Jak se koroptev pohybuje?

Gray Partridge – malý slepičí ptáček, o něco menší než tetřev lískový, vážící v průměru 425 g. Žije na polích, ukrývá se na svazích roklí, v houštinách plevelů, pobřežních rákosových houštinách, trsech keřů nebo ve výsadbách stromů u cest .

Koroptev stopy (pomalý běh), otisk pravé tlapky na jemném sněhu

Tam, kde koroptve nejsou nijak zvlášť vzácné, jejich stopy poměrně často upoutají pozornost, zvláště na začátku zimy, kdy je sníh ještě mělký. Ale i v létě jsou k vidění na prachu polních cest nebo v písčitých oblastech polí. Stopy jsou rozpoznávány bez větších potíží, zejména v místech, kde nejsou žádná jiná kuřata podobné velikosti.

Otisky tlapek koroptve vypadají elegantněji ve srovnání s otisky tetřeva lískového. Jsou o něco menší než tetřev lískový a mají tenčí prsty. Na měkké půdě jsou jasně viditelné stopy po drápech. Zadní prst je značně zkrácený a mírně vychýlený dovnitř, znaménka vykazují jen malý vroubek od jeho špičky. Velikost tisku 4,5×4,5 cm.

Porovnáte-li stopy výhradně suchozemské koroptve šedé se stopami lesního tetřeva, všimnete si, že koroptev dělá delší kroky jak při běhu, tak při pomalém pohybu. Při chůzi má krok asi 11 cm Délka kroků běžícího ptáka je 18-20 cm Pokud se koroptve nekrmí, pohybují se většinou v lehkém běhu a pokud jsou ptáci v hejnu,

pak neběží v jednom souboru za sebou, ale každý pták zanechává svou vlastní cestu. Spočítáním počtu těchto cest můžete snadno určit, kolik ptáků je v hejnu. Poté, co jsem objevil hejno koroptví velmi blízko Moskvy, jsem rok pozoroval ptáky a snažil se vystopovat osud tohoto hejna.

Samotné ptáky jsem vždy neviděl a nesnažil jsem se je najít – nechtěl jsem je zbytečně rušit, zvláště když jejich stopy již vypovídaly o všem, co ptáci dělali. Ráno a pozdě odpoledne bylo možné nalézt ptáky, kteří se živili zelení nebo plevelem, který hustě pokrýval svahy roklí a okraje polí. Na zimních polích se stopy rozsypaly – koroptve sbíraly zelené výhonky obilovin trčící zpod sněhu.

Přímo tam, na stezkách, byl vidět charakteristický trus těchto ptáků – krátký, asi 2,5 cm, „klobásy“, až 0,5 cm tlusté. Podle barvy trusu bylo snadné určit, čím se živí – pokud na ozimých plodinách, pak byla barva trusu smaragdově zelená, a pokud semena plevele, byla jílovitě šedá. Každá „klobása“ byla z 1/XNUMX bílá.

READ
Ve kterém měsíci je lepší sázet třešně?

Jednou jsem si při procházce polem všiml pár „klobásů“ trusu tmavnoucích ve sněhu. Okamžitě bylo zřejmé, že ptáci za letu shazují trus. Poté, co spadl z výšky, zanechal mělké díry ve volném sněhu a při odrazu ležel o něco dále od těchto otvorů, což naznačovalo směr letu. Otočil jsem se tím směrem a brzy jsem narazil na stopy koroptví, které slezly poblíž keřů. Ve sněhu v místě přistání byly vidět oválné otvory, ze kterých pod oblouky zasněžené vrby utíkaly řetězy stop.

Ale startovní značky vypadaly jinak. Široké schody ukazovaly, jak pták běžel, než vzlétl. Pak se odtáhla, zamávala křídly a na bílém závoji byla hluboká stopa po tlačení tlapou a po stranách otisky jejích křídel. Další klapka. ale pták už opustil hladinu. Jedna tlapa se stěží poškrábala na sněhu a křídla se ho dotýkala jen špičkami.

Koroptve nocovaly, schovávaly se pod keři nebo v mrazivé bažině v hustých houštinách suchého rákosí. Někdy se v trávě schoulilo celé stádo na jednu hromadu a krátilo si dlouhou noc, schoulené blízko sebe, stopy o tom přesvědčivě vypovídaly. Zde mezi suchými stonky můžete vidět hlubokou kulatou oblast ušlapaného sněhu – 40×40 cm.

Na jejím dně jsou četné „klobásy“ trusu. Okamžitě je zřejmé, že ptáci seděli velmi dlouho. Z díry jde různými směry 6 cest, po kterých se ptáci po noci rozprchli. Pak vzlétli a spěchali pryč, zřejmě aby se nakrmili. V důsledku toho se do této doby počet ptáků v hejnu snížil téměř na polovinu. Bohužel čím víc se blížilo jaro, tím se hejno zmenšovalo, ale na začátku zimy jich bylo minimálně dvanáct.

Některé ptáky zabil jestřáb. Přes zimu jsem našel v bažinatých křovinách 3 hromádky koroptevního peří. Soudě podle charakteristického způsobu pojídání kořisti můžeme s jistotou říci, že tento konkrétní predátor koroptev ulovil.

Koroptve šedé jsou polní ptáci. V létě jsou jejich stopy mnohem méně časté, ale pokud víte, kde hledat, můžete stopy najít i v této době. V březnu se ptáci již rozdělili do párů a od té doby nejsou stopy po hejnech téměř nikdy vidět.

READ
Kdy můžete začít pít nové víno?

Ve stepích a loukách Dálného východu, na Altaji, v Bajkalu a v Zabajkalsku žije koroptev vousatá, která je velmi podobná šedivce. Areály těchto ptáků se téměř nikdy nepřekrývají a jen to usnadňuje rozpoznání jejich stop, protože jsem nenašel žádný rozdíl v povaze otisků tlapek těchto velmi blízkých druhů.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: