Co jí fazolová husa?

Fazolová husa (Anser fabalis) – Jedná se o vodní ptactvo patřící do čeledi kachen a řádu Anseriformes. Existují 4 poddruhy fazolové husy: šedá a lesní, tundra a krátkozobá. Všichni žijí v poměrně drsných klimatických podmínkách a živí se rostlinami.

fotka fazole husa

Tito stěhovaví ptáci se začnou vracet domů dříve než ostatní. Pro jejich zářivou barvu a velkou velikost o ně mají často zájem lovci. To ale není vše, čím mohou husy lidi překvapit. Jsou také opatrní a inteligentní.

Popis a funkce

Peří ptáka jsou šedohnědé barvy a tlapky jsou žluté s přelivem oranžové. Zobák vyniká také díky černé barvě a žlutému pruhu na něm. Husa váží asi 2,5 kilogramu, ale najdou se i velcí jedinci o váze 5 kg. Samci a samice se liší velikostí: samice jsou o něco menší než samci.

tajga fazolová husa

Hlas hus je docela zvučný a ostrý, protože hejno bude slyšet na několik kilometrů, ale připomíná kdákání jiných podobných druhů. Na hluk dokážou reagovat nejen příbuzní a toho lovci využívají.

Druhy a stanoviště

Existuje několik druhů fazolových hus, které žijí hlavně v místech s chladným klimatem:

lesní husa, který žije přednostně v lesích západní Sibiře. Obvykle tento poddruh netvoří kolonie, ale vytváří rodinné skupiny. Charakteristickým rysem hus lesní je podlouhlý zobák a nosní chrást.

tundrová husa. Poddruh žije na arktických ostrovech, biotopech tundry a leso-tundry. Zobák jedinců je oteklý a nepříliš dlouhý. Hmotnost ptáka je asi 3 kilogramy a rozpětí křídel není větší než jeden a půl metru. Další odlišností od ostatních je úzký žlutý pás.

krátkozobá husa, žijící na východě Grónska a na severozápadě Ruska, má krátký zobák s růžovým pruhem a váží asi 3 kg. Křídla jedinců nejsou příliš dlouhá a ve složeném stavu nepřekrývají ocasní pera. Nyní tento poddruh trpí nejvíce, protože počet ptáků klesá.

krátkozobá husa

Šedá husa fazolová husa žije v tajze a je extrémně opatrný. Takové husy váží poměrně hodně – více než 4 kilogramy. Tlapky a obvaz jsou oranžové a tmavé peří pokrývá hlavu a spodní část zad.

Šedá husa fazolová husa

Husí dávka

Obvykle se husa krmí rostlinami a jedinci se stravou živočišné stravy jsou mnohem méně běžní. Kořeny a výhonky rostlin, brusinky a semena šišek jsou tedy oblíbenou potravou ptáků. Mezi jednotlivci jsou neméně oblíbené rákosové výhonky a borůvky. Ale navzdory skutečnosti, že jednotlivci milují rostliny, mladí ptáci potřebují jíst měkkýše a kaviár.

Při migraci obvykle jedí pšenici a kukuřici, ale na pozemcích mohou jíst i zeleninu, i když preferují obiloviny. Je to dáno názvem druhu, neboť „mlátíčko“ ̶ je místem, kde se zpracovává a skladuje obilí.

READ
Co jsou to meruňky Shalah?

co žere fazolová husa

Reprodukce

Samice a samec si společně staví hnízdo na suchém místě u vody. Aby byl domov teplý a útulný, ptáci se ho snaží ozdobit mechem nebo trávou. Po okrajích hnízda je chmýří nebo peří. Vybavení „domu“ trvá asi 3 týdny, ale v některých případech husy najdou přirozené prohlubně a proces jde rychleji, jinak zhutní půdu a vytvoří prohlubeň.

Snůšku tvoří vejce o váze 12 gramů, což bývá 3-9 kusů. O něco později žloutnou, aby lépe splynuly s povrchem. Uběhne 25 dní a začnou se objevovat mláďata. To probíhá do konce července. Housata se rodí s šedým nebo olivovým peřím na zádech a peří na těle je žluté.

Reprodukce fazolové husy

Je důležité, aby samec nepomáhal s inkubací vajíček, ale chránil samici i v případě napadení liškou nebo polární liškou. Sice to na první pohled vypadá, že husy taková zvířata přechytračit nedokážou, ale pro větší bezpečnost potomků rodiče berou housata na louku a dál za nimi chodí tam, kde je potrava a bezpečněji. Naštěstí mláďata dospívají měsíc a půl a pak se dokážou chránit.

Život

Toto vodní ptactvo může trávit dlouhou dobu na souši a s vodním prostředím se sjednocuje až večer. Navíc i v případě nebezpečí husy spíše utečou skokem po loukách než plaváním po vodě, přestože plavání je důležitou součástí jejich života.

Neméně zajímavé je, že ptáci jsou monogamní a nikdy nezradí partnera. Již ve třech letech sexuálně dospívají a tvoří pár, který nic nerozdělí.

Husí životní styl

Husa prochází línáním jednou ročně, když jsou kuřata odchována. V tomto období ptáci raději chodí na těžko dostupná místa, jako je louka. Je ale známo, že v tuto chvíli dokážou vytvořit velké skupiny, aby nebyli tak zranitelní vůči predátorům kvůli tomu, že nemohou létat.

Životnost a populace

Dnes populace těchto ptáků klesá a celému druhu hrozí vyhynutí, a proto se přijímá soubor opatření ke zvýšení počtu. To však není způsobeno krátkou délkou života, protože ptáci jsou schopni žít 15 let a ještě více v zajetí. Obyvatelstvo je ovlivněno ekologií, lidskou činností. Lidé tedy již dlouho vědí o vlastnostech prachového peří a peří zvířat pro výrobu textilií, o příjemné chuti jejich masa a vajec, i když to není důvod k zabíjení fazolové husy uvedené v Červené knize.

Početná hejna patří mezi první, která se z teplých krajů vrací do své domoviny. fazolové houby. Lovci se zajímají nejen o velkou velikost ptáka a libové, chutné maso, ale také o inteligenci a diskrétnost ptáka. Získat vytouženou trofej je otázkou cti, potvrzením střelcovy vytrvalosti a přesnosti.

READ
Jak si myši ukládají zásoby na zimu?

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-5

Popis a funkce

Velký šedohnědý pták má jasně žlutooranžové tlapky a pruh stejné barvy na černém zobáku na pozadí jeho nenápadné barvy peří. Minimální hmotnost fazolové husy je 2,5 kg, maximální 5 kg. Křídla za letu – 1,5–1,7 m.

Když se podíváte pozorně, fazolová husa na fotce horní část krku je tmavší než hruď, břicho je bílé a po stranách jsou světlé příčky. Barva tlapek závisí na stanovišti, ale častěji jsou žluté nebo oranžové. Pohlavní dimorfismus se projevuje pouze velikostí, samice jsou menší než samci.

Hlas fazolové husy monotónní, drsný, podobný kdákání domácích ptáků tohoto rodu.

Letící hejno vytváří nízkofrekvenční hluk, který je slyšet několik kilometrů daleko. Husy jiných druhů reagují na prudký hlas. Myslivci tento faktor využívají při nákupu univerzální vábničky.

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-4

Fazolová husa rozdělené na poddruhy podle hnízdění a stanoviště:

  • Husa lesní žije v lesní tundře a lesích západní Sibiře. Žije v rodinných skupinách nebo párech, aniž by vytvářel kolonie. Tento poddruh se vyznačuje dlouhým zobákem a tříbarevným chrápáním nosu.

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-6

  • Poddruh West-East (Tundra) je rozšířen na ostrovních arktických územích, biotopech tundry a leso-tundry. Zobák je oteklý, kratší než u husy lesní. Pták váží 3,5 kg, jeho rozpětí křídel nepřesahuje jeden a půl metru. Tlapky jsou zbarveny žlutě a oranžově. Žlutý pruh je užší než u jiných poddruhů.

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-7

  • Husa krátkozobá neváží více než tři kilogramy. Zobák je silný a krátký s jasně růžovým pruhem uprostřed. Malá křídla ve složeném stavu nedosahují konce ocasních per. Stanoviště: Severozápadní oblasti Ruska, východní Grónsko, Island. Dochází k poklesu počtu poddruhů, které neobsahují více než 60 tisíc jedinců.

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-8

  • tajga šedá fazolová husa je obzvlášť opatrný. Distribuováno ve východní Sibiři. Pták je velký, váží až 4,5 kg. Tlapky a pásek zobáku jsou oranžové. Hlava a spodní část zad jsou tmavší než zbytek šedohnědého opeření.

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-9

Hlasy všech poddruhů jsou podobné. Charakteristickými znaky hrdelního kdákání jsou ostrost, náhlost a nízká frekvence.

Životní styl a stanoviště

Pták severní preferuje obývání biotopů tundry, stepí a lesostepí. Cítí se dobře v tajze nedaleko jezer a bažin. Hejna zimují na pobřeží Středozemního moře, v západní Evropě a v jižní Asii. Krátkozobé fazolové husy čekají na zimu v Nizozemsku a Anglii.

Přestože se vodní ptactvo usazuje v blízkosti bažinatých niv řek, potoků a jezer, husa tráví den v tundře nebo na vodních loukách při hledání potravy. Blíží se k noci, aby si odpočinul.

READ
Jak poznáte, zda je kukuřice hotová nebo ne?

Pták dobře létá, dobře se potápí a chodí po zemi. Ve chvílích nebezpečí, zejména při línání, kdy angrešt nemůže létat, uteče. Na souši se husa chová stejně sebevědomě jako na vodě. Při chůzi a běhu se na rozdíl od kachen drží v rovině a nekolébá se.

K místu krmení se nelze nepozorovaně přiblížit. Hejno umístí několik ptáků po obvodu a do středu pro ochranu. Když se přiblíží cizinec, stráže se chichotají, aby varovaly své příbuzné před nebezpečím.

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-11

Dospělí línají ve dvou fázích. Peří se začíná měnit v létě, proces končí na podzim. V období línání se ptáci kvůli své zvláštní zranitelnosti spojují do skupin na ochranu před dravou zvěří a přesouvají se do oblastí s nízkou trávou, kde je větší viditelnost a pro cizí osoby je obtížné se k hejnu dostat.

Prolévání probíhá nerovnoměrně. Jako první začnou ztrácet peří mladší husy a o 10 dní později husy starší. Mláďata prvního roku života vyměňují chmýří za peří úplně v létě a částečně na podzim.

Na konci léta se páry a skupiny shromažďují v hejnech. Ptáci z bobulí létají dobře a vysoko (až 10 km nad mořem) kdykoli během dne. Klínovitá nebo protáhlá hejna jsou vedena zkušenými vůdci, kteří se periodicky vzájemně nahrazují. V případě nebezpečí vůdce prudce vystřelí. Zvláštností hus je jejich časté skotačení během letu.

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-12

Jídlo

Jídelníček husy bobové sestává převážně z rostlinné potravy, menší část tvoří živočišná. Dospělí ptáci preferují rostlinnou potravu:

  • kořeny, listy divokých bylin;
  • výhonky rákosu;
  • brusinky, borůvky;
  • semena šišky.

Při odpočinku během letu se husy zastavují na polích, kde se vykrmují pšenicí, proso, kukuřicí a rýží. Nenechávají své chaty bez dozoru, hodují na zelenině. O jejích potravních preferencích vypovídá název husy, který pochází ze slova „mlat“, označující oplocené místo pro zpracování nebo skladování obilí.

V tundře jsou místa krmení ptáků určena natrhaným mechem, který jim brání dostat se k jedlým kořenům. Pro růst potřebují mladá housata bílkovinnou potravu skládající se z hmyzu, měkkýšů a kaviáru.

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-3

Životnost reprodukce

V předjaří od zimování jako první přilétají husy ve věku dvou až tří let a starší v již vytvořených párech, vytvořených v teplých krajích. Nedospělí ptáci tvoří samostatná hejna.

Návrat ze zimovišť se časem prodlužuje. Fazolové brouci přilétají na Dálný východ v dubnu až květnu. Husy se koncem května nebo začátkem června vracejí do oblastí s drsnými klimatickými podmínkami, jako je Kolyma, Taimyr a Čukotka.

READ
Jaký je nejlepší způsob, jak zakrýt venkovský dům?

Pro stavbu hnízda, na kterém se podílí husa a husa, si pár najde suché, mírně vyvýšené místo u rybníka. Ve vybrané oblasti ptáci zhutní půdu, vytvoří prohlubeň 10 cm hlubokou a 30 cm v průměru.

Ozdobte mechem, lišejníkem, loňskou trávou. Základny a okraje hnízda jsou lemovány prachovým peřím a peřím. Všechny práce trvají v průměru 3 týdny. Někdy husy využívají přirozené prohlubně tím, že podloží podnos prachovým peřím.

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-13

Snůšku tvoří plavá 12gramová vejce v množství tři až devět kusů, která později mění barvu na šedožlutou, splývající s prostředím. Po 25 dnech, nejpozději v posledních dnech července, se objevují mláďata. Peří na hřbetě housat je šedé s hnědým nebo olivovým nádechem, na spodní části těla je žluté.

Samec se neúčastní inkubace snůšky, ale je poblíž a hlídá samici. Pokud se blíží nebezpečí, nastávající matka se schová a husa manévrující odvede cizince pryč z hnízdiště.

Pokud není možné přelstít predátora, je fazolová husa schopna odrazit polární lišku a lišku. Po uschnutí housat se rodiče snaží děti rychle odvézt na louky s vysokým porostem a zásobou potravy, kde se o ně nadále starají.

Pokud se blíží nějaká hrozba, dospělí kachňata signalizují, že se musí schovat a schovat se do trávy. Odlétají sami a odvádějí pozornost od potomstva. Přeměna housátka v dospělou fazolovou husu nastává za pouhý měsíc a půl.

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-15

Je zajímavé, že když rodiče odletí nakrmit, nechají své děti v péči cizí rodiny. Káčátko, které za odchovem zaostává, také nezůstává opuštěné, ale získává péči dospělých, kteří je najdou.

Hejna pro přezimování se tvoří v době, kdy se mláďata již naučila létat a rodiče ukončili línání. V přirozeném prostředí je délka života husy fazolové 20 let, někteří jedinci se dožívají až 25 let. Doma žijí husy o 5 let déle.

Lov na fazolovou husu

Před začátkem Velké vlastenecké války domorodé obyvatelstvo severu masově lovilo husy. Napodobovali hlas ptáka a každé jaro a podzim lovili zvěř. Používali sítě k odchytu mláďat a dospělých zvířat v období línání, ničili hnízda a sbírali vejce.

Hmotnost lov hus a jeho vyhubení vedlo k prudkému poklesu počtu. Nyní se populace některých poddruhů zotavila a je povolen sportovní a komerční lov.

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-10

Produktivním obdobím pro rybolov v evropské části je jaro, kdy se na cestě do svých rodných krajů zastavují husy fazolové, aby se nakrmily. Lovci by si měli být vědomi nejnovějších omezení a změn:

  • výsadu stanovit lhůty mají místní správní úřady;
  • elektronická světelná zařízení pro vábení ptáků jsou zakázána;
  • drůbež lze lovit pouze na polích a povodních ne blíže než 1 km od nádrže;
  • Období lovu by se nemělo shodovat s povolením k lovu jiné zvěře.
READ
Kde je nejlepší skladovat cibulky mečíků?

I přes zákazy, varování, lov divoká husa se nestává méně populární. Zkušení lovci volí střelbu za letu. Aby získali požadovanou trofej, prostudují trasu, vyberou si místo, kde hejno letí v nadmořské výšce ne vyšší než 50 metrů.

Předem zacílená střelba začíná za úsvitu, kdy se ptáci přesouvají ze svých úkrytů na pole. Nízká účinnost metody je vysvětlena opatrností hus, které lovce vycítí i přes maskování, a skutečností, že pod zbraň spadne pouze jedno hejno z několika.

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-1

Další, efektivnější metoda lovu, vhodná i pro začátečníky, je přiblížení. Přepadení se provádí v dříve prozkoumaných krmných oblastech. Přístřešek je postaven vedle hromady husího trusu. Střelec vyžaduje obrovskou výdrž, trpělivost a schopnost setrvat v jedné poloze bez pohybu celé hodiny.

Během čekání pravidelně používejte fazolová husa vábnička. Doporučuje se pro ty, kteří vědí, jak používat zvukové signály. Jinak bude efekt opačný, husy cizince zpozorují a odletí do vzdálených polí.

Při přiblížení k zemi nebo při krmení se střílí. Během lovu není nutné slunečné počasí. Pokud srážky začaly po letu hejna, špatná viditelnost nutí fazolové ryby létat níže a pohotověji reagovat na volání návnady.

Kromě zvuku přitahují zvěř plyšáci, které si lovci fazolí pletou se skauty. Falešné husy jsou umístěny v půlkruhu před místem přepadení na závětrné straně. Husy se mohou přiblížit z libovolného směru, ale přistávají výhradně proti větru. Alternativou k plyšákům jsou překližkové profily, které si můžete vyrobit sami.

Husa-bean husa-pták-Popis-vlastnosti-životní styl-a-biotop-of-fazole husa-2

Tipy od zkušených lovců:

  • aby se vyhnuli četným raněným zvířatům, nestřílejí z maximální vzdálenosti, aniž by si byli jisti zásahem;
  • nevyskakují ze zálohy předem a nestřílejí ze zbraně, čímž narušují lov;
  • používat vycpaná zvířata bez oslnění, která odstrašují zvěř;
  • Nestřílejí náhodně, aniž by viděli do hustého hejna – fazolová husa má bleskovou reakci.

Postřelené husy by se neměly sbírat ze země ihned po střelbě. Při opuštění úkrytu se ptáčci vzdálí. Pro zachování populace husy fazolové doporučují biologové dodržovat pravidla lovu a nestřílet první ptáky přilétající z jihu, protože se jedná o pohlavně vyspělé jedince, kteří chtějí rychle založit hnízdiště. O něco později přilétají loňská mláďata.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: