Jací jsou nepřátelé veverky?

Létající veverka

Létající veverka nebo létající veverka je malý hlodavec, který patří do rodiny veverek a třídy savců. V naší době je tento hlodavec jediným zástupcem této čeledi, který žije na našem území.

Létající veverka: popis

Do dnešní doby přežilo asi tucet hlavních poddruhů tohoto hlodavce, jejichž rozdíly jsou spojeny s hlavní barvou srsti a velikostí, ale pouze 8 z nich se nachází na území naší země.

Внешний вид

Létající veverka svým vzhledem připomíná obyčejnou veverku. Jediný rozdíl je v tom, že toto zvíře má mezi předními a zadními končetinami charakteristický kožní záhyb pokrytý srstí. Tento záhyb pomáhá létající veverce klouzat mezi stromy. Přední část membrány je podepřena dlouhou kostí ve tvaru srpu, která se nachází mezi zápěstím a předloktím. Ocas létající veverky je dlouhý a pokrytý hustou srstí. Funguje jako volant i jako brzda.

Zajímavé vědět! U veverky obecné se ve srovnání s jinými poddruhy mezi kořenem ocasu a zadními končetinami nenachází žádná letová blána.

Dospělí jedinci veverky obecné dorůstají délky maximálně 23 cm, přičemž délka ocasu je poloviční než délka těla, případně i více. Délka chodidla se pohybuje v rozmezí 3-4 cm a průměrná tělesná hmotnost je asi 165 gramů. Tento savec má kulatou a tupou hlavu. Oči jsou velké a vypouklé, černé barvy, což souvisí s jeho aktivitou v noci. Tvar uší je zaoblený, bez střapců. Nohy všech zástupců této rodiny jsou poměrně krátké, i když zadní nohy jsou poněkud delší. Tlapy jsou vyzbrojeny poměrně krátkými a spíše zakřivenými, stejně jako ostrými a houževnatými drápy.

Srst létající veverky je poměrně hustá, ale měkká, s výraznou hedvábností, zatímco srst obyčejné veverky není tak hustá a jemná. Horní část těla zvířete se vyznačuje stříbřitě-šedou barvou, přičemž jsou možné skvrny nahnědlých a okrových odstínů. Spodní část těla je světlejší, s charakteristickým plavým povlakem. Oči mají černý okraj. Ocas má také světlejší barvu, přičemž je velmi nadýchaný. V zimě je srst létavce zvláště nadýchaná a zvláště jemná, zbarvená do různých odstínů šedavosti. Zvířata línají dvakrát ročně.

READ
Jaké jsou výhody žlutého pepře?

Život

Veverka je aktivní po celý rok, ale upřednostňuje noční život nebo životní styl za šera. Samice, které jsou zaneprázdněné krmením svých potomků, se mohou aktivně chovat během dne. Tato zvířata zpravidla tráví většinu času hledáním potravy. K uspořádání hnízda používá veverka pro sebe dutiny starých, ale silných stromů, stejně jako opuštěná hnízda veverek obecných a hnízda datlů. Ve skutečnosti je toto zvíře dost vybíravé na výběr místa pro hnízdo, takže si hnízda nikde nestaví. Jsou chvíle, kdy se hnízdo savců nachází ve skalních štěrbinách, stejně jako v blízkosti lidských obydlí, včetně ptačích budek.

Hnízdo veverky se vyznačuje zaobleným tvarem, přičemž ke stavbě zvíře využívá měkký lišejník a mech včetně různých suchých trav. V hnízdech mohou veverky žít v párech, protože tito savci jsou poměrně sociální a nevykazují vůči sobě agresi. Jediný okamžik, kdy je samice agresivní, je, když má potomky. Poletující veverky nemají ve srovnání s jinými druhy savců individuální oblasti pro potravu, i když vždy sledují stejné trasy krmení.

Zajímavý moment! Přítomnost poletující veverky poznáme podle zvláštních hromádek podestýlky, připomínající mravenčí vajíčka, ale s jasně žlutým odstínem.

Stejně jako obyčejné veverky, létající veverky tráví téměř celý svůj život na stromech a snaží se nespadnout na zem bez zvláštní potřeby. Membrána, která se nachází mezi předními a zadními končetinami, plní roli padáku, takže se zvíře snadno pohybuje ze stromu na strom a překonává vzdálenost více než padesát metrů najednou, zatímco některé druhy jsou schopny překonat vzdálenosti více než sto metrů. Aby zvíře udělalo takové dlouhé skoky, vyšplhá na vrchol stromu. Let se provádí díky skutečnosti, že veverka široce roztáhne přední nohy a zadní nohy jsou v tomto okamžiku přitisknuty k ocasu. Veverka může snadno změnit směr letu až o 90 stupňů. Ocas se také účastní tohoto procesu, stejně jako procesu brzdění.

Proces přistání na stromě je docela zajímavý, protože zvíře zaujímá svislou polohu a drží se všemi tlapkami na kmeni stromu. Po přistání se veverka okamžitě přesune do zadní části stromu, aby nepřitahovala pozornost různých přirozených nepřátel.

READ
Jak zastavit plíseň bramboru?

Poletuška se stejně jako ostatní odrůdy veverek poměrně obratně a rychle pohybuje v korunách stromů a skáče z větve na větev. Proto je docela obtížné si tohoto malého zvířete všimnout mezi větvemi stromů. Zvíře má také jedinečné zbarvení, které umožňuje zvířeti se maskovat na pozadí stromů. S přicházejícím soumrakem je v lese slyšet hlas létající veverky, který připomíná něco jako cvrlikání, a není příliš hlasitý.

Jak dlouho žijí létající veverky

Jak dlouho žijí létající veverky

Díky nalezeným pozůstatkům bylo možné určit, že létající veverky žily v období miocénu. Obýváno ve volné přírodě, průměrná délka života tohoto zvířete je asi 6 let. V zajetí, kdy je zvířeti poskytnuta správná péče a kvalitní výživa, může létající veverka žít 2krát déle.

No, kdo by neznal Veverku? Toto malé, aktivní zvířátko, které po staletí žije v našich lesích, potěší svým vzhledem děti i dospělé. Zrzavá kráska je zpravidla něčím velmi zaneprázdněná: buď pilně vyskládá houby na větve, aby uschly, nebo vylouhované houby pečlivě zkoumá a testuje. cedr ořechy.

Proteiny – typická lesní zvířátka s chuchvalci na uších a načechraným ocasem. Když Veverky přeskakují ze stromu na strom nebo skok na zem, ocas slouží jako kormidlo a padák.

Co jí veverka?

Veverka žvýká šišku

V jehličnatých lesích Proteiny živí se semeny šišek a cedr ořechy, a v listnatých – žaludy, bukvice a líska. Kromě toho, Proteiny Jedí různé bobule a houby, poupata, ovoce, chytají brouky a motýly přistávající na stromech a příležitostně ničí ptačí hnízda, pijí vejce a jedí kuřata.

Když se v zimě nedaří sklizeň šišek, Veverka žere výhonky a poupata stromů, jemnou kůru keřů a hledá skladiště chipmunků a louskáčků a pojídá jejich obsah.

Sami Veverky také skladují jídlo: schovávají ořechy v lesní půdě, kladou houby za uvolněnou kůru stromů nebo je posilují na vidlici větví. Dělají to všichni Proteiny, proto, pokud je nedostatek potravy, může každá Veverka využít těchto rezerv. Jemný čich umožňuje Veverkám detekovat potravu, i když je pokrytá sněhem.

Kde bydlí veverka?

Kde bydlí Belka?

V chladném počasí Veverky se schovávají v dutinách, vyhloubené datlem, nebo se usadit ve svých vlastních kulovitých veverčích hnízdech, zvaných „gaino“. Každá Veverka obvykle zařizuje několik takových úkrytů.

READ
Kdy sklízet artyčoky?

Nejprve uplete základ hnízda ze silných větví a větviček, poté postaví boky a navrch udělá střechu. Uvnitř Veverčí hnízdo je vystláno mechem, lišejník, suchá stébla trávy, listí, lipové lýko, vlna a další materiály. Ukazuje se, že jde o měkkou podestýlku. V hnízdě se provádí jeden nebo dva východy, které v zimě při silných mrazech ucpávají veverky měkkým lišejníkem. Toto hnízdo dobře udržuje teplo; teplota vzduchu v něm i v mrazu dosahuje +18. +20 °C.

Veverka miluje život v parku, jedním slovem, kde je člověk poblíž. Lidé, dojatí energií, krásou a zápalem zvířete, často krmí veverky. Veverky také rády navštěvují ptačí krmítka.

Rozmnožování veverek

Veverka s malou veverkou

Svatby Belki hrát uprostřed zimy. Většinou se kolem jedné fenky točí až 6 pánů, kteří se neustále nadávají, perou se a pronásledují. Nakonec zůstává ten nejvytrvalejší, který se pro tuto sezónu stane veverčiným manželem.

Těhotenství trvá od 35 do 38 dnů, osm gramů Mláďata veverek se rodí slepá a nahá. Kožich získávají až po dvou týdnech a začnou ho vidět po měsíci. Matka je krmí mlékem po dobu 40-50 dní a ve věku 10 týdnů ji děti již opouštějí.

Nepřátelé veverek

Rozhněvaný muž, kuna, hranostaj, lasička, liška, rosomák a mezi ptáky – jestřáb, sova, výr, káně.

Zajímavá fakta o proteinech

Skákání veverky

To nejzajímavější na vzhledu Proteiny (nebo vekshi, jak se tomu říkalo v Rusku) je jeho barva. Ve volné přírodě mohou být Veverky nejen červené, ale také hnědé, šedé, hnědé a dokonce i černé nebo bílé. Základní barva srsti veverky zároveň závisí na roční době a jejím prostředí.

Je to legrační, že i když Veverky jsou šetrné a rádi na zimu připravují houby, ořechy nebo lesní plody, to jsou absolutně zapomeňte na jejich umístění a může na ně narazit jen náhodou. Toho s velkou radostí využívají malí hlodavci, ptáci a dokonce i medvědi. Sama Veverka obratně vyhledává zásoby chipmunků, myší nebo louskáčků.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: