Jak se jmenuje kukaččí mládě?

Kukačka (Cuculidae), čeleď ptáků v řádu kukačkovitých.

Vlastnosti stavby těla

Velikosti malé a střední: délka 16–70 cm, hmotnost od 17 g (kukačka trpasličí, Chrysococcyx minutilus) až 550 g (světlozobý kukal, Centropus menbeki). Nohy jsou obvykle krátké, u suchozemských druhů jsou dlouhé a silné; u všech druhů je tlapa zygodaktylová (palec a prsteník směřují dozadu, ukazováček a prostředníček dopředu), přizpůsobená k uchopení větví. Typická je velká hlava a dlouhý, často stupňovitý ocas. Zobák je protáhlý a mírně zakřivený, někdy dosti masivní. Otvor tlamy je široký, což umožňuje ptákovi spolknout velkou kořist. Střevo je dosti dlouhé, slepé střevo krátké. Kostrční žláza není opeřená. Peří nenese přídavnou tyč, nebo je rudimentární. Většina kukaček je namalována v jemných barvách; u některých tropických druhů jsou barvy nápadné, kontrastující se silným kovovým leskem, někdy jsou jasně zbarveny zobák, nohy a neopeřené oblasti kolem očí. Pohlavní dimorfismus se zpravidla nevyslovuje, ale existují výjimky; mnoho druhů má barevné morfy.

Původ a taxonomie

Fosilní zbytky kukaček jsou řídké. Eocénní nálezy – Uintornis z USA, Parviculus minor z Anglie, Dynamopteryx velox z Francie nemusí do této čeledi vůbec patřit, ale jsou zobecnění Coraciiformes. Fosílie nalezené v západní Severní Americe a datované do oligocénu a miocénu (Neococcyx mccorquodalei, Cursoricocyx geraldinae), patří již k moderním podčeledím a ještě pozdější nálezy patří k moderním rodům a druhům. Nedávno, před méně než 6 tisíci lety, dvě obří suchozemské formy kukaček, kalifornsko-mexické (Geococcyx conklingi) a Madagaskar (Coua berthae), ta druhá byla téměř velká jako krocana. Pravděpodobně již vyhynul v historické době Nannococcyx psix, známý ze zbytků kostí z ostrova. Svatá Helena.

Typicky je rodina rozdělena do 3 podčeledí (2 kmeny v každé), 28–36 rodů, 149 druhů. Distribuováno po celém světě, s výjimkou vysokých zeměpisných šířek a některých oceánských ostrovů. Ústřední kmen celé rodiny – pravé kukačky (Cuculini) – spojuje rody Clamator, Pachycoccyx, Mikrodynamie, Eudynamys, Urodynamis, Scythrops, Chrysococcyx, chalcitů, Cacomantis, Heteroscény, Caliechthrus, Cercococcyx, Surniculus, Hierococcyx, Cuculus s 58 druhy parazitických kukaček z Eurasie, Afriky a Austrálie.

Podčeleď Cuculinae zahrnuje kmen Phaenicophaeini, který zahrnuje rody Rhinortha, Ceuthmocharis, Taccocua, Zanclostomus, Phaenicophaeus, Dasylophus, Lepidogrammus, Ramphoccyx, Coccycua, Coccyzus, Piaya, s 35 druhy neparazitických dlouhoocasých stromových kukaček z Ameriky a tropické Asie.

READ
Jaké druhy švestek existují?

Malá podčeleď Centropodinae (kmeny Couini a Centropodini) zahrnuje rody Coua (Madagaskar), Carpococcyx (Jihovýchodní Asie) a Centropus (tropy východní polokoule), zahrnuje 42 druhů suchozemských, poloterestrických a stromových druhů neparazitických kukaček. Americká podčeleď Crotophagidae zahrnuje neparazitické, poloparazitické a parazitické formy – larvožravé stromové kukačky (kmen Crotophagini, rod. Crotophaga, Guira, 4 druhy) a zemní kukačky (kmen Neomorphini, rod Tapera, Dromococcyx, Marococcyx, Geococcyx, Neomorphus, 10 druhů).

Oblast

Centrem původu a moderní rozmanitosti celé rodiny jsou tropy Starého světa; Jen málo druhů proniklo do mírných zeměpisných šířek a na zimu odlétá do tropů. Samec kukačky širokokřídlé (Hierococcyx hyperythrus). Ilustrace: Evgeny Koblik. Samec kukačky širokokřídlé (Hierococcyx hyperythrus). Ilustrace: Evgeny Koblik. Pro srovnání: pouze na o. Na Sumatře se vyskytuje 25 druhů z 9 rodů, ale v Rusku hnízdí pouze 5 druhů: rozšířená kukačka obecná, kukačka hluchá, vyskytující se v celé zóně tajgy v zemi, a také kukačka indická, malá a širokokřídlá (Hierococcyx hyperythrus) kukačky žijící na Dálném východě. Další tři druhy byly zaznamenány při migraci do Ruska a přilehlých území.

Životní styl, výživa, reprodukce

Kukačky jsou původně stromoví ptáci, někteří z nich přešli na suchozemský způsob života. Obvykle zůstávají v tajnosti a maskují se v korunách stromů; Svou přítomnost oznamují daleko slyšitelnými charakteristickými výkřiky. Živí se převážně hmyzem, velkými druhy – a obratlovci.

Většina kukaček jsou obecnými sběrateli rozptýleně rozmístěných přisedlých potravních předmětů. Specifickým rysem zástupců této čeledi je schopnost pečlivě zpracovávat kořist dlouhým hnětením u kořene zobáku, kde jsou jeho řezné hrany nahrazeny zploštělými plochami, které se vůči sobě posouvají při žvýkacích pohybech čelistí. Tento způsob zpracování otevřel kukačkám řadu potravin, které byly pro většinu ptáků nedostupné (například chlupaté housenky). Hněte kořist v zobáku, kukačka se láme a setřásá jedovaté chlupy. Zřejmě i jícen, obilí a žaludek jsou odolné vůči dráždivým účinkům chlupů housenek. Periodicky je ústy ve formě pelet odstraňována kutikula (vnitřní výstelka) žaludku s četnými chloupky. Nestrávený chitin brouků a jiných houževnatých členovců je také regurgitován ve formě pelet. Velké stromové a zejména suchozemské druhy kukaček loví i obratlovce – žáby, ještěrky, hlodavce, malé hady. Kalifornský silniční běžec (Geococcyx californianus). Foto: Dominic Sherony, flickr.com. CC BY-SA 2.0 California roadrunner (Geococcyx californianus). Foto: Dominic Sherony, flickr.com. CC BY-SA 2.0 California Road Runner (Geococcyx californianus) poradí si i s chřestýši. Zdá se, že většina kukaček doplňuje svůj jídelníček do té či oné míry rostlinnou potravou; zástupci klanu Koeli (Eudynamys) se stal zcela býložravým.

READ
M můžete krmit červy pro rybolov?

Typické jsou případy ekologického a morfologického paralelismu nepříbuzných forem z různých částí světa. Dlouhoocasé stromové kukačky východní a západní polokoule patřící do různých podčeledí jsou tedy velmi podobné; suchozemské běžící formy v tropech Asie a Madagaskaru a na západní polokouli. Některé kukačky provádějí sezónní migrace na dlouhé vzdálenosti: kukačka žlutozobá (Coccyzus americanus) z Kanady a USA létá do Argentiny a kukačka bronzová hnízdí na Novém Zélandu (Chrysococcyx lucidus) a koel dlouhoocasý (Eudynamys taitensis) zima v Melanésii, Mikronésii a Polynésii.

Hnízdní parazitismus

Za nejzajímavější biologický rys kukaček (zejména žijících na východní polokouli) je třeba považovat hnízdní parazitismus, charakteristický pro všechny zástupce Cuculini bez výjimky a některé drobné Neomorphini (rody Tapera, Dromococcyx). Kukaččí mládě (Cuculus canorus) v hnízdě pěnice bahenní (Acrocephalus palustris). Foto: Vasilij Višněvskij. Kukaččí mládě (Cuculus canorus) v hnízdě pěnice bahenní (Acrocephalus palustris). Foto: Vasilij Višněvskij. V Novém světě se pouze 3 druhy staly povinnými parazity, ale mnoho amerických kukaček vykazuje různá přechodná stádia k tomuto reprodukčnímu systému. Neparazitické druhy si staví hnízdo na stromě nebo na zemi. Ve snůšce bývá 2–6 vajec; Inkubují 18–20 dní a oba rodiče kuřata krmí. Je zřejmé, že za první stadium parazitismu lze považovat přechod od monogamních párů k polygamii s různým poměrem počtu pohlaví a k institutu hnízdní pomoci, dále pak ke kooperativnímu hnízdění, charakteristickému pro zástupce rodů Guira, Crotophaga. Chovají se v hejnech, hnízdí kooperativně (střídají se v inkubaci společné snůšky, společně odchovávají potomstvo). Dalším způsobem je ztráta pudu stavění hnízda. Některé americké kukačky kladou vajíčka do cizích hnízd, ale kuřata inkubují a krmí samy. Další fází je čas od času házení vajec do hnízd ptáků vlastního i jiných druhů, pokud mají svá hnízda. Následně se tato vlastnost natrvalo usadila a její hnízdo (ne nutně vlastní budova, ale spíše místo, kde se soustřeďovalo odchov) zmizelo. Některé kukačky jsou již značně parazitické (např. Chrysococcyx) rodiče pravidelně navštěvují hnízdo rodičovského ptáka a krmí své kuřátko. U parazitických forem lze pozorovat základy „normálních“ rodičovských instinktů (epizodický sběr hnízdního materiálu, rituální krmení samcem samice, která zaujala pozici mláděte).

READ
Je nutné vytvořit keř rybízu?

U pravých parazitických kukaček dochází k další specializaci. Pro řadu druhů hostitelských ptáků se ukázal být důležitý počet vajec v hnízdě, a když najdou nadbytek, snůšku opustí a „podezřelé“ vejce z hnízda častěji vyhodí. Ptáci samozřejmě neumějí počítat jako lidé, spíše když se odlétají nakrmit, pokaždé vizuálně zaznamenají relativní polohu vajec v tácu a zaznamenají silné změny. Mnoho kukaček spolkne jedno z vajec svého hostitele, což vypadá jako nějaká náhražka. Existuje názor, že spolknutí cizího vejce a snesení vlastního nejsou přímo související jevy, často kukačka spolkne několik vajec majitele a doslova zničí hnízdo. Vysvětlení takového činu potřebou doplňkové výživy je příliš povrchní. Možná, že pokud je snůška hostitele již mírně inkubovaná, kukačka svým působením povzbudí ptáky k opětovnému hnízdění a snese vejce do jejich nového hnízda.

Pokusy ukazují, že většina ptáků si nevšimne rozdílů v barvě a velikosti mezi sneseným vejcem a vlastní snůškou. Jsou však i tací, kteří se naučili izolovat kukaččí vejce na základě sebemenších odchylek v těchto parametrech. Právě tato vlastnost rodičovských ptáků způsobila napodobování kukaččích vajec. Je zřejmé, že nejprve kukačky parazitovaly na druzích, které snášely bílá, jednobarevná vejce, jak bylo typické pro kukačky samotné; Rozšíření okruhu pedagogů vedlo ke vzniku barevného pozadí a vzoru na skořápce. U některých druhů je barva vajec stejného typu a okruh ošetřovatelů je omezený. U jiných existuje geografická odchylka barvy vajec, která odpovídá různému druhovému složení ošetřovatelů. U řady druhů je tato variabilita závislá i na jiných druzích parazitických kukaček žijících sympaticky. Kukačka malá, která běžně klade červenohnědá vajíčka do hnízd některých pěnic, v oblastech Asie, kde se kukačka bez hlasu nevyskytuje, tak obsadí své „hnízdní“ místo a začne parazitovat na pěnicích a snáší bílá vajíčka s načervenalými skvrnami. jejich hnízda, téměř k nerozeznání od vajíček pěnic a hluchých kukaček. U kukačky obecné, která se v řadě znaků jeví jako nejnápadnější ztělesnění parazitické strategie v rodině, se ukazuje okruh ošetřovatelů nejrozsáhlejší a hnízdící „morfy“, orientované na různé hostitele, žít sympaticky.

Většina kukaček přešla na parazitující drobné pěvce a to způsobilo určité změny v jejich embryogenezi a ontogenezi. Tyto kukačky z pochopitelných důvodů snášejí neobvykle malá vajíčka, jejichž inkubační doba je zkrácená a bývá o den až dva kratší než inkubační doba vajíček hostitele. Někdy jsou hlavními hostiteli kukačky dva druhy různých velikostí, ale s podobným zbarvením vajec. Kukaččí vejce je střední velikosti mezi vejci obou druhů. Skořápka kukaččího vejce je obvykle tlustší než skořápka hostitelského druhu.

READ
Jaký sýr se hodí k Chianti?

Mláďata všech druhů čeledi se líhnou slepá a nahá, ale ontogeneze specializovaných parazitických kukaček také probíhá zrychleným tempem ve srovnání s neparazitickými kukačkami stejné velikosti. Pro srovnání: inkubace v kukačce obecné trvá 11–12 dní, mládě opouští hnízdo ve věku 20 dní; u neparazitických amerických kukaček podobných velikostí jsou stejná čísla 18–20 a více než 30 dní. Na rozdíl od příbuzných hoatzinů a turaků je u kukaček fáze vývoje kuřat prakticky snížena. Drobní ptáci nejsou schopni úspěšně nakrmit jak své mládě, tak kukaččí mládě, které spotřebuje stejné množství potravy jako ostatní mláďata. Proto se vylíhnutá kukačka v prvních dnech instinktivně zbavuje potravních konkurentů – vajec a mláďat majitele. Je snazší vytlačit kukaččí vejce mimo hnízdo než mláďata; Zřejmě odtud pramení zrychlené inkubační doby. Kukaččí mláďata, která parazitují na velkých druzích ptáků, pro něž „ústa navíc“ nejsou překážkou, nezískala instinkt vytlačování a dokonale koexistuje se svými „nevlastními bratry“, dostávají svou porci potravy. Zbarvení hlavy takových kukaččích mláďat se obvykle shoduje se zbarvením hlavy kuřat hlavního hostitelského druhu. Toto je vztah mezi kukačkou chocholatou (Clamator glandarius) a corvidové hostitelské ptáky – straky, vrány, kavky .

Možná je pokus kukačky zbavit se majitelových mláďat podřízen i jinému cíli – zabránit adoptivním rodičům porovnávat mláďata v hnízdě a identifikovat náhradu. Často se má za to, že pěvci si nevšímají rozdílů ve vzhledu kukaččích mláďat a jejich vlastních mláďat, ale výzkumníci se obvykle setkávají s případy úspěšného parazitování, neúspěchy zůstávají většinou bez povšimnutí a procento selhání není jasné. Jsou případy, kdy ptáci, i když měli před sebou tak silný podnět, jako je rozevřené bystré hrdlo požadující potravu, opustili hnízdo s již vylíhnutou kukačkou. Kukačka, která se zřejmě snaží vyvolat dojem velkého potomka, mění polohu v hnízdě a dělá rychlé pohyby hlavou. Nedávno bylo ve Vietnamu nalezeno mládě, které zřejmě patří k druhu jestřáb kukačka. Na obecně černém pozadí vystupujících pahýlů peří vynikaly jasně žluté oblasti holé kůže na ramenou, zádech a záhybech křídel. Když se kukačka pohnula, působily dojmem mnoha otevřených úst prosících o jídlo. Takové mimikry se v šeru hnízda nepochybně hodí. Když kukaččí mládě rychle vyroste a stane se větším než jeho pěstouni, hostitelé si na objekt péče natolik zvyknou, že se za jeho nesoulad s parametry „obyčejného“ potomka nestydí.

READ
Jak dlouho trvá, než semena fíkusu vyklíčí?

Barevné a behaviorální mimikry spojené s hnízdním parazitismem ovlivňují i ​​dospělé jedince. Ne náhodou se uvažuje o podobnosti mnoha kukaček (zejména samců) s malými jestřáby a sokoly, vyjádřená barvou, proporcemi a chováním. Kukačka při přeletu nad oblastí nutí zpěvné ptáky, aby se hnali za sebou, jako by to byl „predátor“, čímž odmaskuje umístění svých hnízd. Předpokládá se, že rušivý manévr provádí nejčastěji samec a samice, která se schovává, si všimne míst, odkud ptáci vylétají, aby „jestřába“ odehnali. jihoasijské drong kukačky (Surniculus) za stejným účelem velmi přesně napodobují dronga, jehož některé druhy jsou velmi běžné v široké škále stanovišť. Ptáci, kteří často velmi bolestivě reagují na výskyt jiných ptáků v blízkosti hnízda, se k „všudypřítomným“ dronům chovají zcela lhostejně, čehož kukačky využívají.

Ochrana vzácných a ohrožených druhů

V Červené knize IUCN je 6 druhů kukaček klasifikováno jako zranitelné, 2 jako ohrožené, 2 jako blízko vyhynutí; Madagaskarský požírač šneků Tivuka (Coua delalandei) byl vyhuben.

Publikováno 22. listopadu 2022 v 17:15 (GMT+3). Poslední aktualizace 11. července 2023 v 18:13 (GMT+3). Zpětná vazba

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: