Jak se tučňákům líhnou mláďata?

Největší koncentrace tučňáků (až sto tisíc párů) nevznikají z touhy ptáků „vyrazit“ nebo uspořádat shromáždění. Chov kuřat a jejich ochrana je nejdůležitějším účelem mnoha kolonií. Bránit se proti nepřátelům je teplejší a pohodlnější. Ostatně pro tučňáky není 40-50procentní ztráta mláďat a vajec žádnou mimořádnou tragédií, ale krutou realitou.

I. Tsiginilsky:
„Na obranu proti nejhorším nepřátelům skuasů, kteří kradou vajíčka a křehká kuřátka, používá tučňák svou hlavní zbraň – ploutve. Úder bekhendem do nohy obuté ve vysokých botách nebo vysokých botách je již citlivý. Netřeba dodávat, že když taková rána dopadne na paži nechráněnou oděvem, je zaručena dislokace nebo zlomenina.“

Vraťme se však k samotnému procesu líhnutí. Není to stejné pro všechny tučňáky, ale pro ilustraci vybereme ten „nejmužnější“ druh – tučňáky císařské. Nejen, že v červnu kladou vajíčka (a to je vrchol antarktické zimy – jižní polokoule!), ale také si vůbec nestaví hnízda.

Podle tučňáků jsou monogamní, páry se tvoří téměř na celý život. Pokud pávi přitahují samice svou krásou a jeleni turnajovými vítězstvími, pak se naši hrdinové ve všem spoléhají na své hlasy. Samec začne křičet a čeká, až samice zareaguje na jeho jedinečnou „serenádu“. „Spárované“ páry nakonec vyprodukují vajíčko, které samice záhy daruje manželovi a ona se odběhne nakrmit k moři.

Táta opatrně drží vajíčko na tlapkách a zakrývá ho záhybem břicha nahoře. Ani v největších mrazech neklesne teplota ve vejci pod 33,6 stupňů. Takže otec tučňák stojí téměř nehybně po dobu 9 týdnů. Během této doby nejí nic jiného než sníh, takže než se jeho žena vrátí, může ztratit až 40 % své hmoty. Ale to není ta nejúžasnější věc! Pokud samice náhle z nějakého důvodu nestíhá dobu líhnutí, najde samec sílu a prostředky, jak mládě nakrmit sám. Začnou pracovat speciální žlázy, které zpracovávají tuk do krémové hmoty. Toto je „ptačí mléko“, které samec vypouští svému mláděti metodou z úst do úst!

Ale nakonec se z „výdělku peněz“ vrací radostná, dobře živená matka. Muž jí podá její dítě a spěšně se šourá směrem k „plodům moře“. Mládě je stále zakryté peřím a bude schopno plavat až po línání (asi o šest měsíců později). Už je ale zvědavý a od matky se začíná oddělovat ve třech až čtyřech týdnech. Někdy to končí špatně. A nejde jen o „bandity Skuas“. Potíž je v tom, že tučňáci jsou extrémně milující děti. Mládenec nebo samice, která ztratila mládě, jsou proto neustále připraveni uchvátit a „adoptovat“ neopatrné dítě. Někdy taková adopce končí rvačkou, v důsledku které většinou zemře i samotné mládě (dobré podobenství pro nějakého psychologa rozvádějících se párů).

READ
Je možné jíst volushki syrové?

V. Nikolajev: „Kuřata na mě zírala černýma, bezvýraznýma očima, pak se zobáky dotkla podrážek bot a přistoupila blíž. Právě v tu chvíli se od stáda oddělil pozorný pozorovatel, dospělý tučňák. Spěšně se přiblížil, zatlačil na tučňáky svým moaré břichem a výhružně cvakl zobákem mým směrem. A pak roztáhl křídla a použil je jako ruce a zahnal obě kůzlata do stáda fackami.“

Mezi již vzrostlými kuřaty je pozorován takový zajímavý fenomén jako „školky“. To je, když se k sobě tulí 20 a více chlupatých teenagerů. Předpokládá se, že jejich rodiče v tuto dobu chodí do „práce“ (krmení) a několik dospělých „vychovatelů“ sleduje skupinu kuřat.
Někteří vědci se však domnívají, že „školka“ je zcela spontánní jev. Říká se, že mláďata, která ztratila rodiče a unikla tak chladu, v nich končí a dospělí se o tyto společnosti nestarají.

Totem pro polárníky

„Programátorova dcera před výběhem s tučňáky:
“Ach! Tati, podívej – LINUX. ”
(žert)

Pouze značná vzdálenost od center civilizace vysvětluje téměř úplnou absenci tučňáků v kulturním a mytologickém prostoru. Nepochybuji o tom, že kdyby Antarktidu obývali nějací Eskymáci, tučňák by se jistě stal hrdinou celé řady legend a s největší pravděpodobností dokonce totemickým předkem!

Ze stejného důvodu tučňák nejenže neskončil ve folklóru, ale naštěstí také unikl „černé listině“ vyhlazených ptáků. Maso tučňáka je zjevně bez chuti a vejce také nikdo moc neloví. Pravda, nějakou dobu se tuk z tučňáků docela úspěšně extrahoval. Ale nyní tito ptáci umírají hlavně kvůli zásahu člověka do jejich prostředí. Týká se to především těch druhů, které obývají civilizované kontinenty. A tak se v Kapském Městě (Jihoafrická republika) místní úřady dokonce rozhodly postavit přechod pro chodce pro tučňáky, aby bylo méně pravděpodobné, že zemřou pod koly aut.

Ve dvacátém století se však tučňákům podařilo aktivně napadnout informační pole. Legrační pták zaplnil mnoho karikatur, zmrzlinových balíčků a nejrůznějších emblémů. Je to název hokejových týmů (Pittsburgh Penguins) a symbolizuje slavný operační systém Linux, hlavního konkurenta Microsoftu.

Linus Torvalds, David Diamond “Jen pro zábavu”:
“Podle Linuse. tito antarktická stvoření se poprvé vážně objevili jako oficiální maskot operačního systému v rozhovoru se dvěma vysoce postavenými lidmi z Linuxu.”
Tove provedl vlastní úpravy této verze: „Rozhodl se, že nápad je špatný, protože byl můj. A dál přemýšlel o symbolu. Jednoho dne jsme byli v Bostonu s Maddogem a Henrym Hallem. Začali mluvit o symbolice. Říkám jim: možná tučňák? Líbilo se jim to. Henry Hall zmínil umělce, který uměl nakreslit tučňáka, ale to nevyšlo. Pak Linus zavolal na internet, aby mu poslal fotky tučňáků.“ Vybral si Larryho Ewinga, grafika, který pracoval v Institutu pro vědecké výpočty na Texas A&M University.
Muselo to být víc než jen nějaký tučňák. Nejprve Linus chtěl, aby vypadal šťastně, jako by právě dopil soudek piva a pak se bavil se svou přítelkyní. Hlavní ale je, že tučňák musí být rozpoznatelný. Takže zatímco všichni ostatní tučňáci mají černé zobáky a ploutve, linuxový maskot je oranžový, jako by otec toho tučňáka byl drak. Možná měl Daffy Duck krátký románek s místním ptákem během plavby v Antarktidě.”

READ
Odkud může pocházet molice?

Rád bych věřil, že je to sympatie lidstva k tučňákům, která těmto jedinečným ptákům nedovolí sdílet osud velkého auka.

Anotace k tématu:
“Venku je 30 stupňů. Muž převáží tučňáky do zoo v lednici. Najednou v půlce cesty se auto porouchá. Co dělat? Muž nebyl bezradný – začal chytat vyjížďky. Všechny žádá, aby vzali jednoho tučňáka do zoo. Naši jsou hodní, shodují se. Už mu zbývá jen jeden tučňák a právě přichází „nový Rus“:
– Vezměte prosím tučňáka do zoo.
– Bratře, žádné otázky!
O dvě hodiny později: spokojený muž myje auto. Najednou vidí: „nový Rus“ jede zpět a tučňák sedí na zadním sedadle a jí zmrzlinu.
-. Požádal jsem tě, abys mě vzal do zoo.
“Neboj se, bratře, všechno je v pořádku – byli jsme v zoo, v Disneylandu a teď jdeme do McDonald’s.”

Nadřád tučňáci (Impennes) je malá a vysoce specializovaná skupina ptáků. Nadřád se skládá z jednoho řádu Penguinaceae (Sphenisciformes) s jedinou čeledí tučňáků (Spheniscidae)

Tučňáci jsou ptáci, kteří žijí v Antarktidě a ve velmi chladných oblastech zeměkoule. Tučňáci jsou jediné vodní ptactvo bez křídel, které neumí létat. Některé druhy tráví téměř celý život ve vodě, přicházejí na souš, aby nakladly vajíčka a čekaly na potomstvo.

Tučňáci jsou monogamní; u většiny druhů zůstávají páry pravděpodobně po celý život. Ptáci téměř všech druhů tvoří při hnízdění velké kolonie o tisících a někdy i statisících párů.

Roční období, kdy se tučňáci líhnou, závisí především na klimatických podmínkách. Galapágové, malí a oslí tučňáci žijící na severu mohou vylíhnout kuřata po celý rok a v některých případech se malým tučňákům podaří snést i dvě snůšky ročně; Téměř všechny druhy žijící v oblastech od subantarktické po antarktidu začínají klást vajíčka hlavně na jaře nebo v létě. Pozoruhodnou výjimkou z tohoto pravidla jsou tučňáci císařští – kladou vajíčka na podzim. Mláďata tak rostou právě během antarktické zimy při teplotách do -40 °C a rozhodující roli v jejich přežití hrají způsoby adaptace na nízké teploty.

Rozmnožování: Po příchodu na hnízdiště samec hlasitým křikem oznamuje samici svou připravenost k páření. Prochází se kolonií, křičí a vrtí hlavou, aby samice viděly jasné znaky nebo chumáčovité peří na hlavě (pokud existují), což naznačuje pohlavní dospělost a příslušnost k tomuto druhu tučňáka. Tučňák Adelie Tučňák císařský Tučňák královský Tučňák chocholatý Tučňák Victoria

READ
Jaký druh větrného generátoru potřebujete pro svůj domov?

Pokud samice upoutá pozornost několika samců, dochází k rvačkám, při kterých se tučňáci navzájem mlátí ploutvemi. Když se samice rozhodne, začnou tučňáci tančit. Tanec může trvat poměrně dlouho.

Každý druh má svůj speciální tanec. Například tučňáci císařští se stejně jako jejich menší příbuzní – tučňáci královští navzájem uklání, jemně se dotýkají partnerova zobáku nebo hlavy. Tučňáci královští k tomu přidávají velkolepé hlasité výkřiky a také namíří zobáky k obloze, přičemž vydávají specifický výkřik, který obsahuje dva zvuky současně. Tučňáci opakují tanec mnohokrát – po spárování i během chovu. Po tanci obvykle následuje páření.

Samice tučňáka, vyzývající samce k páření, si lehne na zem nebo do hnízda, položí ploutve na zem a zvedne ocas. Samec jí vyleze na záda a sklopí ploutve, aby udržel rovnováhu; někdy přidržuje samici zobákem krk, jako by ji objímal. Po zaujetí pohodlné polohy se samec svou kloakou dotkne samičí kloaky a za 4–6 sekund vstříkne sperma. Po oplodnění samice sklouzl z jejích zad a tučňáci se o sebe jemně třeli.

Snáška vajec a redukce snůšky Po kopulaci se snáší vajíčka. Zatímco tučňáci císařští a královští líhnou své jediné vejce na nohou, samice všech ostatních druhů tučňáků snáší dvě vejce během tří až pěti dnů do pravidelného hnízda, které si staví z materiálů hojně se vyskytujících v přírodě – trávy nebo jemné trávy, oblázků. Vejce jsou bílé nebo nazelenalé barvy.

Ne všechna vejce tučňáků se líhnou úspěšně: zvláště u mladých párů se mláďata často ani nevylíhnou; Bylo zjištěno, že u dvouletých rodičů se vylíhlo méně než 33 % mláďat. Úspěšnost líhnutí se však s věkem prudce zvyšuje a dosahuje více než 90 %; Pouze u velmi starých tučňáků toto číslo opět klesá na 75 % kvůli snížené plodnosti.

Ve většině případů je první vejce o něco větší než druhé, takže se první mládě vylíhne dříve. Inkubační doba u různých druhů se pohybuje od jednoho do dvou měsíců. V důsledku toho dávají rodiče přednost staršímu a většímu mláděti, například pravidelně dostává více potravy než to, které se vylíhlo později, v důsledku čehož druhé mládě ve většině případů brzy uhyne.

READ
Která lilie je jedovatá?

Tato takzvaná redukce mláďat je evoluční adaptací na omezené zásoby potravy: brzká smrt druhého kuřátka zvyšuje šance na přežití prvního, protože není potřeba rozdělovat omezené zdroje mezi dvě kuřata. Druhé vejce je zároveň pro rodiče jakousi „pojistkou“ pro případ předčasného úhynu prvního mláděte.

Odchov kuřat: Odchov kuřat je rozdělen do dvou fází: V prvních dvou až třech (v některých případech šesti) týdnech tučňáků císařských jsou kuřata pod neustálým dohledem jednoho z rodičů, zatímco druhý jde hledat potravu. Když kuřata vyrostou, jsou poslána do „školky“ – skupiny mladých zvířat, a pak oba rodiče dostanou jídlo současně. V závislosti na druhu mohou takové skupiny, nazývané také školky, sestávat z několika zvířat ze sousedních hnízd, jako jsou tučňáci podbradní nebo kakaři, nebo několik tisíc jedinců, jako u tučňáků Adélie, subantarktických nebo císařských.

Doba krmení se u jednotlivých druhů liší: subantarktičtí tučňáci krmí své potomky denně, tučňáky Adelie nebo podbradník každé dva dny, tučňáci císařští často jen jednou za čtyři dny nebo ještě méně často. Mláďata posledně jmenovaných však dostávají více potravy najednou. Množství potravy ve většině případů odpovídá vývojovému stádiu kuřat, ale v poměru k tělesné hmotnosti je vždy bohaté: i kuřata malých druhů tučňáků dostávají najednou 500 g potravy; Tučňáci císařští dávají svým potomkům najednou až jeden kilogram ryb. Mláďata tučňáka královského mohou být po 12 měsících ještě těžší než jejich rodiče.

Rodiče tučňáků druhů, které trvale nepobývají v koloniích, opouštějí kolonii brzy po línání (tučňáci chocholatí například do týdne). Ve většině případů zde rodičovská péče končí – případy krmení kuřat na moři nejsou známy a navíc je to jen stěží proveditelné. Mláďata tučňáků subantarktických, která žijí v blízkosti kolonie po celý rok, se vracejí ke svým rodičům na další dva až tři týdny a dostávají další potravu; ale poté jsou také ponecháni svému osudu.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: