Jak se jmenuje kavkazská horská koza?

Kavkazská horská koza (latinsky Capra caucasica) nebo kavkazský tur vypadá jako středoasijská horská koza, ale jsou zde zásadní rozdíly. Je kratší než jeho středoasijský protějšek a jeho rohy jsou tlustší a kratší. Vousy a ocas těchto koz jsou krátké.

  • popis
  • Strava a stanoviště
  • Reprodukce
  • Aktuální situace těchto zvířat

popis

Jedná se o poměrně velké zvíře s masivní stavbou, silným krkem a silnými, dobře vyvinutými končetinami.

Jeho vzhled doplňuje proporcionálně složená hlava a krátký, ale docela nápadný ocas.

Délka těla dosahuje 120 – 165 centimetrů a výška v kohoutku se pohybuje od 78 do 109 centimetrů. Průměrná živá hmotnost samce je od 65 do 80 kilogramů.

Kavkazská horská koza

Kavkazská horská koza

V létě krátké, v zimě výrazně rostou vousy.

Tur kavkazský se dělí na dva výrazně odlišné poddruhy – tur dagestanský (Capra cylindricornis) a tur Severtsov (latinsky Capra severtzovi).

Někteří vědci je obecně považují za samostatné druhy horských koz, ale většina je stále považuje za poddruh jednoho biologického druhu.

Tur kavkazský se od ostatních horských koz liší velikostí, mohutnou a mohutnou konstitucí a rohy, jejichž průřez má téměř zaoblený tvar.

Rohy kavkazských horských koz začínají růst od okamžiku narození až do věku 10–11 let. Samice jsou také rohaté, ale jejich rohy jsou slabé a tenké. Vyskytují se zde také kozy bezbarvé.

Barva těchto zvířat se mění v závislosti na ročním období.

V zimě je srst šedohnědé barvy, na břiše je o něco světlejší, na nohách a hlavě je tmavší než hlavní barva.

Staří samci mohou být špinavě bílí.

V létě získává srst červenošedý nebo kaštanově červený odstín, v oblasti břicha je barva světlejší, někdy téměř bílá.

Tmavý pruh podél hřebene, charakteristický pro některé druhy horských koz, zpravidla neexistuje. Srst je hustá a tvrdá.

Pohlavně kavkazští zubři obvykle dospívají ve věku tří let, přičemž vrchol sexuální aktivity nastává mezi šestým a osmým rokem. V přirozených divokých podmínkách se průměrná délka života těchto koz pohybuje od 10 do 12 let, i když někteří jedinci žili až 15 – 16 let.

Byli zaznamenáni stoleté staříky, kteří žili 22 let.

READ
Jak se líhne včelí královna?

Strava a stanoviště

Subalpinské a alpské horské pásy se nacházejí v nadmořských výškách od 800 do 4 200 metrů. Ve stejných nadmořských výškách můžete potkat kavkazské zubry.

Jejich oblíbeným stanovištěm jsou strmé skalní svahy s malými lučními plochami. Samci šplhají nejvýše, zatímco samice raději zůstávají o něco níže. V parném létě tito živočichové unikají horku ve stínu stromů a skal a večer, když slunce zapadne, vycházejí na vysokohorské louky, kde se pasou do 8–10 hodin. V zatažené době se pasou po celý den a v noci odpočívají.

Turs požírá více než 195 druhů rostlin.

V zimě musí zpod sněhu vyhrabávat suchou trávu, jejíž vrstva může dosahovat 30–35 centimetrů. Zájezdy často navštěvují solné lizy.

Tento typ horské kozy, bez ohledu na poddruh, preferuje pobyt ve skupinách nebo stádech.

V zimě skupiny nebo stáda těchto zvířat sestupují do podhůří, na samu hranici lesů, a v létě, kdy nejsou problémy s potravou, odcházejí na vyšší pastviny, pryč od lesních predátorů. Kavkazští Turové jsou vynikající lezci, ale nejsou schopni běhu rychle nebo dlouho.

Tato zvířata línají od března do samého konce července. Zimní srst začíná růst v září a konečně znovu dorůstá koncem října – začátkem listopadu, před nástupem silných mrazů.

Kavkazská horská koza

Reprodukce

Od druhé poloviny listopadu do konce prosince mají kavkazské horské kozy období říje.

Na rozdíl od mnoha svých bratrů se kavkazské kozy v této době chovají docela mírumilovně, nebojují o samice a nesbírají harémy od určitých koz.

Kavkazská horská koza rodí potomstvo přibližně 5,5 měsíce, k rozmnožování koz obvykle dochází v měsíci květnu. Potomek nejčastěji tvoří jedno kůzle. Dvojčata, i když se vyskytují, jsou poměrně vzácná. V prvních deseti dnech po ukončení porodu se samice skrývá před zbytkem stáda. Malí zubři se také raději schovávají, i když už první den svého života dokážou trochu stát a chodit. Navzdory tomu, že po měsíci už mládě ze všech sil jí trávu, saje maminku až do pozdního podzimu.

Stáda těchto zvířat mohou být poměrně velká – až 300 jedinců.

Dospělí samci a samice se většinou zdržují odděleně, do jednoho stáda nebo skupiny se shromažďují pouze v období říje.

Aktuální situace těchto zvířat

Vzhledem k tomu, že tato zvířata byla dlouhou dobu předmětem lovu, jejich počet je pečlivě sledován orgány ochrany životního prostředí a licenčních úřadů. Cennými trofejemi jsou kůže a maso zubra a také jeho hlava s luxusními rohy. V současné době se lov provádí přísně na základě licencí a v Gruzii a v některých dalších oblastech Kavkazu je lov těchto koz zakázán úplně.

READ
Co s rajčaty na konci července?

Kavkazská horská koza

Celková populace kavkazských horských koz je přibližně 20 – 25 tisíc jedinců. Hlavní populace je soustředěna na území přírodní rezervace Kavkaz.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: