Jak se jmenuje samec klokana?

Samice klokana východního s dítětem.

Klokan (lat. Macropus ) – skupina vačnatců z čeledi klokanovitých. Zástupci této skupiny jsou běžní v Austrálii, na Nové Guineji a na okolních ostrovech. Poprvé je popsal James Cook, který se v dubnu 1770 přiblížil k severovýchodnímu pobřeží Austrálie. Klokani se neukládají k zimnímu spánku.

Obsah

Původ názvu

Název klokan pochází ze slova „klokan“ nebo „gangurru“, což je jméno tohoto zvířete v jazyce Guugu-Yimidhirr domorodých Australanů (jazyk rodiny Pama-Nyung), které slyšel James Cook od domorodců během svého přistání na severovýchodním pobřeží Austrálie v roce 1770.

Široce se rozšířil mýtus, podle kterého se James Cook po příjezdu do Austrálie obrátil na jednoho z domorodců s otázkou, jak se jmenuje zvíře, které viděl, ale ten, který nerozuměl Cookově řeči, mu odpověděl ve svém rodném jazyce: „ Nerozumím.” Jak praví mýtus, tuto frázi, která údajně zní jako „klokan“, převzal Cook jako jméno zvířete. Neopodstatněnost tohoto mýtu potvrdily moderní lingvistické výzkumy [1].

Vlastnosti

  1. Přítomnost vačnatců (speciálních pánevních kostí, které jsou vyvinuty u žen i mužů). Tělesná teplota je 34–36.5 °C. Klokani mají váček na nošení mláďat, který se otevírá směrem k hlavě jako kapsa na zástěře.
  2. Speciální struktura spodní čelisti, jejíž spodní konce jsou zakřivené dovnitř. Jejich tesáky chybí nebo jsou nedostatečně vyvinuté a jejich stoličky mají otupené hlízy.
  3. Klokani se rodí jen pár týdnů po početí, zatímco klokaní matka sedí v určité poloze, strčí si ocas mezi nohy a mládě (v tuto chvíli menší než malíček) vleze do jejího vaku, najde si tam bradavku a saje to, živí se mlékem .
  4. Imunitní systém novorozeného klokana se netvoří, proto má klokaní mléko silně antibakteriální účinek.
  5. Samci klokanů vak nemají, pouze samice.
  6. Klokani se pohybují dlouhými skoky.

Rozmnožování a péče o potomstvo

Klokani, stejně jako ostatní vačnatci, se vyznačují velmi krátkou březostí, trvající asi měsíc. I největší klokani váží při narození méně než 1 gram. Novorozenec má velké přední končetiny („ruce“) a malé zadní končetiny. Do váčku matky vleze sám, ona mu pomáhá olíznutím „cestičky“ v srsti přímo do vaku, kde mládě přiloží tlamu na jednu ze čtyř bradavek. A nejprve visí na bradavce, ale ani nesaje a mléko se mu uvolňuje do úst působením speciálního svalu. Pokud se v této době náhodou odtrhne od bradavky, může zemřít hlady. Po několika měsících se začne nakrátko vynořovat z váčku. I poté, co klokaní mládě definitivně opustí váček (až 1 rok po narození), matka se o něj ještě několik měsíců stará. Klokani mohou produkovat čtyři druhy mléka v závislosti na věku klokana. Každý druh mléka se vyrábí v jiné bradavce. Navíc může mít dva druhy mléka současně, pokud má mláďata různého věku.

READ
Jaký druh stromu je plachá mimóza?

Postava

Klokan má mohutné zadní nohy, mohutný ocas, úzká ramena a malé přední tlapky podobné lidským rukám, kterými klokani vyhrabávají hlízy a kořeny. Klokan přenese celou váhu svého těla na ocas a poté obě zadní nohy osvobozené zasadí nepříteli strašlivé rány jedním pohybem shora dolů. Odrážejí se silnými zadními nohami a spěchají skoky až 12 m na délku a až 3 m na výšku. Tělesná hmotnost je do 80 kg.

Druh klokana

Vědci nyní vědí, že v přírodě žije asi 69 druhů klokanů. Lze je rozdělit do tří skupin: nejmenší jsou klokaní krysy, střední jsou klokani a nejznámější jsou klokani obří. Je to obří klokan spolu s emu, který je vyobrazen na státním znaku Austrálie.

Existují také tři druhy obřích klokanů. Klokani šedí, největší z celé rodiny, mohou dosahovat délky až tří metrů. Milují život v zalesněných oblastech, a proto dostali své další jméno – lesní. Jsou nejpřátelštější a nejdůvěřivější ze svých příbuzných.

Červení nebo stepní klokani jsou velikostí o něco nižší než jejich šedí příbuzní, ale domorodí Australané rádi říkají, že dříve tam byli samci dlouzí tři a čtvrt metru. Kromě toho jsou klokani červení ladnější. Jedná se o nejběžnější druh, vyskytují se i na okrajích velkých měst a v „klokaním“ boxu nemají obdoby.

Nejmenší z gigantických klokanů jsou klokani horští, neboli wallaroos. Jsou masivnější a mají kratší nohy než jejich příbuzní. Svět se o nich dozvěděl až v roce 1832, protože tito klokani rádi žijí na odlehlých horských místech a jejich počet je malý. Tito klokani mají nejškodlivější charakter, je velmi těžké je ochočit a i ochočení zůstávají hroznými bojovníky.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: