Jak se jmenuje americký pštros?

Pštrosi jsou ptáci, kteří nemají schopnost létat, ale dokážou zrychlit na takovou rychlost, že snadno předjedou projíždějící auto. Jsou mnohem větší a krásnější než ostatní ptáci. Existuje několik druhů pštrosa: africký, americký nandu a australský emu. V tomto článku si povíme něco o americkém druhu pštrosů – nandu.

Americký pštros Nandu je velmi podobný svému příbuznému – pštrosovi africkému

Americký pštros Nandu je velmi podobný svému příbuznému – pštrosovi africkému

Popis druhu

Pštros nandu má velmi normální stavbu těla: má plochý hrudník, oválné tělo, silné nohy, dlouhý krk a velmi malou hlavu. Barva pštrosů je šedá, někdy s hnědým nádechem. Někteří pštrosi připomínají albíny: jejich tělo je pokryto bílým peřím a jejich oči jsou tmavě modré.

Modré oči u pštrosa

Modré oči u pštrosa

Američtí pštrosi vypadají velmi podobně jako afričtí. První jmenované však mají objemy téměř dvakrát menší. Hmotnost nandu je asi 35-40 kg. Největší pštrosi jsou vysocí až 1,5 m. Také charakteristickým znakem od afrických pštrosů je krk, na kterém má nandu malá krátká pírka, když je afričtí příbuzní nemají vůbec.

Tělo nandu je pokryto velkým peřím

Tělo nandu je pokryto velkým peřím

Na tlapkách pštrosů jsou místo dvou 3 prsty, které se ke zbytku připojují malou blánou. Nandu je horší než africký pštros i v běhu. Rychlost amerických pštrosů může dosáhnout maximálně 60 km/h. Místo toho má nandu vynikající plavecké schopnosti a může bezpečně přeplavat velké řeky. Při plachtění fungují křídla při natažení jako plachta. Pštrosi používají drápy na křídlech, aby se chránili před predátory. Díky své rychlosti se však pštrosi do spárů šelmy dostanou jen zřídka.

Video – Nandu obecná

Nandu stanoviště

  1. Malý pštros (Darwin, dlouhozobý).
  2. Pštros velký (severní, obyčejný).

Darwinův pštros je běžný v Argentině, zejména v jižních Andách a Patagonii, stejně jako v Chile, jižním Peru, Bolívii a Ohňové zemi. Pštros dlouhozobý může žít i v nadmořské výšce kolem 4,5 tisíce km.

Skupina velkých nandu

Skupina velkých nandu

Druhý typ pštrosa Nandu, severní, je mnohem běžnější. Kromě všech míst, kde malý pštros žije, ho najdeme také v Uruguayi, Paraguayi, Brazílii, na jihu Amazonky až po samotnou střední Argentinu. Pštros obecný preferuje otevřené oblasti (andské náhorní plošiny, nížiny).

pštrosi

Povaha pštrosa, jeho chování a životní styl

Americký pštros Nandu se nachází v blízkosti břehů vodních ploch, v blízkosti bažin a v oblastech s houštinami a trávou. Dva různé extrémy, lesy a vrchoviny, mu nejsou známé a jsou málo použitelné. Pštrosi mohou žít vždy na stejném území. Nový domov hledají pouze v případě, že v jejich okolí vypukne požár nebo dojde k jiné přírodní katastrofě, v jejímž důsledku se znemožnilo žít.

READ
Jaké jsou nejchutnější hrušky v obchodě?

Pštrosi jsou společenští a hejní ptáci. Shromažďují se v jedné velké společnosti, která může zahrnovat až 40 cílů. I když existují také hejna, ve kterých je více než 100 ptáků, jsou mnohem méně běžné. Každé hejno nutně obsahuje několik samců, samic a mladých kuřat. Když začne období rozmnožování, celé hejno se rozpadne do několika skupin, které tvoří 1 samec a až 10 samic. Samec se zabývá ochranou území. Staří ptáci se mohou shromáždit ve skupině podle věku a žít odděleně od ostatních nebo dokonce v naprosté samotě.

Pro stanoviště si nandu vybírají místa poblíž vodních ploch.

Pro stanoviště si nandu vybírají místa poblíž vodních ploch.

Když se nandu cítí ohroženi, utečou. Při běhu pštrosi naklánějí hlavu dopředu a vydávají velmi hlasité zvuky. Běží v klikatém vzoru. To jim umožňuje zmást predátora a odtrhnout se od něj. Pštrosi mohou žít společně s dalšími zástupci živočišných skupin: jeleny, guanaky, někdy ovcemi nebo kravami.

Nandu ve volné přírodě

Nandu ve volné přírodě

Co jedí pštrosi

  1. Zelení, tráva a další širokolisté plodiny.
  2. Létající, skákající a lezoucí hmyz (kobylky, cvrčci, brouci, mouchy atd.).
  3. Semena rostlin.
  4. Různé ovoce a bobule.
  5. Kořeny rostlin.
  6. Ryby, korýši a další členovci.

Nandu může dobře jíst pastvu

Nandu může dobře jíst pastvu

Pokud je to možné, do potravin se mohou dostat i prvky jako exkrementy krav, koní, jelenů a mršin. Had se může stát součástí jejich stravy. Dotýkají se jich však pouze v případech ohrožení popínavými rostlinami.

Pitný režim

Malé kamínky mohou pštrosi pozřít – jsou nutné pro správnou funkci trávicího traktu zvířat. Pokud jste nebo chcete chovat pštrosy, pomůže vám následující tabulka.

Tabulka 1. Výživa pštrosích kuřat

Jídlo, c. 1 měsíc 2 měsíc 3 měsíc 4-6 měsíce
Chléb 20 80 200 200
Krupice 15 80 100 100
Bran 20 30 50 100
hovno 10 30 50 100
Vejce 10 20 20 10
Chléb sýr 10 20 20 50
mléko 30 50 50 2
vojtěška 20 30 100 200
mrkev 20 100 100 100
řepa 30 100 100 200
Cibule 5 20 50 50
masokostní moučka 5 10 15 20
Droždí 3 5 10 10
Rybí moučka 3 5 10 20
Křída/skořápka 1 3 10 10

Ceny kostní moučky

Přečtěte si více o výživě pštrosa v samostatném článku.

Chov pštrosů

Období páření pro pštrosy Nandu začíná příchodem podzimu a končí prvním měsícem zimy.

Pštros nandu je polygamní. Sbírá hejno několika samic (až 10). Ihned po spáření samec vytvoří hnízdo. Slouží jako malá díra v zemi, pokrytá trávou. Všechny pštrosí samice kladou vejce do stejné hnízdní oblasti. Poté samice odcházejí hledat nového samce, zatímco otec zůstává inkubovat vajíčka. Líhnutí trvá o něco více než měsíc, asi 35-40 dní. Žárlivě hlídá hnízdo s vejci před nepřáteli, zahřívá je a snaží se trávit všechen čas vedle nich.

READ
Jak dlouho by měly Velikonoce trvat pod útlakem?

samec pštrosa s vejci

samec pštrosa s vejci

Ceny za ovoskop pro diagnostiku vajíček

V jednom hnízdě může být až 50 vajec, ale obvykle toto číslo není větší než 35. Novorozená pštrosí mláďata jsou pod přísným dohledem téměř šest měsíců. Když děti cítí nebezpečí, vylezou na záda svého otce nebo se jednoduše schovají pod jeho objemná křídla.

Pro začínajícího chovatele je důležité vědět, jak se ptáci, které plánuje chovat, množí. Z našeho článku se dozvíte vše o rozmnožování drůbeže a jak probíhá páření a inkubace vajec.

Chov nandu

Američtí ptáci mohou být bezpečně v péči lidí. Jsou chováni ve specializovaných oplocených oblastech za účelem získání vajec, masa, kůží a peří.

Největší poptávka je po pštrosích vejcích. Mají velké množství užitečných prvků nezbytných pro člověka. Skořápka se používá k dalšímu zpracování. Vzhledem k tomu, že vypadá trochu jako porcelán, vyrábí se z něj různé doplňky, jako je váza, rámy na obrazy, ozdobné nádobí atd.

Kůže pštrosa je vysoce ceněna spolu s krokodýlem. Později se z něj vyrábí velmi drahé tašky, doplňky a další značkové věci.

Je chov pštrosů ziskový byznys? Přečtěte si o tom více v samostatném článku.

Pštros nandu: popis, chov a chov

Pštros je největší pták na světě a je také opředen mýty. Vstoupila do rčení, která jsou srozumitelná ve všech jazycích. Z řečtiny se jméno tohoto ptáka překládá jako velbloudí pták. Žijí v Austrálii a Africe. Existuje také americký poddruh, který zahrnuje dvě odrůdy: malý dlouhozobý neboli Darwinova nandu a velký severní neboli obyčejný.

popis

Americký Nandu, který tvoří rodinu podobnou Nandu, je mnohem menší než jeho domnělí afričtí příbuzní. Jeho hmotnost je 35-40 kilogramů, s výškou 1,5 metru. Tento poddruh se vyznačuje hustým opeřením nejen těla, ale také krku. Hlava je v poměru k tělu miniaturní, s velkýma očima, které vidí dravce na značnou vzdálenost, malý zobák je špičatý.

Má dlouhé a silné nohy se třemi prsty pro stabilitu, které mu pomáhají rychle se pohybovat po skalnatém terénu. Silný rohový kryt na chodidlech pomáhá tříprstku pohybovat se po nerovném terénu. Peří je šedé, hnědošedé nebo šedohnědé barvy, s bílými skvrnami na hřbetě. Často tam jsou pohlední albíni s modrýma očima. Na špičkách křídel jsou drápy na ochranu před dravými zvířaty a ptáky.

Habitat

V současné době se v mnoha regionech jihoameričtí pštrosi vyskytují v polodomestikovaném stavu. Pro pštrosa Darwina jsou areálem země Jižní Ameriky – Argentina, zejména území jižních And, náhorní plošiny a nížiny, Patagonie, Chile, Jižní Peru, Bolívie a Ohňová země. Jeho velký severní nebo obyčejný protějšek žije v Uruguayi, Paraguayi, Brazílii, na jihu Amazonky až po střední Argentinu.

Žijí v blízkosti rybníků a bažin, s houštinami a vysokou trávou. Les a vrchoviny jsou pro ně k životu nevhodné a neobvyklé.

Charakterové rysy

Nandu pštrosi jsou aktivní během denních hodin. Tomu narušuje pouze nadměrné sucho nebo horko, které přenáší dobu bdění na noc. Raději žijí ve stejné oblasti, opouštějí ji pouze v případě požáru nebo přírodní katastrofy.

READ
Kolikrát může jedna blecha kousnout?

Jsou to smečková zvířata a žijí ve skupinách po 40 jedincích, někdy se zatoulají do hejna až 100 jedinců. Společnost se skládá z několika dospělých mužů, mláďat a samic. V období páření se toto společenstvo rozpadá do skupin složených ze 7-10 samic a jednoho samce.

Každý samec okupuje své území a zuřivě ho brání, kope nohama a zobákem. Poražený odchází hledat nové místo. Po dobytí místa bydliště začíná páření – samec energicky pobíhá tam a zpět, roztahuje křídla, nafukuje peří, kývá krkem a doprovází tento tanec vášně výkřiky podobnými lvímu řevu.

Nejšikovnější tanečník nasbírá harém 12 samic a po spáření s nimi hledá místo pro hnízdo. Po vykopání díry sám vybaví rodinné hnízdo a vyloží ho trávou, kde všechny samice harému kladou vejce. Když je hnízdo plné, majitel samice odežene a potomky sám inkubuje. A po vzhledu kuřat je venčí.

Staří jedinci se oddělují od příbuzných a žijí odděleně se svou věkovou skupinou nebo sami. Útěk před nebezpečím. Milují vodu a umí plavat i v rozbouřených řekách, ale obejdou se bez ní. Jsou to společenská zvířata, ráda žijí ve smíšených stádech s guanaky, vikuněmi, jeleny a někdy dokonce s ovcemi a kravami.

Žijí v blízkosti vodních ploch, jedí šťavnatou trávu, malé ryby a korýše. V savanách a podhůří si pochutnávají na listnatých rostlinách, ovoci, semenech, kořenech a hmyzu. Aby zlepšili trávení, při absenci zubů polykají malé oblázky, které pomáhají rozmělnit jídlo v žaludku a absorbovat maximální množství živin.

Obsah

Nandu jsou nenároční. Péče o ně se příliš neliší od chovu domácích kuřat. Vzhledem k poměrně velké velikosti potřebuje jeden pštros alespoň 5 m². Pro rodinu s jedním mužem a dvěma ženami je vyžadována místnost o velikosti 30 m².

V chladném období vyžaduje pštrosí dům zateplení. Snížení teploty pod +18°C není povoleno.

V zimě je vhodná vysoká stodola, vysoká alespoň 3 metry, na pevném základu, ale s dobrou ventilací, která je vybavena ve stropě. Přirozené větrání se provádí jednou denně po dobu 10 minut. Odstraňte podestýlku jednou týdně. Páry čpavku a oxid uhličitý způsobují u pštrosů rýmu a bronchitidu. Při izolaci drůbežárny je obvod budovy pokryt hlínou nebo opláštěn hoblovanými deskami.

Jako podestýlku položte silnou vrstvu pilin. V rohu je vybavena prostorná písková vana pro zbavení mazlíčků kožních parazitů. V teplém období využijte výběh. Území je vyčištěno od keřů a stromů, dobře osvětleno. K louce je vhodné postavit voliéru pro procházky, aby se na ní mohlo pást ptactvo.

READ
Kdy je rebarbora připravena k jídlu?

Při absenci takové příležitosti budete muset posekat trávu a doručit ji do výběhu. Ve voliéře oplocené sítí nebo kládami je nutný přístřešek s krmítky, napáječkami a odpočívadlo vystlané hustým kobercem ze sena. Stříška ochrání zvířata před větrem, horkem a srážkami. Do podavačů jsou položeny 4 kilogramy krmiva, které se naplní ze 2/3. Pro napáječky se používají velká koryta, dvakrát denně se vyměňuje čistá voda. Říční písek pro koupání ptactva je také umístěn v prostorné tresce.

Krmení

Nanda v domácím chovu má moc ráda chuť vařených brambor, řepy, mrkve, cukety a jablek. Dieta zahrnuje obiloviny a kukuřičné klasy, šťavnaté bylinky. S potěšením absorbují všechny druhy hmyzu – brouky, kobylky, cvrčky, mouchy. V létě se do stravy přidává drcená křída, skořápky, otruby, vaječné skořápky, které obohacují krmivo o esenciální aminokyseliny. Proteinové krmivo – koláč, moučka, pekařské droždí, kostní moučka.

V zimě, při nedostatku šťavnaté zeleně, dávají krmnou směs, přidávají seno ze sušené vojtěšky, bylinky, siláž a sójové bobycož jsou nezbytné vitamíny. Složky stravy v podobě obilovin podáváme pouze mleté ​​na mouku, se zeleninou a středně velkými okopaninami. Malé oblázky a štěrk se nasypou do samostatného podavače. Voda by měla být vždy volně dostupná, čistá a čerstvá. Schopnost samce pářit se závisí na tloušťce a zdraví, proto je důležité vypočítat dávku tak, aby sežral.

Nandu dobře snáší domácí obsah. Existují dva způsoby chovu.

  1. Dospělí domácí mazlíčci jsou chováni v uzavřených výbězích, ale s pravidelným venčením. Pštrosí otec smí inkubovat vejce a starat se o mláďata a chránit je před všemi nebezpečími. Na farmách je zodpovědný za vejce, obvykle 20 kusů.
  2. Rodiny jsou chovány v otevřených kotcích nebo zateplených konstrukcích, což je zárukou vynikající produkce vajec. Vajíčka se odeberou samici a umístí je do inkubátoru. Existuje teorie, že čím častěji je budete sbírat, tím více to unese. Berou se minimálně 2x denně.

S jakoukoli metodou můžete dát část vajíček ptákovi k inkubaci a druhou – do inkubátoru. Délka inkubace je 33-36 dní.

Novorozenci jsou 20 centimetrů vysocí, ale přibývají jeden centimetr za den. První tři dny se nekrmí a čtvrtý dostávají směs s vodou z drcených listů jetele nebo vojtěšky s míchaným krmivem. Nezapomeňte zavést vařená vejce a tvaroh.

Po dosažení 40 dnů a až 3 měsíců jsou krmena krmnou směsí, nezapomeňte dát samostatná krmítka pro malé oblázky a štěrk. Od 60 dnů začínají chodit až do velmi chladného. V létě se mladá zvířata živí travním krmivem, na podzim – kořenovými plodinami a v zimě – siláží.

Pštrosi jsou chováni pro vejce a maso, které jsou klasifikovány jako dietní produkty. Ptáci rychle přibývají na váze a jsou připraveni k porážce do 10 měsíců.

Samice spěchají dvakrát ročně v zimě a na podzim, po dobu dvou měsíců, po dobu 30-35 let.

Zajímavá fakta

  • Někteří vědci tvrdí, že nandu je nejstarší ptačí rodina na planetě, první nelétavý pták a zbytek druhu je potomkem.
  • Předpokládá se, že ptáci byli tak pojmenováni a napodobovali zvuky, které vydávají při hraní – „nan-du“.
  • Neumí létat, ale jsou dobří běžci. Je pravda, že běží pomaleji než afričtí pštrosi, ale mohou dosáhnout rychlosti až 60 km / h, s délkou kroku 1,5-2 metry.
  • Rozpětí křídel je 2 metry 20 centimetrů. V zatáčkách je používá jako volant a brzdu. Při běhu zvedněte jedno křídlo a udržujte rovnováhu. Roztažená křídla při pohybu hrají roli plachty.
  • Nandu v případě nebezpečí neschovávají hlavu do písku, ale utíkají. Navíc běhají cik-cak, mírně se krčí k zemi, silně natahují krk a vydávají hlasité syčivé zvuky.
  • Velmi ostražitý pták. Vidí dravce na několik kilometrů. Jelen pampový se často připojuje k jejich hejnům a cítí se v bezpečí.
  • Vůdce hejna poznáte snadno – hlavu drží vysoko a rovně a ptáci nižší hodnosti se ji snaží snížit.
  • Je snadné pochopit fáze odpočinku – pokud sedí se zvednutou hlavou, ale má zavřené oči – dřímání. Pokud leží s nataženou hlavou, spí tvrdě.
  • Fyziologicky jsou unikátní – mají oddělené vylučování moči a stolice a jako jediné mají močový měchýř.
  • Absence strumy umožňuje spolknout velké kusy potravy.
  • Samec je vždy zbarven tmavšími barvami a v období hnízdění získává tmavší krk, který je podobný obojku.
  • V době hnízdění se samec na kohokoli vrhne, načechrá mu peří, a pokud se nepřítel nebojí, běží přímo na něj. Silně bije a šlape nepřítele nohama, je schopen rozbít lebku dospělého lva. Mravenci toho často využívají: rozdělují se do skupin, někteří odvádějí pozornost pštrosa, zatímco jiní kradou vejce.
  • Mimo inkubační dobu používají argentinští farmáři nandu jako hlídače. Ochotně pasou ovce a husy.
  • Mají největší vejce na světě, 15-20 cm dlouhé a 15 cm v průměru. Pokud je plod příbuzný tělu ptáka, bude nejmenší, v poměru k tělu.
  • Vajíčka mají žlutorůžovou až zlatavou barvu, která je přímo závislá na opeření.
  • Skořápka je velmi pevná, 6 milimetrů, unese váhu jednoho dospělého člověka průměrné postavy.
  • Tvrdost skořápky je podobná porcelánu. Vyrábějí se z něj šperky, vázy, rámy na obrazy, dekorativní nádobí.
  • Maso je podobné libovému hovězímu masu, má nízký obsah tuku a cholesterolu, ale vysoký obsah vápníku, bílkovin a železa. Maso mladých jedinců se používá k jídlu, u dospělých je hrubé.
  • Z peří se vyrábí koberečky a laty, z těch nejdelších a nejkrásnějších se zdobí maškarní masky.
  • Kůže je velmi ceněná, spolu s krokodýlem. Šijí se z něj značkové tašky a věci, vyrábí se doplňky.
READ
Dají se lanýže skladovat v mrazáku?

Podrobnosti viz níže.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: