
Carbysh zvíře je největší ve své podčeledi. Tento savec je jediným zástupcem rodu pravých křečků z řádu hlodavců. Křeček karbyšský je velmi agresivní a oblast jeho rozšíření je velmi široká.
Popis vlastností křečka obecného
Karbysh jsou poměrně velcí křečci. Dospělý jedinec dorůstá délky 32-34 centimetrů. Hmotnost dospělého je 600-700 gramů. Jejich ocas je silný, pokrytý malými chloupky, ke konci se zužuje, jeho délka je od 3 do 8 cm.
Na rozdíl od domácích křečků jsou uši carbysh krátké a malé, s malými tmavými chloupky na povrchu. Tlama je mírně prodloužená. Tlapy jsou široké, silné prsty končí ostrými drápy.
Srst zvířete je měkká, velmi hustá a velmi pestře zbarvená. Barva srsti na břiše je černá, na hřbetě a hlavě hnědá nebo okrová (načervenalá). Po stranách v oblasti předních tlapek jsou dva světelné body. Podobné znaky jsou také za ušima a někdy za lopatkami.
Video: křeček černý carbysh
Karbysh má i jinou barvu – zcela černou, přičemž na krku a tlapkách mohou být bílé skvrny.
Zvířata žijící na severu mají tmavší barvu než jedinci žijící v jižních oblastech.
Životní styl a výživa křečka obecného
Křeček obecný (někteří mu říkají křeček zahradní) preferuje lesostep nebo bylinky a častěji si vybírá oblasti s vysokou vlhkostí. V jižních oblastech se vyskytuje na březích řek. Zvířata mohou také šplhat po horách a šplhají buď do lesů, nebo na horské louky.
Karbyshové milují lidmi obdělávané oblasti. Často obývají zoraná a osetá pole, parky, zeleninové zahrady a zahradní pozemky. Zvířata preferují hustší půdu spíše než kyprou a písčitou půdu.
Karbysh jsou aktivní hlavně v noci. Nory, ve kterých žijí, jsou velmi hluboké: dosahují délky 5 metrů a hloubky až jeden a půl metru, s 2-5 východy. Uvnitř je několik oddílů: sklady pro zásoby a hnízdiště. Karbyshové jsou samotáři, ostatní křečky násilně vyhánějí ze svého území.
Obvyklá strava zvířete je poměrně rozsáhlá:
- prioritou jsou rostlinné potraviny: obiloviny (oves, ječmen, pšenice atd.), kořenová zelenina (brambory, mrkev), semena, luštěniny, kukuřice, tráva;
- larvy a dospělci hmyzu;
- drobní obratlovci (žáby, ještěrky, hadi, myši).
Na zimu si karbysh připraví velké množství zásob: až 16 kg. Potravu nosí do otvoru ve svých lícních váčcích a křečci rozkládají zrní odděleně, aniž by míchali druhy obilovin.

ZAJÍMAVÝ! Životnost karbyshe ve volné přírodě je 4 roky. V zajetí se křeček obecný může dožít až 6 let.
Je známo, že carbysh jsou vynikající plavci. Na zimu (od konce října) přechází do neúplného (přerušovaného) zimního spánku. Začnou se vynořovat ze svých nor na povrch poté, co se objeví první rozmrzlé skvrny.
Rozmnožování křečka obecného
Zvíře carbysh se aktivně rozmnožuje v jarních a letních měsících: od dubna do srpna. Během sezóny přináší samice až 3 vrhy. Zvířata jsou připravena k páření za 90-120 dní (3-4 měsíce). Jedno hnízdo může mít až 20-25 mláďat, ale průměrně jedna samice přináší 10-14.

Kde žije divoký křeček karbyšský?
Toto zvíře se vyskytuje v lesních a smíšených travních stepích. V Rusku se hranice jeho stanoviště táhne od města Smolensk po severní část území Perm. Pak se táhne přes Jekatěrinburg do Krasnojarsku, překračuje řeky Ob a Irtyš.
Na jihu se hranice biotopu carbysh táhne podél pobřeží Azovského a Černého moře, poté se přesune do západní Ciscaucasia, překročí řeku Volhu a jde do Kazachstánu. Oblast také pokrývá Tien Shan (východní a severní oblasti), povodí Alakol a Zaisan a uzavírá se na pravém břehu řeky Jenisej, než prochází podél hranice západního Altaje.
Stav ochrany karbyshe
Divoký křeček je chráněn v následujících zemích:
- Polsko;
- Německo;
- Nizozemsko;
- Francie;
- Belgie;
- Bělorusko;
- Ukrajina
ZAJÍMAVÝ! Za posledních 20 let se počet carbishů snížil. V Rusku je hlodavec chráněn pouze v 5 regionech. Na Sibiři a v Kazachstánu však počet zůstává stejný.

Jak křečci zahradníci škodí lidem?
Divoké karby způsobují značné škody v zemědělství. Rychle ničí nejen zralé kořenové plodiny, ale i sazenice. V létě zvířata aktivně jedí dýně, mrkev, řepu a cuketu. Ničí také česnek a cibuli.
Díky své plodnosti se rychle rozšířily po celém území. Divoký karbysh se dobře přizpůsobí jakýmkoli podmínkám, takže je docela obtížné se jich zbavit.
Mnoho zahradníků poznamenává, že tato zvířata jsou velmi agresivní: násilně útočí na každého, kdo se jim zdá nebezpečný.
U karbyshe nezáleží na velikosti nepřítele, mohou útočit jak na malá zvířata, tak na velké psy a dokonce i na lidi. Tato zvířata přenášejí mnoho nemocí, které jsou nebezpečné pro hospodářská zvířata.
Ne každý ví, kdo jsou karbysh a jak vypadají. Každý majitel soukromé farmy však musí mít představu o vzhledu těchto zvířat. Toto malé zvíře způsobuje zemědělcům mnoho problémů, zejména v období aktivního hromadění zásob na zimu.
Možná vás bude zajímat poznání takových neobvyklých plemen křečků, jako je křeček kobylka a křeček čínský.





