je dobře patrné červené lemování, tvořené holou neopeřenou kůží. Mláďata mají čistě bílé opeření a červenooranžový zobák.
Charakter a životní styl

Nejběžnější jsou čápi bílí, kteří obývají nížinné louky, preferují mokřady, přičemž často hnízdí v těsné blízkosti lidských sídel. Často je lze spatřit, jak se pomalu pohybují po okolí a hledají potravu, ale když spatří svou kořist, popadnou ji dostatečně rychle a obratně.
Zajímavé vědět! Tito ptáci spolu komunikují pomocí zvuků vytvořených jako výsledek cvakání zobákem. K tomu hodí hlavu dozadu a vtáhnou jazyk do zobáku. Výsledkem je poměrně hlasité cvaknutí, díky zpevňujícímu účinku dutiny ústní. Čápi z Dálného východu se vyznačují tím, že tito ptáci staví svá hnízda na místech vzdálených a nepřístupných pro lidi, i když jako čápi bílí raději žijí v blízkosti vodních ploch a také v blízkosti mokřadů.
Jak dlouho žijí čápi

Průměrná délka života těchto ptáků zpravidla závisí na druhu a také na přirozeném prostředí. Čápi bílí žijící v přírodních podmínkách jsou schopni žít několik desítek let. Pokud jsou tito ptáci chováni v zajetí a mají organizované pohodlné životní podmínky, pak se tyto pojmy zvyšují a výrazně.
Čápi z Dálného východu, když byli chováni v zajetí, se dožili až 50 let, zatímco čápi černí v zajetí žijí asi 3 desetiletí, i když v přírodních podmínkách se zřídka dožívají 16 let.
Druhy čápů s fotografií
Rod čápů je reprezentován těmito druhy ptáků:
Čáp černý (Ciconia nigra)

Jedná se o poměrně širokou škálu čápů s originální barvou peří. Výška ptáka je o něco více než 110 cm a jeho hmotnost dosahuje 3 kilogramy. Rozpětí křídel čápa černého je jeden a půl metru.
Čáp bělobřichý (Ciconia abdimii)

Jedná se o relativně malého ptáka. Délka jejího těla není větší než 75 centimetrů s tělesnou hmotností nepřesahující 1 kilogram.
Čáp bělokrký (Ciconia episcopus)

Délka těla je asi 0,9 metru, takže tato odrůda je považována za průměrnou ve srovnání se zbytkem.
Čápi malajští (Ciconia stormi)

Což je velikostně úměrné čápu bělokrému, neboť dorůstá délky až 90 centimetrů. Považován za vzácný druh.
čáp americký (Ciconia maguari)

Dospělí jedinci váží do 3 a půl kilogramu. Délka jejich těla je asi 1 metr a rozpětí křídel je asi 1 metr a rozpětí křídel je asi 1 m 20 cm.
Čápi bílí (Ciconia ciconia)

Je považován za dostatečně velkého brodivého ptáka, který přibírá na váze až 4 kilogramy. Maximální výška je 1 m 20 centimetrů a rozpětí křídel je téměř 2 metry.
Je důležité vědět! Obraz čápa lze často vidět na erbech různých měst. Jeho přítomnost symbolizuje opatrnost a prozíravost.
Čápi z Dálného východu se neliší v působivé velikosti. Často označovaní jako čápi černozobí nebo čínští, jsou klasifikováni jako vzácní ptáci.
Habitat

Na evropském území žijí čápi černí a bílí, kteří patří mezi stěhovavé ptáky. Ve střední Evropě se tito ptáci objevují v únoru/březnu. V rozlehlé Anglii se tito ptáci nenacházejí.
V rámci afrického kontinentu, od Etiopie po Jižní Afriku, žijí čápi bělobřichí. Co se týče čápů bělokrkých, je opravdu možné je potkat v jižním Thajsku, na západě Malajsie a v Bruneji čápi malajští. Tito ptáci preferují hnízdění v biotonech, které jsou člověkem nedotčené a představují nížiny s výskytem lesních plantáží. Kromě toho se čápi usazují v záplavových oblastech a také v blízkosti různých sladkovodních útvarů.
Zajímavý moment! Některé populace těchto ptáků se nacházejí na severu Koreje, na severovýchodě Číny a také v Mongolsku. Tito ptáci zimují na jihu i na jihovýchodě Číny. Tyto oblasti se vyznačují přítomností vlhkých oblastí, malých nádrží a také rýžových polí.
Stanoviště amerických čápů sahá na jihoamerický kontinent, počínaje územím Venezuely a konče územím Argentiny. Zde hnízdí ve vlhkých oblastech i v blízkosti zemědělské půdy. Čápi z Dálného východu dávají přednost životu na Dálném východě, přesněji v Primorye a Amurské oblasti, stejně jako v povodích takových řek jako Amur, Zeya a Ussuri.
Co jedí

Jídelníček čápů sestává zpravidla z potravin živočišného původu. Jejich strava se proto skládá z:
- z malých obratlovců.
- z různých bezobratlých.
- Od žab a ropuch.
- Od hadů a hadů.
- Od kobylky a kobylky.
- Od žížal.
- Z Medvedky a májových brouků.
- Z mrtvé a nemocné rybičky.
- Od malých ještěrek.
- Od různých drobných savců jako jsou myši a krysy, krtci, zajíci, sysli, ale i prérijní psi.
- Od malých ptáků.
Potravu čápů bělobřichých tvoří především sarančata a housenky, včetně dalšího většího hmyzu. Čápi bělokrcí nejraději obývají parkové plochy v blízkosti vodních ploch, kde loví ryby, obojživelníky, hady a ještěrky včetně bezobratlých.
Rozmnožování a potomci

Před několika staletími si čápi stavěli hnízda hlavně na vysokých a mohutných stromech, přičemž se snažili být co nejblíže lidskému obydlí. Hnízdo, na jehož stavbu ptáci použili různé stavební materiály v podobě větví stromů, mohlo vážit i několik desítek kilogramů. Postupem času se hnízda těchto ptáků začala objevovat na střechách domů, ale i na jiných hospodářských budovách. Čapí hnízda lze v dnešní době stále častěji nalézt na elektrických vedeních i v průmyslových objektech. Tito ptáci si staví hnízda po mnoho let, protože čápi se vždy vracejí na svá hnízdiště.
Nejprve se na hnízdě objeví samci a po několika dnech se objeví i samice. Na našem území se tito ptáci objevují koncem března nebo začátkem dubna. Первая самка, появившаяся у гнезда самца, может стать его спутницей для воспроизведения потомства, хотя иногда несколько самок одновременно претендуют на эту роль. Samec si vybere samičku a začne se o ni starat, přičemž pomocí zobáku vydává poměrně hlasité a časté zvuky. Pomocí takových zvuků se samec setkává s dalšími samci, kteří napadají jeho životní prostor. Samec se brání dlouhým a ostrým zobákem.
Samice klade několik vajec, přičemž jejich počet závisí na rozmanitosti ptáků. Vejce jsou bílá a oba rodiče inkubují potomstvo. Samci většinou sedí na vejcích během dne a samice – v noci.
Potomek se někde narodí, za měsíc nebo o něco déle. Mláďata se rodí, sice vidoucí, ale naprosto bezmocná. V počátečních fázích života se jejich jídelníček skládá převážně z žížal, které do hnízda přinášejí rodiče. Starší kuřata již samostatně chytají potraviny, které jsou v zobáku jejich rodičů.
Zajímavé vědět! V naší době je známa existence nejstaršího čapího hnízda. Byl postaven ptáky ve východním Německu na vysoké věži a sloužil jako domov ptáků po celá staletí, od roku 1549 do roku 1930.
Dospělí ptáci se starají o zdraví své populace, takže nemocná nebo slabá mláďata rodiče jednoduše vyhodí z hnízda. Někde za pár měsíců po narození se potomci stoupají na křídlech a spolu s jejich rodiči začnou prozkoumat obytný prostor. Rodiče učí dovednosti létání, zatímco oni nadále živí mladistvé po dobu dalších 2 nebo 3 týdnů. Mláďata se zcela osamostatní na konci léta, poté odlétají na zimování do teplých krajin. Этот процесс стартует в сентябре месяце. Po dosažení věku 3 let jsou čápy připraveny k chovu, ale začnou stavět hnízda sama o sobě jen ve věku 6 let.





