Kde hnízdí divocí holubi?

Vyakhir – to je divoký holub hřivnáč, jinak často nazývaný vitiuten. Jedná se o zástupce rodiny holubů, který je znatelně větší než jeho protějšky. Délka těla ptáka je asi 40 cm, ale v některých případech se blíží půl metru.

Holub hřivnáč-Divoký holub-Životní styl-a-Habitat-1

Rozpětí křídel ptáků dosahuje 75 cm a více; hmotnost je od 450 g a někdy o něco méně než 1 kg. Takoví ptáci jsou blízcí příbuzní všech městských a domácích holubů a holubů – také divokých zástupců této rodiny, ale mnohem menší velikosti.

Jak si můžeš být jistý fotografie holubice, barvy ptáků jsou velmi zajímavé: hlavní pozadí je šedé nebo šedé kouřové; načervenalý nebo růžový hrudník, nazelenalý krk s kovovým leskem, struma tyrkysová nebo lila.

V okamžiku, kdy ptáci létají do výšky, jsou na každém z křídel a na ocasu jasně viditelné bílé pruhy, tvořené skvrnami, které jsou také na krku a po stranách ve formě půlměsíce.

Holub hřivnáč-Divoký holub-Životní styl-a-Habitat-2

Rozpětí křídel holubice je asi 75 cm.

Zobák ptáka má žlutou nebo narůžovělou barvu, oči jsou světle žluté, tlapky jsou červené. Od příbuzných holubů je snadné holuba rozeznat, kromě velkého vzrůstu, podle relativně krátkých křídel a dlouhého ocasu v porovnání s jeho velikostí.

Takoví ptáci obývají jehličnaté lesy Skandinávie a vyskytují se až do Himalájí. Na území bývalého SSSR jsou distribuovány v pobaltských státech a na Ukrajině. V Rusku lze divoké holuby hřivnáče nejčastěji nalézt v Leningradské, Gorké a Novgorodské oblasti.

V závislosti na stanovišti může být holub hřivnáč usedlý i stěhovavý. Ptáci žijící v severnějších oblastech mají tendenci se v zimě stěhovat do teplejších oblastí. Ale klima Krymu a Kavkazu je již docela vhodné pro zimování ptáků, kam přilétají po celý rok.

Holub hřivnáč-Divoký holub-Životní styl-a-Habitat-3

Blíže na sever se ptáci nejčastěji usazují v jehličnatých lesích, ale jižněji se vyskytují i ​​ve smíšených lesích a obývají i doubravy, kde mají dostatek potravy. Někdy se šíří i v lesostepním pásmu.

Charakter a životní styl holuba hřivnáče

S výjimkou období odchovu kuřat, les divoký holub obvykle preferuje pobyt s ostatními hejny, jejichž počet jedinců má až několik desítek ptáků. Zvláště velké koncentrace holubů hřivnáčů vznikají při podzimních migracích.

READ
Jak dlouho Echeveria kvete?

Přestože ptáci hnízdí v tichu jehličnatých a smíšených lesů (častěji na jejich okrajích), holubi hřivnáči tráví zbytek času raději na polích, kde je pro ně obvykle více potravy.

Holub hřivnáč-Divoký holub-Životní styl-a-Habitat-7

Vjahiri se rádi shromažďují v hejnech

Jsou to velmi opatrní ptáci, ale zároveň mobilní a energičtí. Vydávají hlas a jako všechny holubice vrkají: “Kru-kuuu-ku-ku-kuku.” A vstává ze země, mává poměrně hlasitě křídly a ostře jimi píská.

Lov na holubice odkazuje na řadu sportovních událostí a je mimořádně vzrušující a vzrušující činností. Je pravda, že přirozená opatrnost těchto ptáků způsobuje milovníkům takové zábavy mnoho potíží, ale touha přelstít a nalákat ptáky dodává zábavě vzrušení a vzrušení. A myslivec vyžaduje pořádnou dávku vyrovnanosti, opatrnosti, vytrvalosti a trpělivosti.

Na jaře v povolených revírech milovníci pronásledování pernaté kořisti loví vábničky na divoké holuby. Zkušení lovci přitom napodobují hlasy ptáků, a tak je lákají.

Často lovený v létě holubice с plněné. To je další běžný způsob, jak takovou kořist nalákat. Umělý pták vyrobený podle obrazu divokého holuba holubice, koupit dost snadné a takové hračky se prodávají ve specializovaných prodejnách.

Holub hřivnáč-Divoký holub-Životní styl-a-Habitat-4

A jejich žijící protějšky, zvyklé žít ve smečkách, vidět své „příbuzné“, létat a s radostí usedat, čehož využívají mazaní příznivci lovu. Navíc čím více vycpaných zvířat, tím vyšší je pravděpodobnost nalákání největšího počtu divokých holubů na takový trik. Lov holubů na pneumatice je u nás zakázán, i když porušovatelé zákona tento typ zbraně často používají.

V důsledku aktivního lovu ptáků je mnoho poddruhů divokých holubů, například Columba palumbus azorica, ve velkém nebezpečí a ohroženo, a proto jsou uvedeny v Červené knize.

Další poddruh holuba hřivnáče, který kdysi obýval ostrovy souostroví Madeira, byl bohužel v minulém století zcela zničen. Populace holuba hřivnáče azorského, ačkoli je odborníky považována za v rámci normálního rozmezí, ale poté, co dříve obývala všechny velké ostrovy souostroví, je nyní zachována pouze na ostrovech Pico a Sao Miguel.

Holub hřivnáč-Divoký holub-Životní styl-a-Habitat-5

Populace holubů hřivnáčů dnes není početná. A divokých holubů výrazně ubývá nejen kvůli jejich odstřelu, ale také kvůli nemilosrdnému kácení pralesů tam, kde dříve žili.

Výživa holubů

Vyakhiri žijící v blízkosti borových lesů a dubových hájů se živí šiškami, semeny smrků a žaludy. Ptáci je nacházejí na větvích stromů a sbírají je ze země. Celá hejna holubů hřivnáčů se hrnou za potravou na místa bohatá na potravu pro ně vhodná a ptáci, kteří si vybrali jedno vhodné místo, se tam zpravidla raději vracejí.

READ
Jak zakrýt černé maliny na zimu?

Pro jídlo holub holub používá luštěniny, různé druhy ovoce, ořechy, bylinky a semena široké škály rostlin, z nichž se nejsnáze konzumují divoké obiloviny; kromě toho se zdobí bobulemi: brusinkami, borůvkami, borůvkami. Struma těchto ptáků je extrémně objemná a pojme celou misku zrn a až sedm kusů žaludů.

Holub hřivnáč-Divoký holub-Životní styl-a-Habitat-6

Bukové ořechy se klují přímo z keřů. Na velké rostliny se obvykle nesahá, ale malé jsou schopny trhat doslova na révě. Z živočišné potravy, která je v potravě ptáků extrémně vzácná, se konzumují žížaly a housenky.

Slabinou holubů hřivnáčů jsou chlebová zrna, která někdy lidskému pokolení přinášejí nemalé potíže. A po sklizni na polích se mnoho ptáků slétne do míst, kde se pěstuje pšenice a další pěstované obiloviny, aby profitovali z toho, co je tam k dispozici, létají kolem snopů a sbírají svou oblíbenou pochoutku.

Rozmnožování a životnost holuba hřivnáče

Pták holub staví hnízda pro svá mláďata obvykle ve střední Evropě a také na západní Sibiři, kde hnízdění trvá od dubna do září. Ptáci se po zimních přeletech na jaře vracejí na známá místa a v jejich hejnech spolu s již vytvořenými dospělými páry přilétá i obrovské množství mláďat.

Holub hřivnáč-Divoký holub-Životní styl-a-Habitat-8

Na fotografii pár holubů hřivnáčů

Svobodní pánové, sedící na vrcholcích stromů, hlasitě vrkají, přitahují své přítelkyně a jsou zvláště aktivní v ranních hodinách. Koncem dubna se holubi hřivnáči, kteří se rozhodli, obvykle nakonec rozdělí do párů a pilně začnou stavět hnízda.

Vyakhiri chovají svá kuřata také v severozápadní Africe, kde se chovají po celý rok, obvykle aniž by opustili své domovy. Holubi hřivnáči si rychle staví hnízda a svou práci dokážou dokončit během několika dní. Základem obydlí budoucích kuřat jsou silné větve, spletené pružnější a tenčí.

Holub hřivnáč-Divoký holub-Životní styl-a-Habitat-9

Na snímku hnízdo holuba hřivnáče

A na konci stavby se získají volná, průsvitná ze všech stran, hnízda s plochým dnem, upevněná na stromech, obvykle ve výšce ne více než dva metry. Někdy ptáci využívají i staré budovy jiných ptáků: malých sokolů, strak a vran.

Po postavení hnízd začínají pářící hry, které se projevují vrkáním samců a jejich přelety s kroužením a periodickými přistáními kolem samice. A po provedení nezbytných rituálů konečně dochází ke kladení vajíček. Vzhledem k tomu, že ptáci jsou opatrní, zejména během období rozmnožování, mají tendenci se skrývat v listech před predátory, velkými zvířaty a lidmi.

READ
Co je lepší půda nebo hydroponie?

A okamžitě ztichnou, když se objeví něco podezřelého, schovávajícího se za větvemi jehličnatých stromů, kde zpravidla vybavují hnízda, ve kterých jsou obvykle asi dvě mláďata.

Holub hřivnáč-Divoký holub-Životní styl-a-Habitat-10

Na fotografii mláďata holuba hřivnáče

Holubičí matka inkubuje vajíčka 15-18 dní. Otec jí ve všem pomáhá, a tak se oba rodiče aktivně podílejí na výchově mláďat. Poté přichází období krmení kuřat, které trvá přibližně čtyři týdny. Vyakhiri krmí svá mláďata nejprve tvarohovými sekrety strumy, ale postupně se kůzlata přesunou k jiným druhům potravy.

Mláďata nestráví v hnízdě déle než 40 dní. Učí se létat, aniž by poprvé opustili rodiče, ale brzy začnou samostatný život. Vakhiri žijí asi 16 let.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: