Jak pelyněk působí na pokožku?

Esenciální oleje, i když jsou užitečné v aromaterapii a domácích potřebách, musí být používány s opatrností. To platí pro pelyňkový olej: takový produkt je extrémně toxický a je nebezpečný pro domácí použití.

V žádném případě neužívejte tento olej pro kosmetické potřeby nebo pro vnitřní použití.

Pokračujte ve čtení článku a prozkoumejte možnosti použití pelyňkového oleje a dozvíte se o jeho výhodách.

Výhody pelyňkového oleje

Esenciální olej Artemisia se získává parní destilací z listů, větviček a kvetoucích vrcholků. Hotový produkt se skládá hlavně z alfa-thujonu, beta-thujonu, myrcenu, sabinenu, trans-sabinolu atd.

Právě kvůli thujonu se olej ukazuje jako toxický, ale existuje pelyněk citronový, který je považován za měkčí. A i to je potřeba používat v minimálním množství.

Samotný pelyňkový olej se v obchodech vyskytuje jen zřídka, ačkoli se tato rostlina pěstuje po celém světě.

Éter má terapeutické výhody díky přítomnosti absintinu, organických kyselin a pryskyřic. Tyto sloučeniny také dávají pelyňku jeho hořkou chuť.

Historicky se rostlina používala k léčbě různých onemocnění, včetně zažívacích problémů, horečky, zažívacích potíží a onemocnění jater.

Zde jsou některé léčivé vlastnosti esenciálního oleje z pelyňku:

  • Zlepšení fungování trávicího systému

Pelyněk se tradičně používá k léčbě mnoha zažívacích a gastrointestinálních potíží.

Používá se ke zmírnění potíží s trávením a celkově ke zlepšení trávení. Nedoporučuje se však užívat esenciální olej vnitřně k léčbě samostatně.

  • Bojujte proti parazitům

Existují důkazy, že pelyněk může zabíjet některé parazity, včetně červotočů a škrkavek.

  • Zmírnění bolesti svalů

Tento olej se někdy používá k uvolnění svalového napětí a křečí. Jeho protizánětlivý účinek zmírňuje bolesti spojené s kloubními problémy.

Ale měli byste vědět, že produkt může ovlivnit nervový systém a způsobit nevolnost, takže použití oleje pro jakýkoli účel by mělo být pouze po konzultaci s lékařem.

Charakteristika a vlastnosti oleje

Olej by neměl mít nádech, je to průhledná kapalina, lehká a neuvěřitelně tekutá.

Hořké aroma přírodního produktu je vždy velmi intenzivní. Poznáte v něm známé kořenité tóny.

Různorodost pelyňku má také hořkost ve vůni, ale nechybí ani klidné cedrové tóny.

READ
Jak zapálit biokrb?

Pelyněk citronový produkuje příjemný olej s ovocnou vůní. Díky svým sladkým tónům tato rostlinná odrůda okouzluje a vyvolává příjemné emoce.

Esenciální olej je kombinován s jasmínovým, levandulovým a pomerančovým olejem. Ale musíte pochopit, že pelyněk přehluší jakékoli aroma, dokonce i ten nejtrvalejší a nejintenzivnější olej.

Použití v domácnosti

Na rozdíl od léčebných účelů a použití v kosmetologii se produkt dobře hodí pro potřeby domácnosti.

Za prvé, může být použit jako insekticid, to znamená, že může být použit k otravě hmyzu v domě. Pelyněk je vhodný i pro vytváření vůní, které není třeba nanášet na pokožku.

Pelyňkový olej je odolnější než jakékoli jiné estery, proto by se měl používat v malých množstvích.

Terapeutické využití

Bez ohledu na to, jak je produkt toxický, stále má léčivé vlastnosti, díky kterým je olej často používán v alternativní medicíně.

Takže s pomocí produktu můžete zlepšit fungování gastrointestinálního traktu. Při nachlazení má olej antimikrobiální účinek.

Při bolestech hlavy a kloubů je užitečný i éter, který může působit protibolestně, ale nelze jej v čisté formě aplikovat na kůži.

Existují také informace o prospěšnosti oleje při poruchách spánku a depresi, nicméně samoaplikovaná aromaterapie s tímto éterem pravděpodobně situaci zhorší.

Pelyňkový olej může pomoci při léčbě srdečních chorob. Normalizuje srdeční frekvenci a snižuje dušnost. Používá se také při revmatismu, jako masážní přípravek.

Pokud ale chcete vyzkoušet nějaký přípravek na léčbu či ozdravení těla, tak se před rozhodnutím poraďte s lékařem, abyste svému tělu neublížili.

Výhody a použití oleje z pelyňku lékařského

Je to jediný ester pelyňku bez thujonu, takže je považován za prakticky bezpečný pro terapeutické účely.

Lze jej tedy použít k tření nebo masáži, k obkladům proti bolesti a ke koupání.

Zde jsou problémy a nemoci, které můžete léčit olejem z pelyňku:

  • Bolest hlavy, kloubů a svalů;
  • nachlazení a chřipka;
  • vředy;
  • Porušení gastrointestinálního traktu;
  • Intoxikace;
  • Červi atd.

Chcete-li vytvořit obklady nebo aplikace, stačí naředit pár kapek oleje ve vodě, poté navlhčit gázu nebo obvaz tímto roztokem a přiložit na bolavé místo.

Možná oceníte léčebné koupele s tímto éterem: 10 kapek oleje nařeďte ve vaně s teplou vodou a zůstaňte tam asi patnáct minut.

READ
Jaký dusič byste měli vsadit na zajíce?

Pro nejlepší účinek přidejte pár kapek levandule pro úplné uvolnění nebo přidejte mořskou sůl.

Nezapomínejte ale, že i tento typ oleje může způsobit nervové zhroucení nebo bolesti hlavy, zvláště při delším používání přípravku.

Bezpečnostní opatření

Měli byste vědět, že pelyňkový olej je jedovatý kvůli přítomnosti neurotoxinů ve velkém množství. Je velmi nežádoucí používat produkt sami, a pokud jej použijete, nebude to dlouho.

Velké dávky způsobují nervové poruchy, záchvaty a dokonce smrt. Dlouhodobé užívání může způsobit trvalé poškození mozku a nervového systému.

Pelyněk má narkotický účinek a je silně návykový.

V těhotenství, stejně jako při kojení, se nedoporučuje používat tento olej ani pro domácí potřeby.

Znalecký posudek

Pelyňkový esenciální olej je velmi toxický produkt, který se nepoužívá tradičním způsobem v aromaterapii, jako palmový olej nebo mnoho dalších. Éter se doporučuje pouze v případě, že máte dostatečné zkušenosti s jeho užíváním a po předchozí konzultaci s aromaterapeutem. Pečuje o vlasy a pokožku obličeje.

Pelyňkový olej má řadu prospěšných vlastností, zejména pokud jde o jeho vliv na psycho-emocionální sféru lidského života. Ale doma se nepoužívá pro léčebné nebo kosmetické účely. Výjimkou je ester pelyňku lékařského, který vykazuje vysoký dráždivý účinek, ale má minimální toxicitu.

Mezi farmaceutickými esenciálními oleji má bylina pelyňku různé hodnoty ve svých vlastnostech a prospěšných vlastnostech. Pelyněk obecný neboli artemisia vulgaris, pelyněk nebo artemisia absinthium, pelyněk citronový (pelyněk balkánský) nebo artemisia balchanorum. Někdy jej výrobci nahrazují pelyňkem Badkhyzským, který má podobné aroma.

V aromaterapii se používá především pelyněk citronový. Mnoho výrobců však používá dodatečné čištění k extrakci thujonu z jiných odrůd pelyňkových esterů, čímž se odstraňuje toxicita destilací. Takové oleje lze používat doma, ale stále s velkou opatrností.

Výsledný ester je vzácný, takže prakticky není falšován chemickými analogy, jako jiné odrůdy pelyňkového oleje. Případy šíření nekvalitních produktů jsou spojeny s nedostatky samotných surovin a se změnami v technologii získávání olejů. Při nákupu esterů thujonu je třeba věnovat zvláštní pozornost.

Je lepší kupovat pelyňkové oleje od důvěryhodných výrobců. Pelyňkový olej by měl být absolutně průhledný a bezbarvý. Zbývající druhy jsou vzhledově podobné, ale pelyněk citronový má často světle žlutou, bledou barvu. Všechny estery pelyňku jsou tekuté, lehké, velmi tekuté.

READ
Kdy byste neměli pít mátový čaj?

Hořké aroma je vlastní éteru hořkého pelyňku. Zaujme na první pohled a nejúplněji přenese vůni této léčivé rostliny v její sušené podobě. Pelyněk obecný má také charakteristické pachové vlastnosti, je jemnější a klidnější. První, koho si všimnete, jsou cedrové a kafrové tóny, poté hořkosladké aroma suché trávy.

Esenciální olej z pelyňku citronového vůbec nevoní jako lék: bonbónové tóny maskují citronovo-bylinný základ. Ovocné, sladké, odstíny téměř nepoznáte. Vzhledem k tomu, že aroma esterů pelyňku je velmi silné, doporučuje se jej otestovat na pachový komfort. Dokáže okouzlit, ale také způsobit nepřátelství.

List pelyňku kořenitého v čisté podobě tedy nelze použít k péči o pleť, ale ve formě éteru může pomoci při léčbě bolestí hlavy, myalgie, chřipky a nachlazení. A pokud ho přidáte do své oblíbené koupelové kosmetiky, zklidní a zpříjemní. Flavonoid má narkotický účinek a je vysoce návykový.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: